Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Opcja "ukryj węzły" ?
Autor Wiadomość
Pilif1 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 7
Wysłany: 5 Lipiec 2018, 08:49   Opcja "ukryj węzły" ?

Witam,
Szukam opcji "ukryj węzły" tudzież ten "start krzywej" tj. węzęł początkowy.

Ze względu na charakter pracy jaką wykonuję w Corelu często pracuję z krzywymi mającymi po kilkaset - kika tysięcy węzłów. Przemieszczając daną krzywą w Corelu dajmy o 50mm za każdym razem Corel musi odznaczyć "optycznie" wszystkie węzły i jak krzywa pojawi się to 50mm dalej to spowrotem je zaznacza. Przy kilku / kilkunastu takich krzywych i przerzucaniu ich z miejsca na miejsce to zaznaczanie Corelowskie potrafi mi wydłużyć pracę o dobre 20-30%. Jest to baaardzo uciążliwe.
Oczywiście gdy zgrupuję sobie dane obiekty Corel mi już nie pokazuje wszystkich węzłów od nowa - ale że pracuję często na pojedyńczych krzywych - za bardzo nie mam co grupować.

Po prostu ta "animacja" pokazywania mikrokwadracików dla każdego węzła/początku krzywej jest horrendalnie za długa.

Wiecie czy jest opcja ukrycia tego "zjawiska" ?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Lipiec 2018, 09:24   

Aby wybrać pierwszy lub ostatni węzeł, zaznacz obiekt za pomocą narzędzia Kształt.
Następnie naciśnij klawisz Home na klawiaturze ( u mnie na numerycznej klawisz 7 )

Pilif1 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 7
Wysłany: 5 Lipiec 2018, 10:10   

restauro napisał/a:
Aby wybrać pierwszy lub ostatni węzeł, zaznacz obiekt za pomocą narzędzia Kształt.
Następnie naciśnij klawisz Home na klawiaturze ( u mnie na numerycznej klawisz 7 )

Nie o to mi chodzi. Niedokładnie napisałem może.

Załączam screenchota z corela.

Ta sama krzywa - ta po lewo to niezaznaczona krzywa a po prawo "kliknięta" - zaznaczona. Nie wiem czy będzie widać ale każdy element w tej zamkniętej krzywej - tj, każde to minikółeczko jest teraz dodatkowo zaznaczone takim corelowskim kwadracikiem - tam jest węzeł.
I teraz - zaznaczając taką krzywą, gdzie takich elementów jest od groma - to corel zaczyna je zaznaczać mi - tj. od góry do dołu. Zaznaczenie wszystkich takich elementów trwa czasem po 2- 3 sekundy. Po prostu następuje taka jakby "animacja" - ot każdy węzęł od góry do dołu jest zaznaczany. Corel nie wyrabia z przetworzeniem tylu węzłów i się animacja wydłuuża.
Najgorsze przy tym jest to, że często takie obiekty muszę przenosić na polu roboczym o dany skok - np. o to 50mm. Przy każdej krzywej jest zmuszony patrzeć w monitor i obserwować migające kwadraciki - które się pojawiają w przynużającej animacji.
Dodam, że "odkliknięcie" krzywej powoduje animację zanikania owych "kwadracików"

Dla tego pytam czy jest możliwość żeby Corel mi po prostu nie pokazywał węzłów - nie zaznaczał mi ich w żaden sposób.

zaznaczenie.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 231 raz(y) 1.84 MB

Odpowiedz do tematu