Powiekszenie okna szybkiego kadru |
Autor |
Wiadomość |
matti86
Praktyk
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2021, 14:30 Powiekszenie okna szybkiego kadru
|
|
|
Witajcie pytanie jak w temacie. Sytuacja wygląda następujące , mam gotowy projekt zamykam go w ramce która składa się z dwóch prostokątów potem rozdzielam ramkę i mam dwa niezależne pliki. Pytanie jest następujące jak powiększyć te ramki szybkiego kadru bez powiększenia zawartości (chodzi o dodanie spadów kilka cm z każdej ze stron ) kilka lat tego nie robiłem nie mogę sobie przypomnieć. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2021, 15:53
|
|
|
Jeżeli nie jest to jakieś precyzyjne powiększenie, to poprzez opcję wyciągania węzłów na przykład.
Jeżeli coś bardziej precyzyjnego, to po prostu edytuj taki kadr, skopiuj (wytnij!) jego zawartość, zamknij edycję, powiększ sobie jak chcesz i przy następnej edycji po prostu wklej starą zawartość. |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2021, 17:03
|
|
|
@matti86
Wydaje mi się, że najprościej będzie skorzystać z narzędzia Obrys |
|
|
|
|
matti86
Praktyk
|
Wysłany: 13 Wrzesień 2021, 16:38
|
|
|
Chodzi o to że było precyzyjne powiększanie tzn wpisywało się w wymiarach np +2 i ramka powiększała się o 2 cm odsłaniając 2 cm obrazka który znajdował się w kształcie szybkiego kadru. |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 13 Wrzesień 2021, 19:40
|
|
|
@matti86
W narzędziach dotyczących szybkiego kadru, musisz odznaczyć (domyślnie zaznaczoną) pozycję "Zablokuj zawartość szybkiego kadru"
Wtedy można robić to o czym piszesz, czyli .... będziesz mógł sobie zmienić/określić wymiary ramki/kadru, a zawartość pod kadrem zostanie nie ruszona. |
|
|
|
|
matti86
Praktyk
|
Wysłany: 13 Wrzesień 2021, 19:55
|
|
|
lajosz napisał/a: | @matti86
W narzędziach dotyczących szybkiego kadru, musisz odznaczyć (domyślnie zaznaczoną) pozycję "Zablokuj zawartość szybkiego kadru"
Wtedy można robić to o czym piszesz, czyli .... będziesz mógł sobie zmienić/określić wymiary ramki/kadru, a zawartość pod kadrem zostanie nie ruszona. |
Właśnie o to mi chodziło Ogromne Dzięki za Pomoc!!!!:)
Jeszcze raz Bardzo Dziękuje:) |
|
|
|
|
|