|
Interakcyjne wypełnienie radialne w kształcie elipsy |
| Autor |
Wiadomość |
velocity
Początkujący Velocity

|
Wysłany: 2 Grudzień 2008, 15:29 Interakcyjne wypełnienie radialne w kształcie elipsy
|
|
|
Witam serdecznie użytkowników forum
Jako mój debiucik zwracam się do wszystkich z uprzejmym zapytaniem o pomoc.
Próbuje przenieść efekt osiągnięty już w innym programie do Corela, ale mam problem z prawidłowym ustaleniem gradientu.
Efekt jaki potrzebuje osiągnąć to cień równolegle rozpraszający się po kształcie elipsy:
Efekt osiągnąłem pracując w Macromedia flash i sam kształt z naniesionym gradientem wygląda w sposób następujący:
Natomiast w Corelu nie potrafię zmienić kształtu wypełnienia z koła na elipsę przez co wypełnienie jest równe i nie wygląda w żaden sposób jak cień :(
Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tej kwestii. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 2 Grudzień 2008, 16:13
|
|
|
uzyj albo narzedzia cien, albo metamorfoza - przejscie medzy bialym wiekszym owalem a mniejszym ciemniejszym , albo wypelnienia siatkowego, albo obrys....
pozdr. |
|
|
|
 |
velocity
Początkujący Velocity

|
Wysłany: 2 Grudzień 2008, 16:20
|
|
|
Hej!
Dzięki za odpowiedź. Czy mógłbym prosić o bardziej konkretne instrukcje jak uzyskać ten efekt - będę bardzo wdzięczny. Jestem jeszcze Corelowym n00bem xD |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
|
|
|
 |
Joanna Suska
Praktyk jska

Pomogła: 16 razy Wiek: 48 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 3 Grudzień 2008, 08:56
|
|
|
| możesz to tez zrobic w nastepujacy sposob: narysowac kolo, wypelnic tonalnie, typ promieniowo. potem zamienic to na mape bitowa i po prostu zmniejszyc nieproporcjonalnie zeby wyszla elipsa taka jaka potrzebujesz... :) |
|
|
|
 |
|
|