zmiana fonta po wklejeniu |
Autor |
Wiadomość |
darpaj
Początkujący
|
Wysłany: 22 Lipiec 2019, 23:40 zmiana fonta po wklejeniu
|
|
|
rozwiązanie pewnie proste ale juz próbowałem w kilku miejscach
podczas wklejania tekstu skopiowanego np ze strony do corela
przy niektórych czcionkach zmienia się ona na inną
co wiem:
- nie jest to wina styli
- nie jest to wina domyślnej czcionki w dokumencie
najlepiej widać to na nagraniu:
https://youtu.be/IidPQNyyIa0 |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23 Lipiec 2019, 09:06
|
|
|
Przy wklejaniu tekstu pojawia się pytanie, czy chcesz zachować font i formatowanie. Możesz się zgodzić, albo nie. |
|
|
|
|
darpaj
Początkujący
|
Wysłany: 23 Lipiec 2019, 10:12
|
|
|
takie pytanie pojawia się wklejając np z worda
kopiując z jakieś www nie ma
widać to bardzo wyraźnie na filmiku
niektóre czcionki zachowują formatowanie niektóre nie (i corel o nic nie pyta) |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 23 Lipiec 2019, 10:28
|
|
|
Zauważyłem na tym filmiku, że formatowanie zostaje zachowane, jeżeli font jest "normal". Jeżeli jest w jakiś sposób pogrubiony (medium, black) to formatowanie jest tracone. Może to jakaś podpowiedź.
Sprawdź, jak zachowuje się Corel przy kopiowaniu tekstu pobranego z Notatnika, nie www. |
|
|
|
|
darpaj
Początkujący
|
Wysłany: 23 Lipiec 2019, 10:40
|
|
|
na filmiku wsystkie fonty są normal (żadna z czcionek nie ma wybranego bolt i tp)
z notatanika i z www jest to samo (poprostu kopiowanie z zewnątrz - www to tylko przykład)
ciężki temat (i chyba w kazdym corelu to tak działa)
wydaje mi się że to sprawa czicionki tylko nie wiem jak to zmienić (otf na ttf i odwrotnie nic nie zminia) |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 23 Lipiec 2019, 11:23
|
|
|
darpaj napisał/a: | na filmiku wsystkie fonty są normal (żadna z czcionek nie ma wybranego bolt i tp) |
Champignion jest "medium", choć Birch jest "normal", a jednak wkleja się font z wagą "black". Ciekawe, jakaś reguła pewnie tym rządzi. |
|
|
|
|
darpaj
Początkujący
|
Wysłany: 23 Lipiec 2019, 11:34
|
|
|
no właśnie i nie da sie tego rozgryść
najwiekszy problem robi się przy wydrukach seryjnych |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23 Lipiec 2019, 17:36
|
|
|
Często przy wklejaniu testu z innych aplikacji wyskakuje komunikat o niezgodności fontów, wielu go wyłącza a potem wszystko idzie z automatu. Przywrócić go można Opcjach (Ctrl+J): Obszar roboczy -> Ostrzeżenia -> Wklejanie i importowanie tekstów. To tak na marginesie ;).
Jedynym wyjściem jest podczas tego komunikatu ręczne podłożenie fontu a następnie zaznaczenie "Na stałe" - na przyszłość program sam ustawi wybrany wcześniej font i nie trzeba go będzie szukać. Niestety nie da się przeskoczyć wszystkich problemów - trzeba sobie zdać sprawę, że wiele tak samo nazywających się fontów pochodzi np. od innych producentów/dystrybutorów, są inaczej kodowane, są w innej wersji itp., co wystarczy, żeby się między sobą różniły... |
|
|
|
|
darpaj
Początkujący
|
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 09:19
|
|
|
nie nie to nie problem o niezgodności fontów
może inczajej bo każdego myli to że tekst jest wklejany
-----------------
pisząc np czcionką champinion:
- klikam narzędzie tekst -> klikam w pole dokumentu -> zmieniam czcionkę na champinion -> wpisuję tekst -> zatwierdzam
i teraz np chcę zmienić ten tekst -> klikam dwuktronie na tekst lub poprzez narzędzie tekst
i zaczynając pisać (czy to podmieniać czy dopisując) czcionka juz nie jest champinion
-----------------
tak jak napisałem wyżej, problem robi się przy wydrukach seryjnych (nie da się ich wykonać tą czy innymi wybranymi czcionkami) ponieważ wstawia się inna czcionka |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24 Lipiec 2019, 10:46
|
|
|
darpaj, pisz czymkolwiekbądź, a dopiero po tym, jak już napiszesz, to sformatuj. Nie próbuj zmieniać fontu przed napisaniem. |
|
|
|
|
darpaj
Początkujący
|
Wysłany: 25 Lipiec 2019, 09:19
|
|
|
przed napisaniem czy po napisaniu - nadal jednak nie rozwiązuje to problemu z pierwszego postu czyli (zmienia się w niektórych czcionkach) |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 29 Lipiec 2019, 14:08
|
|
|
Upieram się, że karol bierze formatowanie ze stylu znaku poprzedzającego i że przy niektórych fontach głupieje i stosuje jakieś wartości, które zapamiętał.
Poza zostawieniem pierwszego znaku zamiast zastępowania całości nowym tekstem, nadal nic mi nie przychodzi do głowy. |
|
|
|
|
|