ściezka do obrazów importowanych zewnętrznie |
Autor |
Wiadomość |
Aga Krasowska
Początkujący kagus1
Wersja CorelDRAW: x7
|
Wysłany: 15 Styczeń 2018, 11:06 ściezka do obrazów importowanych zewnętrznie
|
|
|
Dzień Dobry :)
gdzie znajdę w corelu X7 sciezkę do obrazu? Przy publikowaniu do PDF ma nieaktualną scieżkę. Chciałabym od razu uaktualnić wszystkie fotki w całym dokumencie. Jakiś manager?
Dziekuję |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Styczeń 2018, 11:28
|
|
|
A co to jest ścieżka do obrazu? Czy chodzi Ci o to, że w Corelu miałaś zaimportowane bitmapy z opcją "Import as externally linked image", czyli że masz zlinkowane bitmapy? - Jeśli tak, to podaj podaj ścieżkę do tych bitmap podczas robienia pedeefa, bo najprawdopodobniej nie znajdują się tam, gdzie były w chwili importowania.
|
|
|
|
|
Aga Krasowska
Początkujący kagus1
|
Wysłany: 15 Styczeń 2018, 12:34
|
|
|
dokładnie tak. owszem zmieniłam lokalizację grafiki. co gorsze - nie wiem gdzie... ale z tego co pamiętam był jakiś manager który wskazywał ściezkę aktualną tudzież pozwalał odpiąć i obraz wskakiwał w pełnej rozdzielczości |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Styczeń 2018, 18:52
|
|
|
Musisz znaleźć te pliki. Jak zaznaczysz te bitmapy, to na dole na pasku znajdziesz ich nazwy. A jak już będziesz miała nazwy, to je znajdziesz. I daj je do tego samego folderu, w którym jest plik cdr. Jeśli dalej nie da się zrobić pedeefa, to zaimportuj te bitmapy ponownie z folderu w którym jest cdr.
I w przyszłości nigdy nie ruszaj zlinkowanych bitmap, no i pamiętaj, żeby były w tym samym folderze co cdr. To ważne, choćby ze wzglęnu na archiwizację prac. |
|
|
|
|
Aga Krasowska
Początkujący kagus1
|
Wysłany: 16 Styczeń 2018, 12:47
|
|
|