Blokowanie obiektów |
Autor |
Wiadomość |
kamilka_1
Początkujący
|
Wysłany: 6 Marzec 2009, 22:05 Blokowanie obiektów
|
|
|
kolejne pytanie bardzo banalne - wam to zajmie minutę a ja sie z tym juz dłuższy czas męczę:) przestawiam się z wersji 9 na 11 i nie mam pojęcia jak tutaj blokować obiekty? czasem mam kilka obiektów w tle i juz nie chce ich zmieniać i ruszać ale nie chcialabym też łączyć ich z tłem bo a nóż widelec bede musiala coś zmienić. Pomożecie? |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 16 Marzec 2009, 12:56
|
|
|
A nie możesz ich ukryć by Ci nie zawadzały? To jest coś takieog jak blokowanie? Słyszałem o blokowaniu przeźroczystości obiektu. Ale wiedzy nie mam. |
|
|
|
|
kamilka_1
Początkujący
|
Wysłany: 23 Październik 2009, 01:11
|
|
|
podbijam bo tez sie przestawiam na nowszą wersje i nie wiem:) a funkcja blokowania bardzo przydatna jest:) |
|
|
|
|
Highflyer
Praktyk
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 75 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 23 Październik 2009, 09:10
|
|
|
Bunch dobrze mowi. W PP najwygoniej jest ukryc obiekty ktore w danej chwili nam przeszkadzaja, albo nie beda juz poddawane edycji. Aby to zrobic otworz sobie doker Obiekty i przy kazdym elemencie listy widoczna jest ikona oka. Jesli ja kliknac to obiekt zniknie:) |
|
|
|
|
GangstaMike
Bywalec
|
Wysłany: 15 Listopad 2009, 13:11
|
|
|
a po co blokować? Jeśli Ci przeszkadza to jak wyżej - ukrywanie, jeśli poprostu nie chcemy na nim malować to dodajemy nową warstwę albo zaznaczamy tą poniżej :) Przy bardziej zaawansowanej edycji np. przy tak zwanym trybie scalania (gdzie wybieramy np. mnożenie, dopełnienie, nakładka) można porostu warstwę przesunąć :) |
|
|
|
|
|