|
Gdzie jest normalna gumka? |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 10:38 Gdzie jest normalna gumka?
|
|
|
| No właśnie. Jak dostać standardową ręczną gumkę w tym programie? Abym kliknął tu, kliknął tam i usunęło mi się to co chce. Teraz widzę tylko taką, gdzie muszę trasę wyznaczyć. A jak ja nie chcę wyznaczać trasy to co? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 10:54
|
|
|
 |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:02
|
|
|
No dziwne, teraz działa. To czemu wcześniej musiałem wyznaczać linię po której miało poruszyć się przeciągnięcie gumki?
A wiesz jak sprawić by po użyciu narzędzia gumka, nie zamykało mi obiektu tylko aby on zostawał otwarty? Da się tak? |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:03
|
|
|
No dziwne, teraz działa. To czemu wcześniej musiałem wyznaczać linię po której miało poruszyć się przeciągnięcie gumki?
A wiesz jak sprawić by po użyciu narzędzia gumka, nie zamykało mi obiektu tylko aby on zostawał otwarty? Da się tak? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:14
|
|
|
| Nie da się, jak był zamknięty, to po wymazaniu fragmentu dalej będzie zamknięty. Jak był otwarty, to otwarty pozostanie. Zawsze możesz otworzyć zaznaczając dowolny węzeł narzędziem "kształt" i spod prawego klawisza gryzonia -> rozłącz. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:23
|
|
|
"Zawsze możesz otworzyć zaznaczając dowolny węzeł narzędziem "kształt" i spod prawego klawisza gryzonia -> rozłącz."
NIe da się, sprawdzałem teraz. Niby jest ta opcja ale ZAWSZE NIEAKTYWNA.
Zrobiłem kwadrat. Wybrałem narzędzie KSZTAŁT i nie da się rozłączyć. Zobacz sam. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:29
|
|
|
Da się. Jak wymazujesz coś co jest ciągłe, to dalej zostanie w jednym kawałku.
 |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 17:14
|
|
|
Po "wygumowaniu" zawsze pozostaje jeden obiekt. Jeżeli przejechałeś przez obiekt, tak, że sprawia wrażenie, że są dwa odrębne obiekty, to i tak jest to dalej jeden obiekt. Np. mała literka "i" to kreska i kropka, ale nadal jeden obiekt. Jeżeli gumką podzieliłeś obiekt na kilka części, a chcesz je rozdzielić, by nie były jednym obiektem, to wybierz z górnego menu Rozmieść > Rozłącz. Teraz każda część będzie odrębnym obiektem.
Nawet w taki sposób rozdzielone części nadal są zamknięte. Możesz jednak wybrać narzędzie Kształt i wskazać dowolny węzeł i wybrać na pasku właściwości Rozłącz krzywą.
Wyjaśnię teraz, czemu masz nieaktywne opcje Automatyczne zamykanie po cięciu oraz Zachowaj jako jeden obiekt - o których piszesz, że są nieaktywne - są one dostępne jedynie dla narzędzia Nóż.
A tak na marginesie - poczytaj sobie trochę na stronie:
http://corel.wodip.opole.pl/
jest tam wiele odpowiedzi na Twoje pytania, np:
http://corel.wodip.opole....ie_usuwanie.htm |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 06:17
|
|
|
| Dzięki Rolandzie. Za link do strony też. Fajnie to wygląda. Zamierzam przerobić wszystko z niej. Jak coś będzie niejasne, będę pytał. |
|
|
|
 |
|
|