Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Projektowanie koszulki
Autor Wiadomość
natalka971 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x8
  Wysłany: 18 Wrzesień 2018, 15:41   Projektowanie koszulki

Cześć, jestem początkująca w świecie grafiki. Mam z tym styczność od dwóch dni więc proszę o wyrozumiałość ;) Otóż mam wykonać projekt koszulki, wszystko już narysowane, cacy, jednak muszę nanieść na mój rysunek wzór. Wzór jest w formacie png. I teraz moje pytanie brzmi: jak to zrobić? Jak zrobić, żeby obrazek nie miał tła? Domyślam się, że nie mogę wykorzystać obrazka png, dlatego co? Odrysowywać? Czy są może jakieś sztuczki o ktorych nie mam pojęcia? :-o

Baaardzo proszę o pomoc :poklon

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Wrzesień 2018, 15:55   

Witamy na forum .
Dołącz wzór , zobaczymy co się da zrobić .

Nie musi to być akurat ten konkretny. Ważne żeby był podobny w stopniu skomplikowania obszaru usunięcia tła .

restauro 

Wysłany: 19 Wrzesień 2018, 08:23   

http://corel.wodip.opole....light=wycinanie

Najlepszy ,ale również najbardziej pracochłonny efekt , daje obrysowanie krzywymi beziera .

robocze1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 180 raz(y) 116.53 KB

natalka971 
Początkujący

Wysłany: 19 Wrzesień 2018, 10:57   

restauro napisał/a:
Witamy na forum .
Dołącz wzór , zobaczymy co się da zrobić .

Nie musi to być akurat ten konkretny. Ważne żeby był podobny w stopniu skomplikowania obszaru usunięcia tła .

tło nie jest skompikowane bo jest po prostu białe. sam rysunek jest prosty, załączam obrazek. czyli nie ma możliwości wrzucenia oryginalu od razu na koszulke, tylko powinnam odrysowywać? :D

40584410_298115140780696_939451558297337856_n (1).png
Pobierz Plik ściągnięto 228 raz(y) 327.22 KB

restauro 

Wysłany: 19 Wrzesień 2018, 11:14   

Jeśli kolor koszulki będzie biały nic nie trzeba robić . Rozumiem że jakość oryginalnego rysunku jest lepsza , niż na dołączonym pliku i kreska nie będzie się rozmywała ?

Skoro masz CorelDraw , można również narysować projekt w Corelu narzędziem
Rysunek odręczny lub Inteligentne rysowanie ( grubość linii można później ustawić na górnej belce w zależności od potrzeb ) ,następnie zamienić na obiekt.
Można wówczas skalować do maksymalnych lub minimalnych rozmiarów , bez straty jakości z linią jak brzytwa, zmieniać kolor tła lub je usuwać jednym kliknięciem myszki .

natalka971 
Początkujący

Wysłany: 19 Wrzesień 2018, 14:05   

restauro napisał/a:
Jeśli kolor koszulki będzie biały nic nie trzeba robić . Rozumiem że jakość oryginalnego rysunku jest lepsza , niż na dołączonym pliku i kreska nie będzie się rozmywała ?

Skoro masz CorelDraw , można również narysować projekt w Corelu narzędziem
Rysunek odręczny lub Inteligentne rysowanie ( grubość linii można później ustawić na górnej belce w zależności od potrzeb ) ,następnie zamienić na obiekt.
Można wówczas skalować do maksymalnych lub minimalnych rozmiarów , bez straty jakości z linią jak brzytwa, zmieniać kolor tła lub je usuwać jednym kliknięciem myszki .

To już jest oryginalny rysunek :-( . Wydaje mi się, że najprosciej będzie mi to zrobić krzywą Beziera. Teraz mam kolejne pytanie. Jak widać na rysunku spodenki trzeba wypełnić kolorem, a ostatnim razem sprawiało mi to duuuży problem. Wiem, że krzywe mają być zamknięte dlatego teraz klikam węzeł do węzła. Jednak jak widać na rysunku spodenki składają się z trzech różnych kolorow i trzech elementów: paska, pasków i spodenek. Jak mam to zrobic? Czy każdy z tych elementów mam narysować osobno, mają to być osobne obiekty tak żeby każdy miał domknięte węzły? Nie mogę połączyć krzywych od pasków ze spodenek już do konturow spodenek? Wiem, że pytanie z piaskownicy ale sama nic lepszego nie wymyślę

restauro 

Wysłany: 19 Wrzesień 2018, 15:06   

Narysuj prostokąty umieść na spodenkach , nadaj im odpowiedni kąt i po zaznaczeniu wybierz na górnej belce Część wspólna ,będziesz miała paski dopasowane do kształtu spodenek .
Nie musisz również rysować paska , dopasuj odpowiednio odcinek z krzywej beziera i przytnij spodnie ,następnie kliknij na przyciętym obiekcie prawym klawiszem myszki i wybierz opcję

Rozłącz - Krzywa na Layer 1 , kliknij gdzieś poza pole robocze i będziesz mogła wówczas usunąć zbędne przycięte elementy .

Podczas rysowania posiłkuj się przełączaniem widoku na widok szkieletowy .To pomocna opcja ,pozwala widzieć dokładniej szczegóły rysowanego obiektu.

Rysujesz jeden prostokąt i powielasz potrzebną ilość klawiszem " + " dopasowujesz do formy na rysunku bocznymi strzałkami (patrz dołączony rysunek )

prostokąt.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 175 raz(y) 248.27 KB

koszulka 1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 167 raz(y) 456.6 KB

grzjanik 
Bywalec
GrzJanik

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Wrzesień 2018, 08:48   Wektor

Witam.

Zamiast rysować od nowa po prostu to strejsowałem.

Pozdrawiam.

Influencerka.cdr
Rysunek zapisany do Corel 12
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 76.63 KB

restauro 

Wysłany: 20 Wrzesień 2018, 09:12   

grzjanik napisał/a:
Zamiast rysować od nowa po prostu to strejsowałem

Tak to najprościej ,chociaż efekty Trasowania bywają rożne .

Nam jednak nie tyle zależy na szybkim pozbyciu się problemu ,co na poznaniu narzędzi i ich zastosowań na przykładzie projektu graficznego koszulki w programie CorelDraw.

natalka971 
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2018, 09:09   

restauro napisał/a:
grzjanik napisał/a:
Zamiast rysować od nowa po prostu to strejsowałem

Tak to najprościej ,chociaż efekty Trasowania bywają rożne .

Nam jednak nie tyle zależy na szybkim pozbyciu się problemu ,co na poznaniu narzędzi i ich zastosowań na przykładzie projektu graficznego koszulki w programie CorelDraw.

CorelDRAW podoba mi się na tyle, że czuję, że moja historia nie zakończy się na tym projekcie. :D więc dziękuje za wszystkie rady, naprawdę wiele mi się rozjaśniło w głowie. Pozwolę sobie zostawić ten wątek w razie problemów :)

restauro 

Wysłany: 21 Wrzesień 2018, 10:44   

Nie kasujemy merytorycznych wątków .
Podstawy programu ,może będą przydatne w deszczowe dni .
http://corel.wodip.opole.pl/

Odpowiedz do tematu