Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Własne fonty
Autor Wiadomość
chodar3 
Początkujący

Wysłany: 23 Luty 2008, 16:09   Własne fonty

Proszę o podpowiedź jak ustawić format strony do tworzenia własnego fontu. ściągnąłem kiedyś taką podpowiedź ale dotąd z tego nie kotrzystałem, a z powodu straszliwej awarii dysku straciłem wszystkie dokumenty, łącznie z podpowiedzią.

miro88 
Doradca

Wysłany: 23 Luty 2008, 17:40   

Do tworzenia własnych fontów służą osobne programy. Kolega coś się nieprecyzyjnie wyraził zdaje się.

chodar3 
Początkujący

Wysłany: 23 Luty 2008, 20:15   

Wiem, że są inne programy. (Np. Font Creator - chyba najlepszy!), ale fonty można także tworzyć w Corelu! Nie pamiętam tylko jak ustawić format strony, a w helpie nic na ten temat nie ma.

ABu 
Doradca

Wysłany: 24 Luty 2008, 20:03   

Cytat:
http://www.hiddenglade.com/cdfonts.htm

Tutorial, jak tworzyć fonty w CorelDRAW (anglojęzyczny). Wygląda na dość sensowny, niestety, nigdy nie miałem czasu wypróbować go w praktyce.

Pozdrawiam
ABu

chodar3 
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2008, 21:16   

Dziękuję jak nie wiem co :-)

matys 
Początkujący

Wysłany: 9 Marzec 2008, 19:55   

Mam prosbe. moze mi to ktos dokladniej wyjasnic co robie nie tak, mam jeden plaski element (litere) i chce ja eksportowac jako TTF i nie moge :/ nie mam w ogole opcji eksport jako ttf.

Dopiero co sie zapisalem na forum :)

MarekArts 
Początkujący
CDR 2...13

Wysłany: 9 Marzec 2008, 23:45   

Faktycznie pamiętam było coś takiego ale najlepiej tworzyć wektorowe fonty. Można sobie poradzić przez schowek kopiuj wklej, przy bitmapach jest troche badziewna krawędź fontów. Format ztrony standardowo jest ustawiony na 300dpi i o ile pamiętam trzeba zmienić na 96dpi oraz dopasować wielkość fontu.

Bardzo dobry jest zestaw TypeTool oraz generator TransType do konwertowania fontów OTF. Program przy odrobinie potestowania jest w stanie zrobić praktycznie wszystko - nie jest trudny do opanowania. Ja właśnie dziś spolszczyłem kilka fontów ttfEN oraz zapisalem je jako OTF zrobiłem polskie znaki Aogonek i fonciki w X3 chodzą jak ćma. ;-) .

chodar3 
Początkujący

Wysłany: 10 Marzec 2008, 01:12   

Link podany przez ABu opisuje szczegółowo tworzenie własnych fontów. Opis rzecz jasna "po zamorsku". Zacząłem tłumaczyć i jak skończę, to podeślę. Parę dni to zajmie, bo tutorial jest sporych rozmiarów.

MarekArts 
Początkujący
CDR 2...13

Wysłany: 10 Marzec 2008, 15:10   

chodar3 Taki manual to Super Sprawa - jak by co to będę mial trochę otfajnych z ogonami... tylko gdzie to składować ?? może gdzieś już jest takie miejsce w piwnicy??

raiden25 
Początkujący
Amator

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 14 Grudzień 2017, 21:26   

Widzę że temat umarł a powyższy link do tutorialu wygasł.
Czy ktoś może posiada jakieś świeże tutki?

Mam stworzoną czcionkę wektorową i kwestią jakiegoś importu do pliku czy to w Corelu czy innym programie (choć corela mam i było by najwygodniej).

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 14 Grudzień 2017, 21:32   

Porozmawiaj z Bidonem. Bawi się fontami i prawnie podpowie jaki program jest optymalny.

Odpowiedz do tematu