|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Kolejny obrys, kontur |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 27 Styczeń 2009, 15:27 Kolejny obrys, kontur
|
|
|
| Jak nałożyć dwa razy kontur na jeden obrazek. Bo gdy klikam na inne kolory w konturze to cały czas zmienia mi się kolor już obecny jeden, a jak zrobić kolejny obrys/kontur? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 27 Styczeń 2009, 16:18
|
|
|
Mozna to rozdzielic skrot ctrl K i dostajesz dostep do kazego ksztaltu.
Jesli ksztalty sa zgrupowane to rozgrupowujesz i tez masz dostep do kazdego osobno.
Kolejny obrys robisz z rozdzielonego wczesniej obrysu.
pozdr
i witam na powaznym forum CorelDRAW uzytkownika z PP |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 27 Styczeń 2009, 17:33
|
|
|
| wawel napisał/a: | Mozna to rozdzielic skrot ctrl K i dostajesz dostep do kazego ksztaltu.
Jesli ksztalty sa zgrupowane to rozgrupowujesz i tez masz dostep do kazdego osobno.
Kolejny obrys robisz z rozdzielonego wczesniej obrysu.
pozdr
i witam na powaznym forum CorelDRAW uzytkownika z PP |
Witam również eksperta. Jak dla mnie DRAW to ista czarna magia, tam nic nie działa jak należy (czemu mnie to nie dziwi). Miło jest opanować takie programy, tym bardziej, ze do tworzenia wszelakich logo, grafika wektorowa bardzo się przydaję i ma pewną przewagą nad rastrową, ale to i tak wszystko względnę.
Co do mojego problemu, to oczywiście nie działa (nic nigdy nie działa!).
Zrobiłem tak:
Stworzyłem obiekt - koło. Ustawiłem wypełnienie wewnątrz obiektu, nadałem kontur. Teraz naciskam CTRL+K -> i nic się nie dzieję. Koniec, - co zrobić? Gdy usiłuję zmienić kontur, to on odnosi sie do obiektu oryginalnego, a nie do obiektu+już istniejącego kontury. Czyli po prostu zmienia znowu ten sam cały czas będący kontur!
(sprawdzałem, to jeden obiekt, nie jest z żadnym innym zgrupowany, więc nie muszę go rozgrupowywać. Kontur jeżeli zmieniam, to ten już istniejący, co mam robić?!) |
| Ostatnio zmieniony przez Bunch 27 Styczeń 2009, 17:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 27 Styczeń 2009, 17:40
|
|
|
zauważyłem że tobie nic nie działą w tym Corelu :/
mylisz pojęcia i opisy i trudno się połapać co tak naprawde robisz, wawel myślał zapewne o interaktywnym obrysie (też tak myślałem dopóki nie przeczytałem twojej odpowiedzi)
W tym przypadku jeśli masz obiekt wypełniony kolorem i nadanym konturem. to muszisz zamienić kontur w obiekt wtedy z konturu zrobi się obiekt, który możesz dowolnie edytować (np. rozdzielić) i nadać kolejny kontur nowemu obiektowi. Ale z opisu wnioskuje, że w tej sytuacji będzie lepiej zastosowac narzędzie Interaktywny obrys. Tym narzędziem mozesz sobie ustawić ile chcesz obrysów (konturów) i zmieniać jego kolor. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 27 Styczeń 2009, 17:50
|
|
|
| Cytat: | | Ale z opisu wnioskuje, że w tej sytuacji będzie lepiej zastosowac narzędzie Interaktywny obrys. Tym narzędziem mozesz sobie ustawić ile chcesz obrysów (konturów) i zmieniać jego kolor |
Tak, pomogło! Już wiem dzięki Tobie, dziękuję! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|