Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CorelDRAW a karta graficzna NVIDIA
Autor Wiadomość
ana 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 21
  Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 19:24   CorelDRAW a karta graficzna NVIDIA

Witam serdecznie, posiadam kartę graficzną NVIDIA GeForce 930Mx, sterownik 430.86; Windows 10. Pracuję z programem CorelDRAW 21 (2019). Proszę o wskazówkę aby w/w program graficzny wykorzystywał tylko NVIDIĘ. Mimo ustawień w panelu karty graficznej, że dla Corela preferowany jest NVIDIA, tak się nie dzieje i program nadal pracuje na zintegrowanej. :?:
Jedyną odpowiedź jaka uzyskałam od pomocy technicznej NVIDII to "dlatego zalecam sprawdzenie ustawień programu - stamtąd powinna być możliwość uruchomienia akceleracji sprzętowej CUDA". Oczywiście nie znalazłam w ustawieniach Corela podobnej funkcji.
Jeśli ktoś rozkminił podobny problem to będę wdzięczna za podpowiedź. :hm

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 20:05   

Wydaje mi się ,że powinnaś odinstalować z systemu skoro masz dodatkową kartę graficzną
(Panel sterowania -System - Menedżer urządzeń ) sterowniki do zintegrowanej karty graficznej .
Jest tam opcja wyłączenia ,ale lepiej chyba odinstalować .

Jeśli kiedyś pozbędziesz się NVIDIA GeForce 930Mx, z płyty głównej , system automatycznie zainstaluje sterowniki.

ana 
Początkujący

Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 20:18   

Na początek wyłączyłam zintegrowaną i NVIDJA w końcu wzięła się do roboty. Zobaczymy jak będzie się zachowywał Corel podczas pracy.
Bardzo dziękuje za podpowiedź, proste rozwiązanie a i mam nadzieję skuteczne :dances

restauro 

Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 20:27   

Będzie korzystał z jednej karty graficznej ,tej wymuszonej ponieważ zintegrowanej nie będzie widział .
Osobiście proponuję jednak odinstalować niepotrzebne sterowniki ,żeby podczas jakiś uaktualnień niepotrzebne nie robić zamieszania w systemie.
Jak wspomniałem wystarczy wyjąć dodatkową kartę graficzną ,jeśli zajdzie taka konieczność i system po restarcie zainstaluje brakujące sterowniki do zintegrowanej karty.

ana 
Początkujący

Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 21:06   

Rozumiem, jednak mam laptopa i nie koniecznie chce mi się go rozkręcać (nie wspominając o gwarancji). Niestety Corel dość ciężko otwiera pliki (nawet zwykłe wektory) gorzej niż na zintegrowanej, myślę, że za wcześnie na wyciąganie wniosków. Będę jeszcze obserwować a karta czasowo tylko wyłączona.
Na pewno się jeszcze odezwę z wnioskami :-D

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 21:46   

Masz laptopa z kartą zintegrowaną (jakąś tam... biurową) i dodatkowo kartę NVIDIA jako... drugą kartę w laptopie? Co to za model?

restauro 

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 08:37   

ana napisał/a:
mam laptopa i nie koniecznie chce mi się go rozkręcać

Odinstalowanie sterowników nie ma nic wspólnego z rozkręcaniem laptopa .

Jeśli masz dodatkową kartę graficzną , wyłączysz w niej sterowniki i system powinien doinstalować usunięte z karty zintegrowanej.

Też jestem ciekaw co to za laptop ?
Wiem że tak mają niektóre Lenovo np. Lenovo G510 , Lenovo ThinkPad T400 czy 15-calowy MacBook Pro (gniazdo SD)

Zintegrowana karta graficzna służy w nich głównie do oszczędzania energii ,kiedy nie jest potrzebna duża wydajność dla grafiki .

ana 
Początkujący

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 12:00   

Witam, musiałam jednak włączyć kartę zintegrowaną, ponieważ nie mogę pracować na dodatkowym monitorze. Jestem w punkcie wyjścia.
A laptop to HP ProBook 470 G5 (2XZ77ES). :->

restauro 

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 12:16   

ana napisał/a:
musiałam jednak włączyć kartę zintegrowaną, ponieważ nie mogę pracować na dodatkowym monitorze

