|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Licencja CORELDRAW 2025 |
| Autor |
Wiadomość |
rafirynda
Początkujący

|
Wysłany: Wczoraj 20:45 Licencja CORELDRAW 2025
|
|
|
Witam serdecznie.
Z racji że Corel Corporation z wersji na wersję coraz bardzie mnie zaskakuje (na minus) chciałbym się upewnić co do przyszłego zakupu.
Od 13-15 lat pracowałem na X4 i X5 w wersji SE. Po ich zakupie okazało się że ta wersja nie ma VBA czego przed zakupem nie byłem świadomy. Była dyskusja tu na forum odnośnie tego. Po aktualizacji windowsa do 11 przestały działać oba a na nowym Windowsie w ogóle nie dało się ich zainstalować. Z racji że obie wersje i tak wiecznie się wysypywały w zeszłym roku postanowiłem wymienić na nowszą wersje 2024 też w wersji SE gdyż przyzwyczaiłem się do braku VBA i makr. Dla pewności że będę mógł korzystać na 2 stacjach zapytałem się przed zakupem dystrybutorów czy będe mógł mieć zainstalowany program na 2 komputerach ale korzystać w jednej chwili tylko jednego. Co dziwne zdania były podzielone :/ . Ostatecznie po zakupie i rejestracji okazało się że można ale........ okazało się że ta wersja nie ma jednej z ważniejszych dla mnie funkcji "znajdź i zamień". Nie sprawdzałem tego przed zakupem bo nawet nie sądziłem że coś takiego może mieć miejsce. Oczywiści później gdy zagłębiłem się w problem doczytałem że funkcja ta od wersji 2021 nie jest już dostępna w wersji SE :/ . Obecnie korzystam z okna "Obiekty" i tam wyszykuje ale idzie to tragicznie (elementy RGB, zamieniam na CMYK-i). Chciałem teraz odżałować i kupić pełną wersję CorelDraw GS 2025 ale znów na pytanie odnoście instalacji na 2 jednostkach zdania dystrybutorów są podzielone. EULA wskazuje że na terenie UE można na 2 stanowiskach ale jest jeszcze coś takiego BULA i tu jest informacja że tylko na jednym stanowisku a ja już kompletnie się pogubiłem. Nie chce znowu sytuacji że kupie i będzie znowu jakiś zonk. Wie ktoś jak to teraz wygląda. EJ AJ podpowiada że "raczej" nie powinno być problemu ale to "RACZEJ" mnie nie przekonuje. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 45 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 349 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: Wczoraj 22:27
|
|
|
Problem o którym piszesz (licencja a dwóch stanowiskach) można rozwiązać w dość prymitywny, ale za to skuteczny sposób.
Instalujesz na dwóch kompach, ale do neta masz podłączonego tylko jednego i ... Corel nie ma możliwości sprawdzenia czegokolwiek na kompie bez neta, a tym samym nie wykryje że jest zainstalowany na dwóch stanowiskach.
To samo można osiągnąć poprzez grzebanie w ustawieniach firewalla i rejestru, albo w ustawieniach routera blokujesz wszelkich ruch dla połączeń z Corelem dla jednego z kompów.
Oczywiście najlepiej byłoby żeby Corel JEDNOZNACZNIE się określił, ale z tego co piszesz .... i jak sam widzisz różnie z tym jest i ktoś nadgorliwy (np. AI) może zablokować licencję dla drugiej instalacji. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|