Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Legalność oprogramowania dla firmy
Autor Wiadomość
moskit 
Praktyk

Wysłany: 11 Lipiec 2008, 13:18   Legalność oprogramowania dla firmy

Mam takie pytanie.
Czy na tych progsach można legalnie prowadzić działalność gospodarczą?? Jak to wygląda?

http://www.allegro.pl/ite..._pentagram.html
http://www.allegro.pl/ite...ro_8_10_pl.html

lub np to

http://cokupic.pl/Opinia/...242a97668f284d7

JarekDRAW 

Wysłany: 11 Lipiec 2008, 13:55   

Witam, możesz na legalu ich używać bo nie są to wersje edukacyjne, tylko będą to wersje okrojone o ważne jak dla prowadzenia firmy funkcje.

pozdrawiam

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 11 Lipiec 2008, 20:16   

Jarek, a o jakie funkcje jest okrojone to oprogramowanie? Myślałem, że to pełna wersja, tylko OEM, bez pudełka, instrukcji etc.
Pytam, bo też się zastanawiam nad przejściem na coś wyżej niż CD9, ale kasy ostatnio niewiele u mnie :)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 14 Lipiec 2008, 09:18   

Oprogramowanie dolanczane do np skanerow a dot. Corela mialo nazwe corel essentials i ono bylo okrojone nie mialo bodaj mozliwosci rozbarwien, i kilku innych rzeczy jak jest w tym wypadku to nie wiem, ale np Photoshop Elements ktory tam jest w ofercie to juz jego nazwa mowi ze jest okrojony w stosunku do pelnej wersji, program jest b. dobry ale brakuje mu cmyka, palet kolorow dodatkowych, transformacji selekcji, prowadnic, podgladu cmyk, sciezek, krzywych...krzywe, prowadnice i transformacje selekcji mozna sciagnac jako tipsy, ale juz z cmykiem jest problem, do ktorejs starszej wersji byla taka ksiazka ktora zawierala wiele rozszezen i byla tam opcja rozszezajaca o cmyk ale czy to dzialalo dobrze i czy do wersji najnowszej zadziala to nie jestem pewny.
Cena tez tych programow nie jest taka atrakcyjna upgrade z nizszej wersji do x4 kosztuje niewiele wiecej niz to co tam jest. a np wersja 12 se jest duzo tansza.

Odpowiedz do tematu