|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Corel 15 vs 16 __ problem z kolorami |
Autor |
Wiadomość |
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 26 Wrzesień 2020, 01:05 Corel 15 vs 16 __ problem z kolorami
|
|
|
Witam szanowne grono.
Zamiast pisaniny, poniżej obrazek.
Pytam, bo za cholerę nie mogę sobie przypomnieć co zrobiłem (dawno to było) żeby działało jak chcę.
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26 Wrzesień 2020, 08:14
|
|
|
Pytanie , co chcesz zrobić ? |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 26 Wrzesień 2020, 12:40
|
|
|
restauro napisał/a: | Pytanie , co chcesz zrobić ? |
..... hmmm dziękuję za zainteresowanie, ale .... teraz z kolei ja nie rozumiem pytania.
Na rysunku wszystko jest (tak mi się wydaje) wyjaśnione, ale OK, .... napisze jeszcze raz.
Otóż od la pracuję w Corelu 15.
Kiedyś tak sobie go ustawiłem, że w momencie kiedy ładuję do niego jakiś plik wektorowy (np. PDF, CDR, AI ... itd.) i chcę się dowiedzieć jaki byłby kolor wypełnienia obiektu gdyby nie był w CMYK-u czy RGB, to po prostu klikam obiekt, po czym w dolnym prawym rogu na ikonę symbolizującą wypełnienie i pokazuje się (co oczywiste) okno z menu wypełnienia z domyślnie otwartą zakładką MODELE.
Teraz klikam na zakładkę PALETY i .... z automatu, Corel pokazuje paletę Pantone z odpowiadającym (przybliżonym) kolorem Pantone który odpowiada temu w CMYK.
Próbując to samo robić w Corleu 16 w którym teraz jestem zmuszony pracować, od razu okazuje się zakładka PALETY z paletą CMYK.
Owszem, mogę ręcznie "dogrzebać się" w końcu jaki to będzie Pantone, ale mi chodzi jak to zautomtyzować tak jak to jest w wersjo Corela 15, bo przekopywanie się każdym razem przez menu palet jest ..... irytujące.
Kiedyś udało mi się jakoś ustawić taki "automat" właśnie w Corelu 15, ale ..... nie mogę sobie przypomnieć jak to zrobiłem.
Jeśli ktoś wie jak to ustawić w wersji Corel 16, to będę wdzięczny,.
=======================
Pomóc mogę w zakresie modelowania 3D, ze szczególnym uwzględnieniem programu MoI (Moment of Inspiration) , w programach CNC (Artcam, Vectric Aspire, WoodWop) i we wszystkim co związane z obróbką CNC. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26 Wrzesień 2020, 15:01
|
|
|
Dawno nie używałem tych wersji, ale być może w ustawieniach początkowych masz tą paletę jako domyślną? Jeżeli dobrze pamiętam, wystarczyło na nowej, pustej "kartce" kliknąć np. kolor wypełnienia, żeby program zapytał czy traktować to jako "default"? Strzelam, było to wiele lat temu... |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 26 Wrzesień 2020, 16:19
|
|
|
Cysorz napisał/a: | być może w ustawieniach początkowych masz tą paletę jako domyślną? |
Problem w tym, że wszystkie ustawienia dotyczące kolorów, są IDENTYCZNE zarówno w Corel 15 jak i 16, tzn ..... celowo poustawiałem wszystko TAK SAMO, myśląc, że zadziała.
W ogóle ustawiłem całego Corela 16 DOKŁADNIE tak samo jak 15 i ..... wszystko działa jak w wersji 15, ... jedynie te kolory ... no nie działa to jak trzeba.
Być może komuś wyda się to .... taką sobie popierdółką, ale .... dla mnie to sprawa istotna, bo pracując, codziennie (niestety) MUSZĘ przekształcać kolory z CMYK, RGB i innych na Pantony właśnie.
W starszej wersji działało to znakomicie, bo .... klikam na np. obiekt w CMYK-u i ..... od razu widzę odpowiednik w Pantone.
Wiem, że kiedyś coś przy tym kombinowałem żeby tak właśnie to działało, ale .... no nie pamiętam po prostu jak udało mi się to zrobić :)
Dlatego pytam tu, bo być może ktoś coś wie w tym temacie. |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 27 Wrzesień 2020, 13:14
|
|
|
Nie mam jak sprawdzić, więc odpowiem z pamięci.
Zacznijmy od tego, że niczego sam nie ustawiałeś, bo sugerowanie przez corela najbliższej podobnej barwy po przełączeniu z RGB/CMYK na pantony jest w corelu domyślne i to od lat. Ot, jedno z wielu intuicyjnych udogodnień, za które cenię akurat ten program.
Skoro to u Ciebie nie działa mamy tylko dwie możliwości:
2) coś namieszało się w ustawieniach corela i trzeba powrócić do pierwotnych, czyli domyślnych.
1) Firma Corel zepsuła corela lub wycofała wspomnianą podpowiadajkę. Wówczas nie poradzisz nic, ewentualnie, dla świętego spokoju spróbuj zainstalować ostatni dostępny pakiet serwisowy jaki udostępniono do Twojej wersji corela. Właściwie, zacząłbym od sprawdzenia, czy mam ostatnią aktualizację, dlatego przenumerowałem kolejność działań.
