Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z kolorem
Autor Wiadomość
greg87g 
Praktyk

Wysłany: 22 Lipiec 2008, 09:38   problem z kolorem

Czesc,
mam problem: potrzebuję wydrukować kopie wizytówki która ma scisle ustalony kolor ale nie mam zadnego urzadzenia do badana koloru - skaner musi wystarczyc. czy znacie taki program, albo sposob w corelu zebym z tego skanu uzyskal kolor rzeczywisty? lub chociaz najbardziej zblizony do rzeczywistego bo wiem ze o identyczny bedzie trudno...

odpada metoda "na oko" bo jest to tak wyhujany kolor wiecie, cos w stylu "seledynowo morsko lazurowy", kobiety maja zwyczaj tak opisywac kolor, no i ten podobno jest wlsanie taki seledynowaty... po mojemu to jest jasno zielony ale niestety to nie ma byc po mojemu :/

dla corela ten skan jest w kolorze: c20 m7 y20 k0 ale to nie jest prawda, bo kolor rzeczywisty jest duzo ciemniejszy (nie, nie mam namieszane w ustawieniach programu do skanowania zeby rozjasnial - wszysto jest ok)

kazda pomoc na wage zlota, prosze uratujcie zycie biednemu czlowiekowi

JarekDRAW 

Wysłany: 22 Lipiec 2008, 09:58   

Witam, otwierasz skan rysujesz dany obiekt, wybierasz pipetę z paska narzędzi pobierasz kolor który cię interesuje następnie edycja/wypełnij i gotowe.

pozdrawiam

greg87g 
Praktyk

Wysłany: 22 Lipiec 2008, 10:04   

no wlasnie nie:/ to nie dziala, albo przez to ze drukarka nie jest skalibrowana albo dlatego ze skaner inaczej widzi kolory niz ma... moze jest jakis taki sposob zebym sobie sam ten kolor wymieszal?
pipetka to pierwsze co mi przyszlo do glowy ale niestety tak bywa ze zbyt piekne by bylo mozliwe :/

JarekDRAW 

Wysłany: 22 Lipiec 2008, 10:17   

Pierwsza sprawa to czy masz zamieniony skan na CMYK.Chociaż to i tak wątpliwa sprawa żeby odwzorwać z automatu kolor tym bardziej że jest to skan.Moim zdaniem to kwestia ręcznego dopasowania, może ktoś ma tajny sposób.

pozdrawiam

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 22 Lipiec 2008, 17:53   

Niestety to jest najczęstszy problem jaki pojawia się w przypadku takich klientów "kolor ma być taki sam jak na "wizytówce/ulotce/okładce itp." i nie wytłumaczysz, że to nic nie mówi i że kolor musi być zapisany cyferkami (CMYK) bo tak to działa. Zostaje tylko neutralne światło, wzornik cmyk,pantone, próbne wydruki i dobre oko :)

bitn 
Początkujący

Wysłany: 23 Lipiec 2008, 10:54   

lub jeśli nie masz wzornika kolorów. Porysuj sobie niewielkie kwadraty i kolorem uzyskanym z pipety zalej każdy kwadrat. Potem każdy z nich troche rozjaśnij/pryzciemnij/dodaj inny odcień itd. Póżniej wydrukuj stronę z tymi kwadratami i przyrównaj który najlepiej odwzorowuje kolor z wizytówki
:)

Odpowiedz do tematu