Nie bardzo wiem co ma jedno do drugiego , poszukam informacji na temat Twojego laptopa.

ana 
Początkujący

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 12:19   

Ja też nie wiem, ale jak włączałam drugi monitor to system gada, że mam ponownie wgrać sterowniki albo używana karta nie obsługuje zewnętrznych monitorów.
Ja się znam na kolorach i takich tam ;) a nie na bebechach :mrgreen:

restauro 

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 13:13   

https://support.hp.com/pl-pl/document/c03051923

Może będzie pomocne to rozwiązanie ,włącz zintegrowaną grafikę i postępuj zgodnie z instrukcją . .

Przełączana grafika w komputerach przenośnych wyposażonych w układy graficzne Intel i ATI

restauro 

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 14:11   

ana napisał/a:
Ja też nie wiem, ale jak włączałam drugi monitor to system gada, że mam ponownie wgrać sterowniki albo używana karta nie obsługuje zewnętrznych monitorów.

Znalazłem takie info ,wprawdzie z 2015 roku ,ale dotyczące problemu i przyznam ,że sam już jestem głupi ?
Jeśli porada Suuport HP ,którą podesłałem nic nie pomoże , trzeba to skonsultować z serwisem lub sklepem w którym kupiłaś komputer .

https://techformator.pl/jak-wylaczyc-zintegrowana-karte-graficzna-intel-hd/

" A nie lepiej po prostu wejść w Manager urządzeń i wyłączyć prawym przyciskiem kartę całkowicie? Szybko, łatwo, i tak samo uruchamia się ją.

ODPOWIEDZ
Mariusz Kołacz
30 maja 2015 o 13:28
@Subribe nie wolno robić czegoś takiego, karta zintegrowana musi być włączona, jeżeli ją wyłączysz nastąpi wyłączenie ekranu (czarny ekran), wtedy jedynie przywrócenie komputera do wcześniejszego stanu naprawi sytuację. Nie wolno w menedżerze urządzeń wyłączać karty zintegrowanej, możesz to zrobić jedynie z dedykowaną i to jeszcze nie zawsze. Najlepiej w ogóle sterowników nie instalować dla dedyka niż ją wyłączać poprzez Device managera. "

ana 
Początkujący

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 15:02   

U mnie jak komp startował (po odłączeniu integry) z podpiętym dodatkowym monitorem, grafika się kompletnie posypała (obraz w 3 pionowych kopiach i rozciągnięty w dół). Po restarcie bez podpiętego monitora nie było problemu z obrazem.
Wiem już, że mam przełączaną grafikę, muszę jeszcze sprawdzić czy w trybie dynamicznym czy stałym. Są opisy jak ustawiać NVIDIĘ tylko, że ja już to wszystko robiłam a i tak podczas projektowania integra pracuje a NVIDIA dłubie w nosie :-P

restauro 

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 17:19   

Niestety nie mam takiego komputera ,więc mimo szczerych chęci możliwości sprawdzenia różych wariantów ustawień są żadne , poza wyszukiwaniem informacji w intrenecie .
Może kontakt telefoniczny z suuportem hp byłby pomocny .

Jak widać moje doświadczenia z blaszakami również są niezbyt przydatne.

ana 
Początkujący

Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 17:47   

Bardzo dziękuje za pomoc, wiem przynajmniej, że została mi pomoc techniczna hp, wszystkie inne drogi już wykorzystałam. Szkoda tylko, że to tyle trwa a projekty same się nie zrobią :roll:
Jeszcze raz dziękuję :-)

restauro 

Wysłany: 19 Czerwiec 2019, 08:34   

Laptop nie jest najlepszym sprzętem dla grafika ,jedny plus to mobilność, reszta to same minusy .
Cena ,wydajność ,dodatkowy monitor i problemy w razie jakiekolwiek awarii .

Daj znać jeśli będziesz miała rozwiązanie problemu, może będzie przydatne dla innych użytkowników forum .
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu