|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Czcionki osadzone w pliku SVG |
| Autor |
Wiadomość |
bodes
Początkujący

|
Wysłany: Dzisiaj 10:04 Czcionki osadzone w pliku SVG
|
|
|
| Elo wszystkim, mam taki malutki problem z którym nie mogę sobie poradzić, wykonałem sobie edytor SVG online i go testuje, podczas eksportu do formatu svg nie zamieniam tekstu na path celowo bo chciałbym przetestować czy tekst pozostanie edytowalny po imporcie takiego SVG, problem polega na tym że Corel za każdym razem zgłasza że czcionki o podanej nazwie nie ma w systemie, co jest trochę irytujące bo normalnie można jej używać w Corelu, jest na liście czcionek. Dodatkowo jak pojawi się monit o zastąpieniu czcionki to mam do wyboru dwie opcje 1 Użyj sugerowanych zamienników, 2 Zastąp czcionkę, wybieram opcje 2 i czcionki nie ma na liście, dopiero jak zaznaczę pokaż wszystkie czcionki pojawia się na liście i mogę ja wybrać, akceptuje i mam svg z tekstem ale tekst nie jest edytowalny, co nie jest teraz moim głównym problemem bo wolałbym załatwić sprawę z poprawnym ładowaniem czcionki, próbowałem również osadzić font jako base64 bezpośrednio w pliku SVG ale to tylko zawiesza Corela. Aktualnie korzystam z wersji 25.0.0.230. Czy ktoś ma jakiekolwiek sugestię jak doprowadzić do tego żeby Corel poprawnie ładował czcionki? |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 45 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 354 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: Dzisiaj 12:03
|
|
|
Spróbuj tego samego, ale ze zwykłym Arialem.
Jeśli wszystko będzie OK, to jednak NIE MASZ takiej czcionki o którą prosi Corel, bo nazwa fontu/czcionki, to niekoniecznie to samo co RZECZYWISTY font o tej nazwie.
Piszę o tym, bo też tak kiedyś miałem, tzn. ... nie przy zapisie do SVG, ale ogólnie, czyli niby czcionka jest w systemie, a Corel zgłasza że jej nie ma
Dopiero po przyjrzeniu się dokładnie strukturze fontu, widać było niezgodność nazw, bo okazało się, że są (jakimś cudem) dwie czcionki o takiej samej nazwie, ale po usunięciu jednej z nich, wszystko już było OK. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|