|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Przesunięty przez: JarekDRAW 4 Wrzesień 2008, 05:40 |
Pewien problem z eksportem do .jpg |
Autor |
Wiadomość |
magnetia
Bywalec Świeżak <lol>
Wiek: 36 Dołączyła: 16 Sie 2008 Posty: 29 Skąd: Bydgoszcz/Kraków
|
Wysłany: 16 Sierpień 2008, 21:59 Pewien problem z eksportem do .jpg
|
|
|
Dzień dobry! Jako świeży user witam wszystkich na forum Zadziwiliście mnie poziomem prezentowanych tu prac
Znam podstawy Corel Draw a jeszcze mniej Photo Paint, ale jakoś sobie radzę ze zrobieniem tego, czego jako amator mogę potrzebować: jakieś obrazeczki, banerki, avatary, tapety...
Posiadam wersję 11
Propos tapet, ostatnio chciałam przerobić nieco jedną ściągniętą z internetu. Problem był w tym, że jestem posiadaczką laptopa o prostokątnym monitorze 1280x800, a autorzy tapety przygotowali tylko wersję na tradycyjne monitory, które zwykle przypominają kwadraty. Chciałam ją jak najwierniej odtworzyć na planie prostokąta. W nagłym przypływie geniuszu ( ) stwierdziłam, że ponieważ ta tapetka składa się z jednolitego tła, grafiki na planie koła na środku i dwóch napisów w dolnych rogach, to potrafię się nią zająć.
Ustawiłam w Corelu stronę na wymiary 1280x800, zakropliłam tło tej tapety i nadałam takie tło tej stronie, w CPP wycięłam grafikę i napisy z oryginalnej tapetki różdżką i przerzuciłam do CD. Ustawiłam je w odpowiednich miejscach tak, aby grafika była na środku, a ustawiając napisy zostawiłam dość duży (jak mi wynikało z wcześniejszego doświadczenia ) margines dolny, żeby nie zakrył ich pasek startu i odpowiedni margines boczny, żeby ładnie wyglądało.
Następnie zabrałam się za eksport do .jpg. I tym razem podyktowałam wymiary 1280x800 i spotkała mnie niemiła niespodzianka. Po wyeksportowaniu okrągła wcześniej grafika zrobiła się wyższa niż szersza, więc się rozciągnęła nieładnie, margines dolny zmniejszył się (po zrobieniu z obrazka tapety napisy wylądowały pod paskiem startu ) podobnie jak boczne (napisy dotykają bocznych krawędzi).
Udało mi się metodą prób i błędów skorygować kształt grafiki... rozciągając ją wszerz w dokumencie CD , eksportując tysiąc razy powiększyłam margines dolny wystarczająco (prawie mi już napisy dotykają grafiki , nie o to chodziło!), ale bocznego marginesu nie potrafię zwiększyć
Suma sumarum: dużo prób i błędów, efekt dalej cienki. Dlaczego Corel tak zniekształca proporcje, mimo że wymiary strony w dokumencie i jotpega są te same? Zdaje się, że obcina brzegi i musi rozciągnąć cały obrazek Czyżby eksportował obiekty a nie stronę? Wtedy nie udałoby mi się powiększyć marginesu dolnego. Jak tego uniknąć
P.S. Zdaje się że w innych topicach doczytałam się, że CD ma problemy przy eksporcie dużych formatów, ale mowa tam o tysiącach pikseli, moja tapeta pod to nie podpada Podobno lubi też obciąć tam a dodać tu 1 piksel, ale u mnie to zdecydowanie więcej |
|
|
|
|
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 17 Sierpień 2008, 11:37
|
|
|
Może dlatego że wymiary strony w Corelu masz w milimetrach a eksportując zapodajesz piksele. |
|
|
|
|
magnetia
Bywalec Świeżak <lol>
|
Wysłany: 17 Sierpień 2008, 20:07
|
|
|
Przepraszam, może jestem zielona, ale nie aż tak To pierwsza rzecz jaką sprawdziłam!
Ktoś jeszcze ma pomysł? |
|
|
|
|
Qualdi
Bywalec
|
Wysłany: 18 Sierpień 2008, 09:44
|
|
|
cześc, a czy przy eksporcie obiekt, który eksportujesz do jpg masz zaznaczony? |
|
|
|
|
moskit
Praktyk
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 18 Sierpień 2008, 15:11
|
|
|
Corel eksportuje grafike a nie stronę. Jeśli rozmiar strony masz przykładowo 1000x1000 mm a wewnątrz grafikę na 700x700 mm to jpg wyjdzie na 700. Jeżeli chcesz mieć jpg o rozmiarach strony to najszybciej zrobić to tak:
- dwa razy klik na narzędzie prostokąt
- i w powstałym w ten sposób prostokącie usunąć kolor konturu (prawy na palecie na "brak koloru").
Dalej odznaczyć wszystko lub zaznaczyć wszystko i z opcją tylko zaznaczone (przy ekspporcie) to już bez różnicy. |
|
|
|
|
magnetia
Bywalec Świeżak <lol>
|
Wysłany: 18 Sierpień 2008, 16:45
|
|
|
moskit napisał/a: | Corel eksportuje grafike a nie stronę. |
I tak se właśnie myślałam, że tu jest pies pogrzebany Podziałało, zielony ptaszek dla ciebie |
|
|
|
|
moskit
Praktyk
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 18 Sierpień 2008, 19:20
|
|
|
Dziekuję bardzo ;) :* |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|