Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
publikuj jako pdf
Autor Wiadomość
zagula 
Początkujący
zagula

Wysłany: 13 Styczeń 2009, 19:03   publikuj jako pdf

witam
tworze rozne projekty graficzne w corlu, mam problemy z publikacja jako pdf gdyz chyba nie do konca rozumiem ten format

pytanie nr 1
zdazylo mi sie ze posypaly mi sie czcionki w dokumencie, a myslalam z pdf to taki 'zamkniety format' jak np jpg ze po zapisaniu nic juz zlego sie ne stanie a jednak .... probowalam w zwiazku z tym zamieniac na krzywe tekst ale po tym zabiegu tekst po otwarciu pliku pdf wygladal okropnie, taki poszarpany i jakby rozlala sie farba ktora byl malowany, tak samo dzieje sie z wszystkimi elementami moich projektow,
a jest to bardzo istotne jak one wygladalaj pdfie gdyz przenaczone sa do wysylania i ogladania przez klientow w internecie a nie do druku,
co mam robic zeby sie to tak nie rozlewalo i wygladalo tak 'gladko' jak w creku lub po eksporcie do jpg?

pytanie nr 2
zalezy mi aby tej pdfy byly lekkie, jak to sie dzieje ze czasem spotykam np 20 stronicowe pdfy ktore waza bardzo malo np 2 MB a moje pdfy dochodza do 8 - 11 MB ?

pytanie nr 3
czy gdybym tworzyla projekty w innym programie np illustratorze badz inDesignie to po eksporcie pdfy byly by lzejsze ?

bardzo dziekuje z gory za odpowiedzi to dla mnie sprawa zyia i smierci w pracy ...

rozlane.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 421 raz(y) 14.1 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Styczeń 2009, 19:35   

Odpowiedzi na te pytania juz byly na grupie.
Czcionki moze sypie dlatego ze nie masz zaznaczonej opcji osadzania czcionek w pliku.
Opcja ta jest nieaktywna jesli wybierzsz styl dokumentu do internetu.
Pliki pdf z illustratora badz inDesigna tez nie sa takie lekkie nie uzywam tych programow ale na grupie dtp tez o tym byla nie raz mowa te programy nie sa tez pozbawione wad.
Najmniejsze pliki pdf uzyskasz po destylacji w Acrobacie, i czcionek nie zamieniaj na krzywe, bo to powoduje zwiekszenie pliku, na rozmiar ma tez wplyw kompresja i jej rodzaj a takze rozdzielczosc map bitwych, oraz model koloru.
Krzywe w plikiach pdf moga wygladac na poszarpane bo moze program w ktorym to przegladasz ma wylaczone wygladzanie.

Pliki pdf mozna tez robic przy pomocy innych programow zobacz tu
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=1855

Z tego co tu czytam to chyba najwieksze problemy z plikami pdf ma Corel X3

Pdf to tez nie do konca jest taki zamkniety format, mozna go edytowac w programach do tego przeznaczonych, Corel tez ma pewne mozliwosci w tym temacie.
pozdr.

zagula 
Początkujący
zagula

Wysłany: 13 Styczeń 2009, 20:55   

dziękuję
większosc zrozumiałam

jesli chodzi o czcionki to jelsi zaznacze to osadzanie czcionek w pliku to bez wzgledu na to czy ktos ogladajac ten plik pdf bedzie mial zainstalowana czy nie to bedzie ona w stanie niezmienionym tak?

czy moglbys rozwinanc w kilku zdaniach temat "destylacji w Acrobacie"

"a takze rozdzielczosc map bitwych, oraz model koloru" czyli jaki model jest ciezszy a jaki lzejszy?

z poszarpaniem sobie poradzilam, zaznaczajac te opcje wygladzania grafiki wektorowej, ale martwi mnie caly czas ze nie jest to zaznaczona opcja od poczatku,
kurcze nie moge sie wyslowic po polsku
chodzi mi o to czy ta opcja jest zazwyczaj w programie Acrobat Reader wylaczona czy wlaczona? bo ja nie przyopominam sobie zebym sobie tam gmerała w opcjach i preferencajch programu i boje sie ze potencajlny klient otwirajacy moja borszure napotka takie same rozmazane pliki jak ja
jak ten problem rozwiazac?

jeszcze raz dziekuje za odpowiedz
J.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Styczeń 2009, 21:49   

tak, czcionki sa w dokumencie osadzone.

Co do destylacji to zobacz ten post
http://corel.wodip.opole....highlight=#5627
Jesli robisz plik do internetu to rozdzielczosc map bitowych moze byc mniejsza np 72..
rozdzielczosc mozesz ustawic przy produkcji pdf.
Modele kolorow moga byc np cmyk - najwiekszy plik potem rgb - mniejszy i skala szarosci jeszcze mniejszy. Grafika moze byc zapisana z kompresja tez lzw, jpg, zip lub bez.

Nie pamietam czy ta opcja jest wlaczona czy nie. To i tak moze byc roznie w zaleznosci od wersji programu oraz samego programu bo Acrobat Reader nie jest jedyna przegladarka plikow pdf, wiec nie wiem czy to jest do przeskoczenia. I czy jest mozliwosc aby zrobic to za kogos.

Joanna Suska 
Praktyk
jska

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 15 Styczeń 2009, 12:14   

Corel faktycznie generuje cieżkie pdf-y... Zdecydowanie cięższe niz InDesign czy Illustrator. Ale wystarczy otworzyc takiego ciężkiego pdf-a w Adobe Acrobat (nie w Readerze) i po prostu tylko zapisac jeszcze raz plik (czy nawet nadpisac). Nie traci sie na jakosci a pliki waża nawet ponad 3x mniej.

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 16 Styczeń 2009, 12:21   

Jeżeli plik jest jedno stronnicowy to ja bym eksportował jako JPG a następnie "drukował" programem takim jak np. CutePDF Writer. Od jakości JPGa będzie zależała przede wszystkim jakość PDFa a problemów z czcionkami nie będzie żadnych...

Odpowiedz do tematu