|
pomoc przy tworzeniu rysunku |
| Autor |
Wiadomość |
Naaastka
Początkujący Naaastka

|
Wysłany: 8 Maj 2008, 15:01 pomoc przy tworzeniu rysunku
|
|
|
hey, moja zdolnosc obslugi corela jest znikoma, wiec porsze o pomoc;) Czy moglby ktos narysowac mi to co dodaje w zalaczniku w corelu? chodzi o to, zeby mniej wiecej bylo takie samo. ja nie mam pojecia jak to zrobic, a dla was to pewnie zaden problem;) z gory thx
img090.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 384 raz(y) 145.36 KB |
|
|
|
|
 |
Naaastka
Początkujący Naaastka

|
Wysłany: 10 Maj 2008, 13:00
|
|
|
| jezeli ktos moglby to zrobic to prosze o kontakt: naaastka22@wp.pl ;) |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10 Maj 2008, 16:11
|
|
|
Witam, uwielbiam osoby które nawet nie zapytają jak coś zrobić, tylko z "Grubej rury walą" proszę coś za mnie zrobić.
Ale do rzeczy, jak nie potrzebujesz tego w super jakości, i będzie chciało się Tobie trochę wysilić to poczytaj na forum o "Trasowaniu".
Było o tym chyba z 10 razy, a nawet parę tutków zostało napisanych.
Albo po prostu zleć to za kasę w dziale "Zlecenia"
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Naaastka
Początkujący Naaastka

|
Wysłany: 10 Maj 2008, 16:44
|
|
|
| hehe, w sumie masz racje, ale ja nie mam pojecia jak obsluguje sie corela, wiec nie wiem czy wskazowki by mi cos daly;p i thx za rade;p |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 12 Maj 2008, 19:34
|
|
|
| Na pewno to nie jest robota na 5 minut tak wiec jelenia nie znajdziesz no chyba że komuś się bardzo nudzi i ma duuużo czasu. Reszta niestety musi zapracowywać na chleb... |
|
|
|
 |
Asdef

|
Wysłany: 14 Maj 2008, 13:53
|
|
|
a do czego chcesz to przełozysz na wektory, jaki masz w tym cel?
bo wiesz, rysunek sam sobie jest OK... |
|
|
|
 |
Naaastka
Początkujący Naaastka

|
Wysłany: 14 Maj 2008, 20:09
|
|
|
| yyy pytanie do mnie? ja potrzebuje tego rysunku narysowanego za pomoca krzywych... do sqll;) |
|
|
|
 |
uroczy
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 82 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 15 Maj 2008, 06:01
|
|
|
| jednym słowem praca domowa :) , a miały one czegoś uczyć :) |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 15 Maj 2008, 07:35
|
|
|
To juz kolejny post z zadaniem. Ciekawe w ramach jakiego przedmiotu sa te zadania z Corela?
A temat jak temat dla osoby ktora sie dopiero uczy to nie jest takie proste bo rys. jest w perspektywie, i do tego pod kolejka jest cien i nie wiele widac. Wiec wszystko zalezy od stopnia znajomosci programu. Choc w tych postach czesto widze, ze zaczyna sie "moja znajomosc programu jest niewielka" Wiec nie wiem jak to jest z tymi zadaniami....i programem nauki...ew. co sie robi na takich zajeciach.
pozdr. |
|
|
|
 |
ABu
Doradca

Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 02 Paź 2007 Posty: 122 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 15 Maj 2008, 09:24
|
|
|
| wawel napisał/a: | | To juz kolejny post z zadaniem. Ciekawe w ramach jakiego przedmiotu sa te zadania z Corela? |
Na dobrą sprawę Corela można wsadzić wszędzie - od 'informatyki' w gimnazjum przez 'technologię informacyjną' aż do prawdziwej 'Grafiki i multimediów'.
| Cytat: | | A temat jak temat dla osoby ktora sie dopiero uczy to nie jest takie proste bo rys. jest w perspektywie, i do tego pod kolejka jest cien i nie wiele widac. |
Przy założeniu, że rok szkolny trwa od września, to wcale nie jest tak mało czasu. Podstawy rysowania z wykorzystaniem krzywych można wytłumaczyć w 1-2 lekcje. Tutaj więcej nie trzeba.
| Cytat: | | Wiec nie wiem jak to jest z tymi zadaniami....i programem nauki...ew. co sie robi na takich zajeciach. |
To jest tak, że szkoła ma Corela za półdarmo, ale nie ma nauczycieli, którzy by tego Corela znali. Możliwe, że to jest zadanie na zasadzie 'jak chcesz 6 to zrób coś takiego'.
Swoją drogą, to przy takich wynagrodzeniach naprawdę nie ma co liczyć na fachowców, jedynie na pasjonatów, a tych z roku na rok jest coraz mniej.
Pozdrawiam
ABu |
|
|
|
 |
Naaastka
Początkujący Naaastka

|
Wysłany: 15 Maj 2008, 14:04
|
|
|
| wiec jezeli chodzi o mnie to w ramach informatyki (LO), ale nikt w sumie nie wytlumaczyl jak to zrobic, dlatego nie mam pojecia (przy czym mamy od niedawna) i normalne zaliczenie a nie '6' |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 15 Maj 2008, 20:52
|
|
|
...wiec do zrobienia tego rysunku moze sie przydac narzedzie głębia
głębia efekty/glebia
Funkcja umożliwiająca zastosowanie trójwymiarowej perspektywy poprzez dodanie linii perspektywicznych w celu stworzenia złudzenia głębi.
Praca na krzywych
tu link
http://corel.wodip.opole....wanie_linii.htm
i tu
http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm
narzedzie perspektywa efekty/ dodaj perspektywe
Efekt perspektywy można uzyskać, skracając jeden lub dwa boki obiektu. Efekt ten sprawia, że obiekt wydaje się oddalać w jednym lub dwóch kierunkach.
Nie wiem czy to bylo (to co wyzej) na zajeciach w LO ale jesli bylo takie zadanie to powinno o tym byc, bo bez tych podstaw to nie jest mozliwe zrobienie tego. Czyli wymagaloby sie wiecej niz sie przekazalo.
A na poczatek proponuje rozjasnic zdjecie bo jest za ciemne i nie widac dobrze spodu kolejki. Trzeba zaznaczyc a potem skrot (ctrl b)
Mozna rowniez wyznaczyc punkt zbiegu do ktorego potem beda sie zbiegac wszystkie linie perspektywy. ( Ale o tym to raczej nie na informatyce powinno byc )
Pomocne moga byc tez prowadnice.
Jesli sie dobrze podejdzie do tego to jest szansa zeby to zrobic lepiej niz na tym rysunku gdzie np kola nie trzymaja perspektywy.
to tyle i milych wrazen z uzytkowania programu. |
|
|
|
 |
|
|