Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
GungsuhChe
Autor Wiadomość
Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 18 Kwiecień 2017, 18:44   GungsuhChe

Użyłem w pracy fontu GungsuhChe - był widoczny w CorelDraw. Potem otwarłem dokument na innym komputerze. Program zażądał fontu GungsuhChe. Okazało się, że nie ma go na liście fontów. Zapytałem sąsiadów z Windowsami i Corelem czy mają taki font. Nie znaleźli. W domu wróciłem do oryginału dokumentu. Font GungsuhChe pokazał się na dokumencie oraz na liście fontów do użycia - do tego Gungsuh i Gul imChe. Chciałem przenieść font na inny komputer ale Corelowy Font Navigator nie znalazł takiego fontu na komputerze.

Font jest Microsoftowy i zdaje się, że przychodzi razem z Systemem. Osobno można go tylko kupić. W zasadzie jest koreański ale ma wszystkie potrzebne znaki łacińskie. Podobny jest do fontów naśladujących pismo maszyny do pisania takich jak Courier. Jest tylko węższy.

Zagadka brzmi - gdzie się chowa i pod jaką nazwą? Pewne googlowe wyszukiwania sugerowały inną nazwę - Batang. Ale ta czcionka to nie to...

gung.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 47.03 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 18 Kwiecień 2017, 20:13   

Zrób tak: File/Collect for Output itd. W ten sposób zapiszesz dokument razem z użytymi w nim fontami. :)

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 18 Kwiecień 2017, 21:26   

Otóż właśnie ten font się chowa...

brak.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 187 raz(y) 22.69 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Kwiecień 2017, 23:38   

nie rozumiem pytania,font jest fontem i tu nie ma nic do chowania,pewnie kodowanie sie zmienia,ale o ile mi wiadomo to w Corelu kodowanie mozma zmienic ;-)

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 19 Kwiecień 2017, 11:04   

Mam tę czcionkę na liście. U mnie bez problemu zapisuje się plik z osadzoną czcionką.
Najprawdopodobniej czcionka ta jest "ukryta" w jednym z plików z kolekcją czcionek. Stawiam na plik "gulim.ttc", ale nie mogę tego teraz sprawdzić bo muszę pilnie wyjechać.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 19 Kwiecień 2017, 12:42   

Może to problem Windowsowy a nie Corelowy. Poza Corelem programy Office też to widzą. Nie widzi Font Navigator i PhotoShop. Coś tam było w sieci na ten temat. Pewnie nie dokładnie czytałem ale wynikało z tego chyba, że to jest czcionka systemowa, ukryta przed kopiowaniem. Dostarczana razem z Windows 7, Vista i 8. Podobno XP też, ale nie widziałem. Można ją kupić osobno.

Coś niecoś jest na stronie:
https://www.microsoft.com....aspx?FMID=1513

Praktycznie problemu nie mam bo pod Win7 i CDraw X6 mogę jej używać a potem zamieniam na krzywe. No ale zagadka pozostaje.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 19 Kwiecień 2017, 13:22   

To jednak zdecydowanie problem Windowsowy. Czcionka u mnie: (Win7, Core X6) daje się zobaczyć bezpośrednio szukając z ekranu w katalogu Fonts. Skopiowana zmienia nazwę na Batang.ttc i wygląda inaczej. Zabezpieczenia pozwalają tylko na "odczyt i wykonanie".

Nie widać jej również w programie TotalCommander, PhotoShop itd. Wyraźnie widać, że Corel uzależniony jest od ustawień fontu w Systemie. Jak będę miał czas to może znajdę sposób na jej przenoszenie razem z dokumentem Corela. Na razie mogę chyba zamknąć temat.

Dziękuję Trurlowi za uwagę, choć musiałem odszukać, że po polsku to : "Plik/Zbierz do prac drukarskich..."

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 19 Kwiecień 2017, 17:54   

Nie wiem czy czytałeś to co napisałem wcześniej, ale jak obiecałem, po powrocie sprawdziłem dokładniej.
Twoja czcionka znajduje się w katalogu Windows/fonts w pliku o nazwie Batang.ttc (jak to zresztą sam zauważyłeś).
Plik ten zawiera 4 czcionki: Batang, BatangChe, Gungsuh i GungsuhChe.
Jeśli klikniesz na ten plik to wyświetli Ci się pierwsza czcionka.
U góry okna pojawią się jednak strzałki które pozwalają przewinąć okno do następnych czcionek (przynajmniej tak jest u mnie w Viście).
Jeśli przeniesiesz ten plik na inny komputer (Nie sądzę by było to działanie legalne),
to na tym komputerze będziesz miał wszystkie 4 czcionki.
PS. U mnie wszystkie 4 czcionki są w pewien sposób "spiep...ne". Litera "ł" ma nienaturalnie duży odstęp.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 19 Kwiecień 2017, 18:11   

Zgadza się. W Win7 jest to samo. Legalne powinno być w Viście, Win 7 i 8 (Products that supply this font).
Co do odstępu to można go oczywiście poprawić jeżeli tekst nie jest zbyt długi. Mnie było to potrzebne do nagłówka.

Odpowiedz do tematu