Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pomoc przy tworzeniu rysunku
Autor Wiadomość
Naaastka 
Początkujący
Naaastka

Wysłany: 8 Maj 2008, 15:01   pomoc przy tworzeniu rysunku

hey, moja zdolnosc obslugi corela jest znikoma, wiec porsze o pomoc;) Czy moglby ktos narysowac mi to co dodaje w zalaczniku w corelu? chodzi o to, zeby mniej wiecej bylo takie samo. ja nie mam pojecia jak to zrobic, a dla was to pewnie zaden problem;) z gory thx

img090.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 384 raz(y) 145.36 KB

Naaastka 
Początkujący
Naaastka

Wysłany: 10 Maj 2008, 13:00   

jezeli ktos moglby to zrobic to prosze o kontakt: naaastka22@wp.pl ;)

JarekDRAW 

Wysłany: 10 Maj 2008, 16:11   

Witam, uwielbiam osoby które nawet nie zapytają jak coś zrobić, tylko z "Grubej rury walą" proszę coś za mnie zrobić.

Ale do rzeczy, jak nie potrzebujesz tego w super jakości, i będzie chciało się Tobie trochę wysilić to poczytaj na forum o "Trasowaniu".
Było o tym chyba z 10 razy, a nawet parę tutków zostało napisanych.
Albo po prostu zleć to za kasę w dziale "Zlecenia"

Pozdrawiam

Naaastka 
Początkujący
Naaastka

Wysłany: 10 Maj 2008, 16:44   

hehe, w sumie masz racje, ale ja nie mam pojecia jak obsluguje sie corela, wiec nie wiem czy wskazowki by mi cos daly;p i thx za rade;p

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 12 Maj 2008, 19:34   

Na pewno to nie jest robota na 5 minut tak wiec jelenia nie znajdziesz no chyba że komuś się bardzo nudzi i ma duuużo czasu. Reszta niestety musi zapracowywać na chleb...

Asdef 

Wysłany: 14 Maj 2008, 13:53   

a do czego chcesz to przełozysz na wektory, jaki masz w tym cel?

bo wiesz, rysunek sam sobie jest OK...

Naaastka 
Początkujący
Naaastka

Wysłany: 14 Maj 2008, 20:09   

yyy pytanie do mnie? ja potrzebuje tego rysunku narysowanego za pomoca krzywych... do sqll;)

uroczy 
Praktyk

Wysłany: 15 Maj 2008, 06:01   

jednym słowem praca domowa :) , a miały one czegoś uczyć :)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Maj 2008, 07:35   

To juz kolejny post z zadaniem. Ciekawe w ramach jakiego przedmiotu sa te zadania z Corela?
A temat jak temat dla osoby ktora sie dopiero uczy to nie jest takie proste bo rys. jest w perspektywie, i do tego pod kolejka jest cien i nie wiele widac. Wiec wszystko zalezy od stopnia znajomosci programu. Choc w tych postach czesto widze, ze zaczyna sie "moja znajomosc programu jest niewielka" Wiec nie wiem jak to jest z tymi zadaniami....i programem nauki...ew. co sie robi na takich zajeciach.
pozdr.

ABu 
Doradca

Wysłany: 15 Maj 2008, 09:24   

wawel napisał/a:
To juz kolejny post z zadaniem. Ciekawe w ramach jakiego przedmiotu sa te zadania z Corela?

Na dobrą sprawę Corela można wsadzić wszędzie - od 'informatyki' w gimnazjum przez 'technologię informacyjną' aż do prawdziwej 'Grafiki i multimediów'.

Cytat:
A temat jak temat dla osoby ktora sie dopiero uczy to nie jest takie proste bo rys. jest w perspektywie, i do tego pod kolejka jest cien i nie wiele widac.

Przy założeniu, że rok szkolny trwa od września, to wcale nie jest tak mało czasu. Podstawy rysowania z wykorzystaniem krzywych można wytłumaczyć w 1-2 lekcje. Tutaj więcej nie trzeba.

Cytat:
Wiec nie wiem jak to jest z tymi zadaniami....i programem nauki...ew. co sie robi na takich zajeciach.

To jest tak, że szkoła ma Corela za półdarmo, ale nie ma nauczycieli, którzy by tego Corela znali. Możliwe, że to jest zadanie na zasadzie 'jak chcesz 6 to zrób coś takiego'.

Swoją drogą, to przy takich wynagrodzeniach naprawdę nie ma co liczyć na fachowców, jedynie na pasjonatów, a tych z roku na rok jest coraz mniej.

Pozdrawiam
ABu

Naaastka 
Początkujący
Naaastka

Wysłany: 15 Maj 2008, 14:04   

wiec jezeli chodzi o mnie to w ramach informatyki (LO), ale nikt w sumie nie wytlumaczyl jak to zrobic, dlatego nie mam pojecia (przy czym mamy od niedawna) i normalne zaliczenie a nie '6'

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Maj 2008, 20:52   

...wiec do zrobienia tego rysunku moze sie przydac narzedzie głębia
głębia efekty/glebia
Funkcja umożliwiająca zastosowanie trójwymiarowej perspektywy poprzez dodanie linii perspektywicznych w celu stworzenia złudzenia głębi.

Praca na krzywych
tu link
http://corel.wodip.opole....wanie_linii.htm
i tu
http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm

narzedzie perspektywa efekty/ dodaj perspektywe
Efekt perspektywy można uzyskać, skracając jeden lub dwa boki obiektu. Efekt ten sprawia, że obiekt wydaje się oddalać w jednym lub dwóch kierunkach.

Nie wiem czy to bylo (to co wyzej) na zajeciach w LO ale jesli bylo takie zadanie to powinno o tym byc, bo bez tych podstaw to nie jest mozliwe zrobienie tego. Czyli wymagaloby sie wiecej niz sie przekazalo.

A na poczatek proponuje rozjasnic zdjecie bo jest za ciemne i nie widac dobrze spodu kolejki. Trzeba zaznaczyc a potem skrot (ctrl b)

Mozna rowniez wyznaczyc punkt zbiegu do ktorego potem beda sie zbiegac wszystkie linie perspektywy. ( Ale o tym to raczej nie na informatyce powinno byc ;-) )

Pomocne moga byc tez prowadnice.

Jesli sie dobrze podejdzie do tego to jest szansa zeby to zrobic lepiej niz na tym rysunku gdzie np kola nie trzymaja perspektywy.

to tyle i milych wrazen z uzytkowania programu. :-)

Odpowiedz do tematu