Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z polskimi znakami
Autor Wiadomość
N0carz 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: x7/x8
Wysłany: 26 Kwiecień 2018, 00:14   Problem z polskimi znakami

Witam.

Być może ktoś będzie wstanie mi pomóc z dość irytującym problemem. Zacznę po kolei.
Przesiadłem się na Windows 10 i oczywiście ponownie musiałem zainstalować Corela. W polskiej wersji tego programu szybko wyłapałem dość istotny dla mnie błąd w działaniu tego programu. Błąd polegał na tym, że po zamianie całego tekstu na wektory usuwało kolory z poszczególnych znaków i zapisywało całość w jednym kolorze. Poszukałem rozwiązania tego problemu na tym forum i okazało się, że Corel tak ma - różnie działa na różnym sprzęcie (dość irytujące ale cóż).

Dlatego postanowiłem sprawdzić angielską wersje instalki. Zainstalowałem i wszystko jest ok - tekst się zamienia na wektory zachowując wszystkie kolory znaków itd. Niby ok, ale powstał kolejny problem tym razem z czcionkami.

Lubię mieć porządek i jak pobieram sobie jakąś czcionkę, która nie posiada polskich znaków to dorabiam je sobie w programie High-Logic FontCreator. Wcześniej jak pracowałem na Win7 i tej samej angielskiej instalce Corela - nie było żadnych problemów z czcionkami które działały i można było normalnie pisać. Teraz jest taki problem, że jak odpalam spolszczoną czcionkę w korku to wprowadzając polskie znaki wychodzą mi krzaczki. Na razie radze sobie tak, że wprowadzam cały tekst inną czcionką (Arial) a dopiero potem zmieniam na wybraną spolszczoną czcionkę. Jest to dość uciążliwy problem zwłaszcza, że często jest potrzeba dodać jakieś słowo i wtedy muszę ponownie zamieniać na Ariala wprowadzać zmiany i zamieniać na spolczony font.

Sytuacja jest dość dziwna bo system dobrze widzi znaki w spolszczonej czcionce, wszystkie programy z pakietu Adobe też nie mają problemu z tym i poprawnie pokazują znaki jedynie korek robi znowu jakieś problemy.

Na obrazku pokazuję jak to wygląda. Tekst napisany Arialem zamieniam na spolszczoną czcionkę i jest wszystko ok. Ale jak najpierw zamienie czcionkę a potem zaczynam pisać i wstawiam polskie znaki to jest już źle :/

Odpowiedz do tematu