Przesunięty przez: JarekDRAW 17 Maj 2008, 19:24 |
Jak zwymiarować w Corel Draw. |
Autor |
Wiadomość |
mirko1984
Początkujący
|
Wysłany: 6 Maj 2008, 16:13 Jak zwymiarować w Corel Draw.
|
|
|
Witam , chcialbym sie dowiedziec czy jest sposób zeby przy wymiarowaniu np. okręgu program sam przyciągał mi kursor do srodka i boku zeby pokazac promien lub zeby przyciągał do 2 punktów na krawedzi okręgu aby zwymiarowac srednice. Bo wiem ze jest taka mozliwosc ale u mnie w corel sam nie przyciąga do wezłów na krawedziach , pewnie mam cos przestawione.
I jeszcze jedna sprawa czy da sie zeby przy wymiarowaniu Corel rysował od razu linie ze strzałkami po bokach a nie samą czysta linię ?
Corel 11 , przyciąganie do obiektów włączone .
Pozdrawiam i liczę na pomoc . |
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Maj 2008, 16:41
|
|
|
Witam, Ctrl z przyciąganie do obiektów.Ctrl J Opcje/Wyświetlanie/Zaznacz automatyczne śledzenie węzłów. Zakończenie linii strzałką F12..
Napisałeś że przyciąganie do obiektów włączone. Najprostszym wyjściem to odpalić Corela przy wciśniętym F8 i będzie wszystko ok.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
mirko1984
Początkujący
|
Wysłany: 6 Maj 2008, 16:52
|
|
|
Jarek pieknie , wszystko działa , a ze strzałkami to nawet zrobilem ze samo za kazdym razem dodaje strzalki, klikając w puste pole rysunku i naciskając F12 Corel automatycznie narzuca kontur, ale pewnie o tym wiesz zresztą to ma zastosowanie tez do innych elementow corela .
Dzieki wielkie. zabieram sie do rysowania. |
|
|
|
|
|