Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Irytujące oznaczanie tekstu
Autor Wiadomość
DUZY
Początkujący

Wysłany: 4 Czerwiec 2018, 19:31   Irytujące oznaczanie tekstu

Cześć,

nie wiem co zrobiłem, ale gdy zaznaczę tekst, który ma parę linijek to irytująco długo każda literka oznaczana jest tym mały kwadracikiem, którym można modyfikować jej położenie. Problem w tym, że te oznaczenie trwa dość długo i nawet 2, 3 razy oznacza każda literkę w zaznaczonym teksie ozdobnym. Nie wiem czy dobrze to tłumaczę.

Jest tekst ozdobny, zaznaczam go narzędziem wskaźnik, nie narzędziem kształt. Przy kształcie te kwadraty są domyślnie. No i po zaznaczeniu tekst te kwadraty pojawiają się przy każdej literce, znikają, pojawiają się jeszcze raz, znikają i pojawiają się ponownie. Trwa to dość długo i jest mocno irytujące. Macie jakiś pomysł jak to zmienić?

Windows 10, corel X8

pozdr.
D.
Ostatnio zmieniony przez DUZY 4 Czerwiec 2018, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 4 Czerwiec 2018, 20:09   

dołącz przykładowy plik w cdr

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 4 Czerwiec 2018, 20:17   

Glitch :-/ Jakoś chce ci włączyć tryb edycji (jakbyś miał Kształt). To raczej nie ma nic wspólnego z jakimś konkretnym plikiem. Chyba Corel załapał błąd. Raczej spróbuj zrobić Napraw przy użyciu instalki Corela lub zobacz, czy przywrócenie ustawień fabrycznych coś da (trzymasz F8 jak włączasz Corela).

Z drugiej strony nie wiem jak jest w X8, bo nie mam tej wersji, ale w X9 te kwadraciki edycji przy literach w Tekście Ozdobnym są cały czas, ale są nieklikalne. Może jakiś update był X8 i coś zmienili?

DUZY
Początkujący

Wysłany: 5 Czerwiec 2018, 14:47   

Cześć,

no właśnie jest to niezależne od pliku. Dokładnie jakoś chce włączyć tryb edycji. Może faktycznie jest to błąd corela (dziwny błąd). Ok zrobię F8 (kiedyś chyba był shift? czy to w adobe?). Upady mam wszystkie, może faktycznie coś zwalili.

Drugą kwestią jest to, że zmieniłem monitor na 4k i zaobserwowałem, że tak się dzieje przy dużej rozdzielczości. Przy HD może to nie przeszkadzało, ale przy 4K nie da się spracować.

Ma ktoś najnowszego Corela 2018? i może sprawdzić czy w tekście "próbuje się" włączyć tryb edycji?

pozdr.
D

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 5 Czerwiec 2018, 20:29   

Wsparcie dla 4K jest od wersji 2017.

DUZY
Początkujący

Wysłany: 7 Czerwiec 2018, 19:33   

i wszystko jasne. Coś ciekawego jest w najnowszej wersji, 2018?

Kooba 
Początkujący

Wysłany: 7 Czerwiec 2018, 23:14   

DUZY napisał/a:
i wszystko jasne. Coś ciekawego jest w najnowszej wersji, 2018?

Niestety nie kupiłem jeszcze najnowszej wersji. Wystarczy aby poprawili to co spaprali w wersji 2017. Szczególnie obsługę czcionek (miała być rewolucją a wyszło jak zwykle). Działa koszmarnie wolno do tego jest najmniej kompatybilna ze wszystkich wersji Corela z Illustratorem.
Dla ludzi (którzy tak jak ja) pracują tabletem i rysują, opcja LiveSketch jest fantastyczną funkcją, brakuje mi w niej rozpoznawania siły nacisku piórka.
Irytujące jest przeniesienie niektórych narzędzi w inne miejsca (np. szybkie kadrowanie poszło z zakładki efekty do obiektów).
Fajnie, że w końcu można pracować na dwóch monitorach tak jak od lat robi się to w Adobie.

DUZY
Początkujący

Wysłany: 8 Czerwiec 2018, 16:27   

a to ciekawe, bo zawsze było tak, że to wersje nieparzyste było ok. Zerwali z tradycją? Ściągam triala, sprawdzę jak działa. Ja dodatkowo pracuje jeszcze na macu, a corela odpalam przez parallelsa, jak piszesz, że 2017 działa koszmarnie wolno, to aż się boje tego co mnie czeka z 2018. Do fontów używam Font Experta i jest ok, ten soft od corela do fontów nigdy nie działał dobrze.

A próbowałeś Affinity Designera? jest juz na win.

Odpowiedz do tematu