Windows 7 + Corel X4 - sypie się. |
Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 18:30 Windows 7 + Corel X4 - sypie się.
|
|
|
Słuchając rad wszystkich speców od komputerów zrezygnowałem z Visty (która nie sprawiała mi żadnych kłopotów) i przeszedłem na Windows 7 instalując posiadane dotychczas programy, m.in. Corel X4 (PL) (+oczywiście pakiet poprawek + ChangeCLOL)
Od momentu zainstalowania prawie codziennie klawisz F8 ratuje mnie po różnych komunikatach błędów (np. notoryczne gubienie pliku z obszarem roboczym).
Dzisiaj jednak wyskoczyło nowe okienko o treści:
"Błąd profilu.
Nie można załadować potrzebnego profilu. Aby usunąć problem należy ponownie zainstalować aplikację."
Po wciśnięciu OK, program działa i nie wykazuje widocznych błędów.
Czy poza możliwością ponownej instalacji ktoś ma jakiś pomysł jak pozbyć się problemu.
PS. Z Corelem to i tak dobrze, bo nie mogę zainstalować legalnie kupionego InDesigna CS3 (PL). W Adobe powiedzieli mi, że program jest zbyt stary i kody (klucz instalacyjny) już nie działają. Dali mi linka do okrojonej wersji angielskiej. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 20:15
|
|
|
W windows 7 chodzi X4 chodzi idealnie . Problemy zaczynają się w Win10 ...
Zainstalowałeś starsze ( pewnie od 3 do najnowszych ) i nowe wersje Microsoft NET Framework ? |
|
|
|
|
marak
Profesjonalista
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 21:54
|
|
|
Pokazuje mi, że mam wersję Microsoft NET Framework 4.7.
Być może przyczyną kłopotów jest to, że nowy system instalowałem na nowym dysku typu SSD.
Dwukrotnie dostawałem komunikat, że brak spójności dysku, a po przeskanowaniu kilka plików wylatywało. Raz po skompaktowaniu bazy mailowej, moje 9700 maili posegregowanych na kilkadziesiąt folderów trafiło do jednego. Maile otrzymane razem z wysłanymi, itp. Nie wiem jak definitywnie sprawdzić ten dysk i ewentualnie zareklamować.
Wracając do Corela, zakładam, że mogły również zniknąć pliki z profilami. A ponieważ mój poprzedni dysk C:, jest aktualnie dyskiem E: (nic na nim nie ruszałem), to gdybym wiedział jakie to są pliki mógłbym je przekopiować. Czy dobrze rozumuję? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 22:00
|
|
|
X4 potrzebuje starsze wersje ,musisz je doinstalować . |
|
|
|
|
marak
Profesjonalista
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 22:08
|
|
|
restauro napisał/a: | X4 potrzebuje starsze wersje ,musisz je doinstalować . |
A możesz mnie oświecić jak to zrobić, skąd wziąć starsze wersje? Czy tę 4.7 wykasować, czy zostawić. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 27 Listopad 2017, 22:29
|
|
|
Są gdzieś linki na forum ‚ale wpisz w wyszukiwarkę przekieruje na stronę Microsoftu .Potrzebne są wszystkie, wiec nic nie odinstalowuj. Jeśli będziesz miał problemy, jutro podeślę linki dzisiaj nie mam już dostępu do normalnego komputera. |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
marak
Profesjonalista
|
Wysłany: 28 Listopad 2017, 12:26
|
|
|
restauro napisał/a: | https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=21 |
Serdeczne dzięki. Po południu spróbuję. |
|
|
|
|
|