Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Notoryczne uszkadzanie plików .cdr
Autor Wiadomość
lenofo
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 14 Czerwiec 2018, 09:42   Notoryczne uszkadzanie plików .cdr

Dzień Dobry Forum ;)
Od kilku dni (być może jest to kluczowy szczegół: po aktualizacji Win10 sprzed ok. tygodnia) cały czas tracę swoje projekty. Zamykam Corel, program nic nie zgłasza, zapis ok. Później (przeważnie następnego dnia) otwieram plik i moim oczom ukazuje się sam tekst (bez grafiki i formatowania). Tekst zawsze zaczyna się niżej i na prawo od środka strony.
Czas leci, codziennie mam do druku zaproszenia, dyplomy i takie tam, a ja codziennie część z nich muszę robić od nowa. Najgorsze, że po uzyskaniu akceptacji na podstawie, np. wydruku próbnego, muszę odtwarzać projekt...
Pracuję na zabytku: CorelDraw 9, Windows 10 64bit i 2rdzeniowym procesorze (i3).
Ktoś coś?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 14 Czerwiec 2018, 10:18   

To coś - to aktualizacja programu do nowszej wersji. Z Windows 10 (a tutaj w dodatku 64 bit) działa Corel zdaje się od wersji X6 w górę. Reszta działa tak, jak piszesz. Różnica w czasie między Corel 9 (1999 rok) a Windows 10 (2015) to za chwilę będzie jakieś 20 lat różnicy. To przepaść.

W tym czasie wyszły Windows XP i Windows 7 - oba zdążyły zniknąć z rynku.
Ostatnio zmieniony przez tegraf 14 Czerwiec 2018, 10:21, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 14 Czerwiec 2018, 10:19   

Problemem jest bardzo stara wersja CorelDraw
Sprawdż czy masz zainstalowane i włączone starsze Microsoft .NET Framework 3,5

Naciśnij klawisz systemu Windows, Windows logo systemu Windows na klawiaturze, wpisz "Funkcje systemu Windows", a następnie naciśnij klawisz Enter. Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows zostanie wyświetlone okno dialogowe.

U mnie wygląda to w ten sposób .

https://docs.microsoft.com/pl-pl/dotnet/framework/install/dotnet-35-windows-10

net .jpg
Pobierz Plik ściągnięto 319 raz(y) 97.41 KB

lenofo
Początkujący

Wysłany: 14 Czerwiec 2018, 11:03   

restauro napisał/a:
Problemem jest bardzo stara wersja CorelDraw
Sprawdż czy masz zainstalowane i właczone starsze Microsoft .NET Framework 3,5

Naciśnij klawisz systemu Windows, Windows logo systemu Windows na klawiaturze, wpisz "Funkcje systemu Windows", a następnie naciśnij klawisz Enter. Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows zostanie wyświetlone okno dialogowe.

U mnie wygląda to w ten sposób .

https://docs.microsoft.com/pl-pl/dotnet/framework/install/dotnet-35-windows-10

Dzięki :) Wyłączyłem Framework. Zobaczymy, czy problem zniknie.

tegraf napisał/a:
To coś - to aktualizacja programu do nowszej wersji. Z Windows 10 (a tutaj w dodatku 64 bit) działa Corel zdaje się od wersji X6 w górę. Reszta działa tak, jak piszesz. Różnica w czasie między Corel 9 (1999 rok) a Windows 10 (2015) to za chwilę będzie jakieś 20 lat różnicy. To przepaść.

W tym czasie wyszły Windows XP i Windows 7 - oba zdążyły zniknąć z rynku.

To akurat wiem, ale pracuję w biednej organizacji, która dysponuje głównie starym softem, przekazywanym przez różne firmy... i jadę na tym, co mam.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 14 Czerwiec 2018, 11:52   

lenofo napisał/a:
To akurat wiem, ale pracuję w biednej organizacji, która dysponuje głównie starym softem, przekazywanym przez różne firmy... i jadę na tym, co mam.

Rozumiem warunki, chociaż odtwarzanie pracy od nowa po zatwierdzeniu, trudno nazwać pracą, przynajmniej... normalną. Może ktoś po tym wpisie znajdzie gdzieś na półce coś nowszego (a zbędnego) i jakoś Ci to przekaże. Sam używam Corela okazjonalnie, ale kupowałem nowsze wersje jako upgrade i muszę trzymać wszystkie kolejne wersje na półce.

restauro 

Wysłany: 14 Czerwiec 2018, 12:25   

lenofo napisał/a:
Wyłączyłem Framework. Zobaczymy, czy problem zniknie.

Powinieneś raczej włączyć starszą wersję ,(do obsługi 9 potrzebujesz pewnie wersji 3 lub jeszcze niżej) tak jak na załączonym scrennie . Rozwiązaniem jest zainstalowanie darmowego programu wektorowego Inkscape .Można otwierać w nim również pliki zapisane w CorelDraw .

lenofo
Początkujący

Wysłany: 14 Czerwiec 2018, 13:03   

restauro napisał/a:
lenofo napisał/a:
Wyłączyłem Framework. Zobaczymy, czy problem zniknie.

Powinieneś raczej włączyć starszą wersję ,(do obsługi 9 potrzebujesz pewnie wersji 3 lub jeszcze niżej) tak jak na załączonym scrennie . Rozwiązaniem jest zainstalowanie darmowego programu wektorowego Inkscape .Można otwierać w nim również pliki zapisane w CorelDraw .
Mam zainstalowany 3.5 (tak jak na skrinie). Na razie to działa :) Czasem używam InkScape, ale z lenistwa przeważnie wybieram Corela. Jednak jest wygodniejszy... dopóki jakoś działa :) Do tego w Ink'u miałem problem z plikami .pdf

restauro 

Wysłany: 14 Czerwiec 2018, 13:31   

lenofo napisał/a:
w Ink'u miałem problem z plikami .pdf

Zainstaluj program Ghostscript 9.23 for Windows (64 bit )
www.ghostscript.com/download/gsdnld.html
W CorelDraw zapisuj w PDF/X-1a

Odpowiedz do tematu