Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pomoc w zamianie na wektory prosta grafika i tekst
Autor Wiadomość
calderaro
Początkujący

Wysłany: 4 Listopad 2017, 12:57   pomoc w zamianie na wektory prosta grafika i tekst

Witajcie,
Zupełnie nie mogę sobie poradzić ze stworzeniem loga na mojego bloga, głównie chodzi o obrazek, który ma cienie, wygląda trochę jak pieczątka. Jedyne co udało mi się uzyskać, to to, że obrazek po przekształceniu na wektory jest gładki, bez tych charakterystycznych przejść tonalnych, a na tym mi zależy... Poza tym czcionka (monotype corsiva-italic bold) z napisu "Wojaże Marzeń" wychodzi mi jakaś poszarpana... Czy byłby ktoś w stanie i miał chęci mi pomóc?

logo z napisami krzywe.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 203 raz(y) 210.82 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 4 Listopad 2017, 13:56   

Zbyt nowa wersja Corela jak dla mnie. Nie otworzę.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 4 Listopad 2017, 14:58   

X9 ma niewielu forumowiczów .Zapisz w najniższej możliwej lub dołacz dobrej jakośći w png.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Listopad 2017, 17:31   

calderaro napisał/a:
wychodzi mi jakaś poszarpana

Jeli jest poszarpana , raczej nie jest to wektor

wm.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 222 raz(y) 1.32 MB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 5 Listopad 2017, 18:05   

Cudo wygląda tak:

Sprawa poszarpanego tekstu Wojaże Marzeń - bo to rozciągnięta niewielka bitmapa. Dlaczego nie napisałeś tego używając narzędzia Tekst w wektorach? Usuń tą bitmapę, napisz jeszcze raz tylko bezpośrednio w DRAW.

Teraz sygnet - rozumiem, że to ten samolot w okręgu. Jeśli ma wyglądać jak pieczątka to na wektorach jest to do zrobienia na pare sposobów, ale najpopularniejszy polega na tym, że robisz znaczek normalnie (możesz użyć do tego opcji Wstaw Znak i wybierając font Webdings albo Wingdings, które obie zawierają proste symbole, obiekty itd.), a następnie używa się jakiegoś szablony typu grunge, nakłada jeden na drugi i przycina się znaczek tym "wytarciem". Mankament jest taki, że uzyskany zostanie efekt wytarcia pieczątki, ale bez przejść tonalnych imitujących różnice krycia.

Drugi sposób jest taki, że robisz znaczek w wektorach (jak wyżej) ale potem używasz Zamień na Mapę Bitową z rozdzielczością 300-600 dpi i bez tła. Następnie robisz Edytuj Mapę Bitową - otworzy ci się Photopaint - w którym używasz Efektów, np. Niestandardowe > Alchemia, a potem jeszcze bawisz się Kontrasem i Intensywnością i violá.

TUTAJ masz nieco zmienione swój projekt, bo za używanie dwóch podobnych (ale innych) szeryfowych fontów obok siebie powinni przybijać za uszy do ściany.

Poza tym, nazwałeś swój plik "... z napisami krzywe.cdr", a nie skrzywiłeś fontów :mrgreen: Monotype Corsiva to się ma, ale twój Adobe Arabic już był osadzony (innych fontów nie było?).

calderaro
Początkujący

Wysłany: 11 Listopad 2017, 10:56   

Dziekuje wszystkim za pomoc :)

Odpowiedz do tematu