Szablony |
Autor |
Wiadomość |
Beinar86
Początkujący
Wersja CorelDRAW: x3
|
Wysłany: 13 Sierpień 2018, 20:27 Szablony
|
|
|
Dobry wieczór :)
Poszukuje szablonu cdr do utworzenia Bonu/karty podarunkowej gdzie będą pokazane linie spadu itp.
Znacie jakieś pewne strony ? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13 Sierpień 2018, 21:35
|
|
|
Linie spadu, cięcia, grafiki itp. są domyślnie zapisane we wzorcach strony, które można dowolnie modyfikować. Przyznam się, ze nie za bardzo rozumiem pytania - możesz to jakoś rozwinąć? |
|
|
|
|
Beinar86
Początkujący
|
Wysłany: 13 Sierpień 2018, 21:44
|
|
|
Tak jak przy wizytówkach są linie cięcia i spadu to pewnie i są linie przy takiej karcie/bonie podarunkowej (tak mi się wydaje) i przydałby mi się taki szablon itp bo pierwszy raz się z tym spotykam jako amator.
Polecicie mi coś? |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 14 Sierpień 2018, 00:33
|
|
|
Nie ma czegoś takiego jak szablon indywidualnego projektu - skąd niby ktoś ma wiedzieć jaki to jest np. tego format? Jeżeli wizytówki to według standardu europejskiego czy amerykańskiego? Karty kredytowej? Identyfikatora? Przecież każda z nich może mieć tenże format dowolny! Ustalenie własnego formatu to 2 sekundy, następne 5 to wyznaczenie tychże linii... Gdzie tu jest problem?
Może chodzi Ci zupełnie o coś innego, ale musisz to wytłumaczyć... |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14 Sierpień 2018, 08:45
|
|
|
Beinar86, coś chyba przekombinowałeś. Wyjaśnij, proszę, o co Ci właściwie chodzi. Jak zamierzasz korzystać z tego enigmatycznego szablonu? |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15 Sierpień 2018, 14:49
|
|
|
Podejrzewam, że sprawa rozbija się o to, że Beinar86 pewnie gdzieś widział szablon dla np. wizytówki 85×55 z jakiejś internetowej drukarni albo czegoś, gdzie był zaznaczony spad, obszar bezpieczny, linie cięcia itp. jako pomoc dla grafików/nie-grafików przygotowująych projekt. W mniemaniu Beinar86, karta podarunkowa to osobny, z góry już ustalony i standardowy produkt, o domyślnym rozmiarze itd..
Beinar86, prawda jest taka, że tak jak wizytówki faktycznie w większości są ustandaryzowane (90×50 lub 85×55), ponieważ musza mieścić się do wizytowników i portfela itp., tak karta podarunkowa może mieć wymiar dowolny. Może być składana lub nie. Dwustronna lub nie. Mała jak wizytówka lub duża jak koperta, czy pocztówka. To od ciebie zależy jak chcesz to zrobić.
Zazwyczaj bony są rozmiaru DL (jak podłużna koperta) lub A6 (pocztówka). Rzadko spotyka się większe. Co do zasad projektowania - dokąd spad, gdzie linie cięcia, a gdzie bezpieczny margines, to te są uniwersalne. Spad na 3mm na zewnątrz, bezpieczny zadruk od 3-5mm do wewnątrz.
|
|
|
|
|
Beinar86
Początkujący
|
Wysłany: 15 Sierpień 2018, 21:19
|
|
|
Tak właśnie o to mi chodziło bo mimo ze jestem amatorem grafik to chciałbym zaprojektować owy bon/kartę podarunkową tylko chciałem poznać jak lubo ile się przycina .
A chodziło mi o gotowy plik z takimi liniami cięcia ale do Bonu podarunkowego.
Ale kolego Shame już mi podpowiedział :) Także bardzo dziękuje. |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 15 Sierpień 2018, 22:01
|
|
|