Aby przywrócić ustawienia domyśle trzymaj wciśnięty klawisz [F8] podczas rozruchu corela. Wszystkie Twoje ustawienia zostaną utracone i będziesz je musiał wyklikać od nowa. |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 27 Wrzesień 2020, 15:14
|
|
|
Dziękuję za zainteresowanie się tematem.
Artur Miernik napisał/a: | Zacznijmy od tego, że niczego sam nie ustawiałeś, bo sugerowanie przez corela najbliższej podobnej barwy po przełączeniu z RGB/CMYK na pantony jest w corelu domyślne i to od lat. Ot, jedno z wielu intuicyjnych udogodnień, za które cenię akurat ten program. |
Ale ja się z tym zgadzam i o tym wiem.
Chodzi o to, że ...... nie odbywa się to z automatu w wersji Corel 16.
Zresztą, poniżej linki do filmików.
Filmik z Corela 15
Filmik z Corela 16
Jak widać na filmiku z Corela 15, po kliknięciu na ikonę wypełnienia, otwiera się okno z menu wypełnień z domyślnie otwartą zakładką Modele ..... przechodzę na zakładkę Palety i ..... jest to o co mi chodziło, czyli pokazują się Pantony które są odpowiednikami CMYK-a
Natomiast w Corelu 16, po wykonaniu powyższego, okno/menu wypełnień od razu pokazuje się z zakładką Palety i oczywiście w CMYK, a .... NIE O TO CHODZI.
--------------
Być może się mylę (bo dawno to było) , ale mógłbym przysiąc, że w Corelu 15 też było na początku jak w 16, ale ..... coś tam przy tym grzebałem i ..... w końcu jest jak trzeba.
Niestety, nie pamiętam co wtedy robiłem żeby to tak działało. |
|
|
|
|
Artur Miernik
|
Wysłany: 27 Wrzesień 2020, 15:32
|
|
|
Ach! Poczekaj, poczekaj, Tobie chodzi nie o to, że corel zapomniał automatycznie pokazywać najbliższą barwę z palet, lecz o to, że po przełączeniu na palety pokazuje CMYK a nie pantony? Chyba nieuważny się zrobiłem.
Wydaje mi się, że Corel zapisuje ostatnio używane ustawienia okien. Pokombinowałbym z tym.
Innym sposobem jest zapisanie całego obszaru roboczego do pliku. Warto to robić. Po tym możesz na próbę wczytać do szesnastki, ten z piętnastki. Być może znikną Ci niektóre nowinki, ale przynajmniej będziemy wiedzieć, czy to ustawienie da się przenieść takim sposobem. |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 27 Wrzesień 2020, 16:06
|
|
|
Witam ponownie wszystkich, przepraszam za zawracanie 4 liter i dziękuję za zaangażowanie.
Problem okazał się ...... banalny.
Inaczej pisząc, już rozwiązany, tak że .... temat do zamknięcia, ale ..... napisze co było "nie tak".
Chodziło o (jak słusznie zauważył kolega Artur Miernik) , a co jakoś ..... pominąłem, aktualizację.
Po prostu zapomniałem o tak banalnej sprawie jak aktualizacja nowo zainstalowanego Corela.
Co ciekawe, .... UWAGA ... nie da się tego zrobić bezpośrednio z Corela 16, czyli poprzez pozycję w menu programu o nazwie Aktualizacje, czyli nawet jeśli się zaloguję na swoje konto Corela, to i tak program twierdzi, że ..... nie znalazł żadnych aktualizacji tego produktu
Dopiero po wejściu na stronę Corela i dogrzebaniu się do aktualizacji dla wersji 16, można pobrać aktualizacje.
Pobrałem, zainstalowałem i ..... WSZYSTKO HULA JAK TRZEBA
===========
Pewnie zapomniałem o tej nieszczęsnej aktualizacji, bo po nieudanej próbie wykonania tego z menu programu uznałem, że ..... skoro program uznał iż "nie ma aktualizacji" do tej wersji, to znaczy że .... jej nie ma.
Co równie ciekawe, .... chociaż aktualizacje można pobrać nawet bez zalogowania się na stronie Corela, to już ich instalacja wymaga zalogowania ..... :)
Generalnie ... Corel .. jaki jest .... każdy widzi
---------
Pracuję z wersją 16, a nie nowszą czy najnowszą, bo wszystko to do czego potrzebuję Corela jest w starszych wersjach, czyli .... nie widzę powodu dla którego powinienem mieć np. wersję 2020 za ponad 2000zł, chociaż i tak uważam, że akurat Corel jest w miarę tani w porównaniu z np. Adobe Ilustratorem
Kończąc, jeszcze raz dziękuję wszystkim za chęć pomocy i ..... sorry za zawracanie tylnej części ciała :) |
|
|
|
|
Artur Miernik
|
Wysłany: 27 Wrzesień 2020, 21:41
|
|
|
Nie za maco |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|