|
Edycja krzywych |
| Autor |
Wiadomość |
greg87g
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 56 Skąd: Polska
|
Wysłany: 3 Listopad 2008, 11:28 Edycja krzywych
|
|
|
problem prosty, ale ciężko mi znaleźć rozwiązanie. intuicyjność Corela skończyła się wraz z używaniem shifta do wieloelementowego zaznaczenia dlatego juz sie nawet nie dziwie ze mimo ze taka funkcja jest napewno to nie potrafie jej znaleźć :(
?obrazek
jak złapać za te dzyndzle którymi się edytuje krzywe, ale tak żeby zlapać np 2 i "przekrzywić" obie krzywe troche w prawo ( o taką samą wartość trochy) albo trochę do góry. tylko dopiszę, że nie chodzi mi o pochylenie/naciągnięcie/obrócenie całego objektu ani też o przesunięcie poszczególnych węzłów.
help.
sprawa nie pilna, bo problem mozna obejsc, ale po co kiedy lepiej go rozwiazac |
|
|
|
 |
freeminder
Praktyk

|
Wysłany: 3 Listopad 2008, 12:35
|
|
|
| Żeby się dużo nie napracować, zrób sobie odpowiednie linie pomocnicze i do nich dociągnij :) |
|
|
|
 |
greg87g
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 56 Skąd: Polska
|
Wysłany: 3 Listopad 2008, 12:39
|
|
|
| no wlasnie to jest takie dziubanie sie z tym krok po kroku, a powinien byc jakis dinx zeby to jakoś sprawniej załatwic |
|
|
|
 |
szymon
Początkujący

|
Wysłany: 3 Listopad 2008, 12:47
|
|
|
kurcze, chyba takiego dinxa nie ma. jakos chyba programisci nie wzieli tego pod uwage.
mozna tez dodac wezel miedzy tymi dwoma wezlami po srodku, chwycic za niego i podniesc do gory. |
|
|
|
 |
freeminder
Praktyk

|
Wysłany: 3 Listopad 2008, 13:23
|
|
|
| Tak sobie siadłem do tego i niestety, nie znam mądrzejszego sposobu niż pojedyncze dociąganie do linii. Z drugiej strony zauważyłem, że wyrównywanie węzłów "drugim wyrównywaniem" jest bez sensu. Przecież tak samo mogłyby działać klawisze T,B,C,E,L i R. Czyli góra, dół, centrowanie w poziomie, centrowanie w pionie, do lewej i do prawej. |
|
|
|
 |
|
|