Przesunięty przez: JarekDRAW 6 Kwiecień 2009, 19:23 |
wypelnienie deseniem |
Autor |
Wiadomość |
maluda
Początkujący
|
Wysłany: 15 Marzec 2009, 12:45 wypelnienie deseniem
|
|
|
Witam!
Mam mały problem przy wypełnieniu deseniem.
Obrabiam mapę <Corel Draw>i chcę nanieść na pewien obszar deseń w postaci równomiernie rozłożonych kropek lub kresek.
Zależy mi na tym, aby były widoczne wyłącznie kreski lub kropki.
Niestety przy pokrywaniu deseniem dwukolorowym trzeba wybrać kolor "przodu" i "tyłu", a to drugie za mocno przysłania tło mapy <nawet po zabawach z przezroczystością >...
Da się zrobić tzw. szraf bez tła???
Z góry dziękuje za podpowiedzi!
Pozdrawiam!
maluda |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 15 Marzec 2009, 15:44
|
|
|
a sprawdzales juz ustawiajac te przezroczystosc na tym wypelnieniu deseniem
przy takich parametrach.
wypel. Jednolite w oknie obok odejmowanie i suwak na wartosc 0?
pozdr. |
|
|
|
|
maluda
Początkujący
|
Wysłany: 15 Marzec 2009, 22:27
|
|
|
Dokładnie o to mi chodziło
Ogromne dzięki!
Pozdrawiam!
Aga |
|
|
|
|
tadzior
Początkujący początkujący
|
Wysłany: 28 Marzec 2009, 17:27
|
|
|
najpewniejszym jednak (bo w 100% kontrolowalnym) sposobem jest użycie desenia pełnokolorowego,
a to z dwóch (co najmniej) powodów:
po pierwsze: CorelDRAW, jako z założenia program wektorowy, najlepiej radzi sobie z wektorami, a deseń z nazwy pełnokolorowy to właśnie deseń wektorowy, bardzo łatwo sobie stworzyć dowolny nowy - i w dowolnych kolorach (np. w jednym kolorze) i z dowolnych obiektów (jeśli będą leżały na "pustej" przestrzeni to mamy od razu załatwioną 100% przezroczystość) - i na pewno jako wektor zwielokrotniony funkcją "wypełnij" będzie o wiele mniejszy niż zwielokrotniony tą funkcją deseń bitmapowy
po drugie: deseń dwukolorowy to bitmapka (B/W) też niby łatwo zdefiniować sobie nową, ale trzeba to zrobić w odpowiednim rozmiarze (CDRAW zawsze oferował 3 podstawowe rozmiary) w zależności od celu - i musimy pamiętać, że w odróżnieniu od desenia wektorowego, deseń bitmapkowy nie jest w pełni skalowalny! czyli przy zmniejszaniu lub powiększaniu możemy stracić jakość - tak samo przy eksporcie do innych formatów mogą nas "zdziwić" niezamierzone efekty... i duże obiekty wypełnione gęsto nawet malutką wydawałoby się bitmapką B/W mogą spowodować, że plik wynikowy będzie miał kolosalną objętość (nieadekwatną do jakości)
... w razie "coś" służę...
. |
|
|
|
|
|