Jaka maszyna najlepsza ?? |
Autor |
Wiadomość |
MarcinKAM-BED
Początkujący
|
Wysłany: 29 Styczeń 2009, 19:36 Jaka maszyna najlepsza ??
|
|
|
Witam
Chciałbym robić litery na płytach nagrobkowych. Możecie mi pomóc jakie użądzenie jest do tego najlepsze i nie zbyt drogie ??
Oraz gdzie można ewentualnie kupić jakiś używany model ??
dzięki |
|
|
|
|
MarcinKAM-BED
Początkujący
|
Wysłany: 30 Styczeń 2009, 13:22
|
|
|
proszę o pomoc.
w tym momencie nie mam kompletnie pojecia jak robi sie litery na plytach nagrobkowych, z granitu, plexi, badz szkła.
czy obsługa takiego użadzenie jest trudna ?? i czy nie majac wczesniej stycznosci z nią będe potrafil ja obsłuzyc ??
czy PLOTER LASEROWY GRAWERUJACY nadaje sie do tego ??
podajcie mi kilka dokladnych nazw ploterów.
dzięki |
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 31 Styczeń 2009, 11:06
|
|
|
Witam, tak do graweru w marmurze czy plexi spokojnie można używać plotera laserowego.
Obsługa takiego plotera wymaga paru godzin szkolenia co zapewnia firma która dostarcza takli ploter.Oczywiście nic nie zastąpi samouctwa, mi potrzeba było rok czasu żeby opanować wszystkie mankamenty, czyli prędkości i moc do grubości i rodzaju obrabianego materiału.Ustawianie i konserwacja optyki takiego urządzenia jest bardzo ważna.
Co do nazw ploterów to pozostawił bym to Tobie wystarczy wpisać w googlach ploter laserowy, jest dużo firm oferujących takie plotery.Ceny potrafią być bardzo rozbieżne wpływ na cenę ma moc lasera.To tyle ode mnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Suonik
Początkujący
|
Wysłany: 15 Marzec 2009, 01:27
|
|
|
obawiam się ze laser może nie znieść wagi płyty nagrobkowej ;) |
|
|
|
|
Walker
Początkujący
|
Wysłany: 20 Lipiec 2010, 01:51
|
|
|
laser to fajna sprawa ale najczesciej wykozystywane jest tansze rozwiazanie - ploter tnacy i piaskarka |
|
|
|
|
|