|
Broszura od podstaw |
| Autor |
Wiadomość |
martix
Początkujący

|
Wysłany: 3 Listopad 2008, 21:01 Broszura od podstaw
|
|
|
Mam stworzyć broszurkę/prospekt. Forma - kartka ok A4 zgięta 3 razy do środka. W środku ma być duży rysunek a wokół niego mniejsze zaś na zewnętrznej stronie broszury(na tych 3 prostokątach tworzących niejako okładkę) mają być rysunki i tekst.
Forma ma byc taka jak tutaj
Jak rozpocząć pracę, jak ustawić dokument by np tekst czy rysunki na zewnętrznej stronie broszury (w tych 3 prostokątach)nie trzeba było np wyśrodkowywać ręcznie, by wszystko wyszło równo.
Da się dokument podzielić na 3 części/kolumny i w obrębie tych kolumn wyśrodkowywać? A może robi się to inaczej?
Czy dla strony zewnętrznej i wewnętrznej mam tworzyć oddzielne dokumenty?
Czy może są gotowe szablony by stworzyć taką broszurę?
A może łatwiej w InDesign ale tego programu nie znam |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 3 Listopad 2008, 21:47
|
|
|
| Kartkę A4 dzielisz na 3 np. za pomocą prowadnic lub prostokątów o odpowienich wymiarach. Pamiętaj, że to co jest jako pierwsze z lewej na drugiej stronie musi być jako pierwsze z prawej, bo inaczej wnie wyjdzie poprzeciwnych stronach :) |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 4 Listopad 2008, 10:26 Re: Broszura od podstaw
|
|
|
| martix napisał/a: |
Czy dla strony zewnętrznej i wewnętrznej mam tworzyć oddzielne dokumenty?
Czy może są gotowe szablony by stworzyć taką broszurę?
A może łatwiej w InDesign ale tego programu nie znam |
Nie trzeba tworzyc osobnych dokumentow dla str. zew i wew.
Szablonu to szkoda szukac bo to jest b. prosty uklad.
Co do InDesign to program jest b. dobry, kiedys mialem z nim kontakt - choc juz dawno, ale jesli nie robisz skladu ksiazki czy gazety itp to Corel w zupelnosci wystarczy, taka broszure to zrobisz nawet w darmowym Scribusie, czy Inkscape.
pozdr. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 5 Listopad 2008, 17:59
|
|
|
Kup sobie Computer Arts - w poprzednim i w teraźniejszym są takie krótkie tutoriale.. nawet spoko : )
EDIT:
uśmiechnij się do mnie na milosz@epoczta.pl to Ci je zeskanuję i se poczytasz : ) |
|
|
|
 |
|
|