Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy z eksportem 100x70
Autor Wiadomość
jotte 
Początkujący

Wysłany: 27 Maj 2009, 13:06   problemy z eksportem 100x70

Witam!
Mam problem z wyeksportowaniem do tiffa plakatu o wymiarach 100 x 70.
Dokument wygląda mniej więcej tak : czarne tło, na którym poukładane są w kilku rzędach i kolumnach mapy bitowe z wyciętym tłem (produkty jednej firmy),na samej górze logo firmy.
Wszystko mieści się w obszarze dokumentu i łącznie ma wymiary tak jak i kartka 100x70 cm.
Kiedy chce wyeksportować plik do Tiff/jpg w oknie dialogowym Przekształć w mapę bitową pojawiją się jakieś dziwne wartośći ...
przy rozdzielczości 400 dpi szerokość to 600 a wysokość 635 i po bokach pokazuje,że jest to 70 %.
CO zrobić żeby wymiary tego obrazka miały 100 % czyli 100x70 a nie 600 x 635.

Poniżej printscreen tego okna dialogowego.

Pomóżcie!

skrin.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 270 raz(y) 168.75 KB

nev555 
Znawca

Wysłany: 27 Maj 2009, 15:55   

A nie możesz tak ręcznie wpisać tych wymiarów?

Możesz też zrobić tak że zaznaczasz wszystkie obiekty wchodzisz w Mapy bitowe>Przekształć w mapę bitową i tam sobie wszystko elegancko ustawiasz. Później tylko klikasz prawym na nową mapę i Zapisz mapę bitową jako.. i wtedy ustawiasz sobie już tylko format.
Jeżeli masz zrobioną pracę na styk z formatem papieru to jeżeli masz włączone wygładzanie to będziesz miała białą ramkę więc warto by było zrobić te czarne tło trochę większe, zamienić całość na mapę bitową i dociąć narzędziem do kadrowania i wtedy dopiero użyć tego polecanie Zapisz mapę bitową jako.

To tak mniej więcej ;)

Joanna Suska 
Praktyk
jska

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 27 Maj 2009, 18:43   

Kiedys byl juz na forum podobny problem...
Nie pamietam dokladnie, ale chodzilo o jakies ograniczenia wielkosci pliku generowanego z corela. Jesli zmniejszysz rozdzielczosc do 300dpi na pewno zmniejszy troche mniej, moze wcale, na pewno nie zmniejszy do 70%.
Pewnie nie rozwiaze to problemu do konca, ale moze sprobuj wygenerowac z corela pdf-a, a potem tego pdf-a w photoshopie otworzyc i zapisac jako tiff...

nev555 
Znawca

Wysłany: 27 Maj 2009, 21:00   

Zapomniałem napisać że sprawdziłem też ten sposób z eksportem i u mnie przy takich rozmiarach i rozdzielczości jest ok. Takie B1 przy 400dpi to wcale nie jest jakoś strasznie dużo żeby Corel tego nie udźwignął.
Do zrobienia pdf'a też trzeba odpowiednio przygotować pracę w Corelu żeby dobrze go zrobił Po prostu w miejscach gdzie były użyte jakieś efekty na pdf'e widać rasteryzację niestety bez jakiegoś wygładzania (przynajmniej u mnie) co trochę źle wygląda nawet przy 300dpi, więc warto by takie miejsca najpierw pospłaszczać przed zrobieniem pdf'a.

Osobiście też lubię ten sposób ale jeszcze jednym warunkiem jest posiadanie Photoszopa ;)

jotte 
Początkujący

Wysłany: 28 Maj 2009, 10:02   

Hmmm..... przekształcenie wszystkiego w mapę bitowa i zapis jako tiff nic nie daje....pojawia się dokładnie ten sam problem ...!
Opcja z photoshopem odpada, bo niestety w firmie go nie mam:(
Prónbowałam restartować kompa i przywracać ustawienia fabryczne programu..... też bez skutku ... na kompie mojego współpracownika nie ma w ogóle tego problemu.
Najwyraźniej coś jest nie tak w ustawieniach. Tylko gdzie to znaleźć i pozamieniać coby było dobrze?hmmmm
Ktoś wie?
W każdym razie dziękuję:)

Pozdrawiam

nev555 
Znawca

Wysłany: 28 Maj 2009, 10:38   

jotte napisał/a:
pojawia się dokładnie ten sam problem ...!

No jakim cudem, jak zamieniasz wszystko na mapę bitową to już nie używasz opcji Eksport więc nie ma Ci nawet jak te okienko wyskoczyć. Klikasz prawym klawiszem myszy na bitmapę i klikasz "Zapisz mapę bitową jako...", wtedy masz do wyboru tylko format a resztę informacji (wielkość i dpi) masz takie jak masz ustawiony obrazek w Corel'u.

jotte 
Początkujący

Wysłany: 28 Maj 2009, 14:41   

hmmmmm.... no rzeczywiście dziwne zgadzam się ...
Zamieniam wszystko na mapę bitową. Nie eksportuję niczego (nie użyłam takiego sformułowania), ale zapisuje mapę bitową (klikam prawym przyciskiem myszy) jako tiff i ta jest dokładnie to samo okienko!

Chyba przeinstaluje corela bo sfiksował .....
Tyle na temat ..... w moim domowym corelu wszystko śmiga jak należy.Ot i dowód,że z tym jest coś nie tak ...

Odpowiedz do tematu