Corel X6 zmienia położenie tekstu przy eksporcie do pdf |
Autor |
Wiadomość |
marcinxyz
Początkujący
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2017, 15:37 Corel X6 zmienia położenie tekstu przy eksporcie do pdf
|
|
|
Hej, mam spory problem. Otóż przygotowuję mapę europy, gdzie są nazwy miast oraz punkty określające ich położenie. Problem polega na tym, że chcąc zachować niewielką wielkość pliku pdf, nie zakrzywiam tekstów a przez to przesuwają się o kilka mm po eksporcie do pdfa co w przypadku mapy jest nie do zaakceptowania. Problemu nie ma w momencie kiedy zakrzywię tekst, jednak wtedy wielkość pliku pdf jest nie do zaakceptowania. Będę wdzięczny za jakieś rady |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2017, 15:59
|
|
|
marcinxyz napisał/a: | nie zakrzywiam tekstów a przez to przesuwają się o kilka mm po eksporcie do pdfa |
Jakiego fontu używasz? Bo pierwsze słyszę, żeby samo przesuwało teksty. Jeśli to nie materiały tajne specjalnego znaczenia i możesz je pokazać, to załącz gdzieś CDR, żebyśmy mogli obadać. |
|
|
|
|
marcinxyz
Początkujący
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2017, 16:14
|
|
|
Czcionka to Arial.
Mogę udostępnić tylko fragment. Przy okazji zauważyłem, że przesunięcie jest uzależnione od rozmiaru arkusza, otóż mapę przygotowuję w formacie A2 a teraz wyciąłem interesujący fragment i wkleiłem na A4 i po eksporcie do pdf przesunięcie było mniejsze niż w przypadku A2
test.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 31.8 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 10:09
|
|
|
Cytat: | chcąc zachować niewielką wielkość pliku pdf, nie zakrzywiam tekstów |
Nie przejmuj się wielkością pdf. Zakrzywiaj teksty, to nie będziesz musiał ich podpinać do pedeefa. Jak ich nie podepniesz, to odbiorca nie skorzysta z tego padaafa, jeśli nie będzie miał w komputerze zainstalowanych Twoich fontów. Jeśli dasz do drukarni pedeefa z niezdownloadowanymi fontami, to drukarnia Ci go zwróci, mówiąc, że nie da się tej pracy wydrukować.
Tylko nie zakrzywiaj fontów w pliku Corela! - Twój plik corelowy musi mieć teksty, a nie krzywe, żebyś mógł wprowadzać korekty. Wystarczy, że w ustawieniach pdf zaptaszkujesz opcję PDF Settings/Objects/Export all text as curves. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30 Wrzesień 2017, 10:34
|
|
|
Nie wiem dlaczego tak się dzieje ?
Po zapisaniu do pdf otworzyłem plik ponownie w CorelDraw ,przesunąłem " Sopot " na prawidłowe miejsce (do pionowej kreski którą dodałem w celu łatwego sprawdzania nieprawidłowości ).
Po ponownym zapisaniu do PDF wszystko wydaje się ok.
777777.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 155 raz(y) 1.32 MB |
|
|
|
|
|
|