|
problemy z eksportem 100x70 |
| Autor |
Wiadomość |
jotte
Początkujący

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 13:06 problemy z eksportem 100x70
|
|
|
Witam!
Mam problem z wyeksportowaniem do tiffa plakatu o wymiarach 100 x 70.
Dokument wygląda mniej więcej tak : czarne tło, na którym poukładane są w kilku rzędach i kolumnach mapy bitowe z wyciętym tłem (produkty jednej firmy),na samej górze logo firmy.
Wszystko mieści się w obszarze dokumentu i łącznie ma wymiary tak jak i kartka 100x70 cm.
Kiedy chce wyeksportować plik do Tiff/jpg w oknie dialogowym Przekształć w mapę bitową pojawiją się jakieś dziwne wartośći ...
przy rozdzielczości 400 dpi szerokość to 600 a wysokość 635 i po bokach pokazuje,że jest to 70 %.
CO zrobić żeby wymiary tego obrazka miały 100 % czyli 100x70 a nie 600 x 635.
Poniżej printscreen tego okna dialogowego.
Pomóżcie!
skrin.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 270 raz(y) 168.75 KB |
|
|
|
|
 |
nev555
Znawca

Pomógł: 23 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 173 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27 Maj 2009, 15:55
|
|
|
A nie możesz tak ręcznie wpisać tych wymiarów?
Możesz też zrobić tak że zaznaczasz wszystkie obiekty wchodzisz w Mapy bitowe>Przekształć w mapę bitową i tam sobie wszystko elegancko ustawiasz. Później tylko klikasz prawym na nową mapę i Zapisz mapę bitową jako.. i wtedy ustawiasz sobie już tylko format.
Jeżeli masz zrobioną pracę na styk z formatem papieru to jeżeli masz włączone wygładzanie to będziesz miała białą ramkę więc warto by było zrobić te czarne tło trochę większe, zamienić całość na mapę bitową i dociąć narzędziem do kadrowania i wtedy dopiero użyć tego polecanie Zapisz mapę bitową jako.
To tak mniej więcej ;) |
|
|
|
 |
Joanna Suska
Praktyk jska

Pomogła: 16 razy Wiek: 48 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 27 Maj 2009, 18:43
|
|
|
Kiedys byl juz na forum podobny problem...
Nie pamietam dokladnie, ale chodzilo o jakies ograniczenia wielkosci pliku generowanego z corela. Jesli zmniejszysz rozdzielczosc do 300dpi na pewno zmniejszy troche mniej, moze wcale, na pewno nie zmniejszy do 70%.
Pewnie nie rozwiaze to problemu do konca, ale moze sprobuj wygenerowac z corela pdf-a, a potem tego pdf-a w photoshopie otworzyc i zapisac jako tiff... |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

|
Wysłany: 27 Maj 2009, 21:00
|
|
|
Zapomniałem napisać że sprawdziłem też ten sposób z eksportem i u mnie przy takich rozmiarach i rozdzielczości jest ok. Takie B1 przy 400dpi to wcale nie jest jakoś strasznie dużo żeby Corel tego nie udźwignął.
Do zrobienia pdf'a też trzeba odpowiednio przygotować pracę w Corelu żeby dobrze go zrobił Po prostu w miejscach gdzie były użyte jakieś efekty na pdf'e widać rasteryzację niestety bez jakiegoś wygładzania (przynajmniej u mnie) co trochę źle wygląda nawet przy 300dpi, więc warto by takie miejsca najpierw pospłaszczać przed zrobieniem pdf'a.
Osobiście też lubię ten sposób ale jeszcze jednym warunkiem jest posiadanie Photoszopa ;) |
|
|
|
 |
jotte
Początkujący

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 10:02
|
|
|
Hmmm..... przekształcenie wszystkiego w mapę bitowa i zapis jako tiff nic nie daje....pojawia się dokładnie ten sam problem ...!
Opcja z photoshopem odpada, bo niestety w firmie go nie mam:(
Prónbowałam restartować kompa i przywracać ustawienia fabryczne programu..... też bez skutku ... na kompie mojego współpracownika nie ma w ogóle tego problemu.
Najwyraźniej coś jest nie tak w ustawieniach. Tylko gdzie to znaleźć i pozamieniać coby było dobrze?hmmmm
Ktoś wie?
W każdym razie dziękuję:)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
nev555
Znawca

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 10:38
|
|
|
| jotte napisał/a: | | pojawia się dokładnie ten sam problem ...! |
No jakim cudem, jak zamieniasz wszystko na mapę bitową to już nie używasz opcji Eksport więc nie ma Ci nawet jak te okienko wyskoczyć. Klikasz prawym klawiszem myszy na bitmapę i klikasz "Zapisz mapę bitową jako...", wtedy masz do wyboru tylko format a resztę informacji (wielkość i dpi) masz takie jak masz ustawiony obrazek w Corel'u. |
|
|
|
 |
jotte
Początkujący

|
Wysłany: 28 Maj 2009, 14:41
|
|
|
hmmmmm.... no rzeczywiście dziwne zgadzam się ...
Zamieniam wszystko na mapę bitową. Nie eksportuję niczego (nie użyłam takiego sformułowania), ale zapisuje mapę bitową (klikam prawym przyciskiem myszy) jako tiff i ta jest dokładnie to samo okienko!
Chyba przeinstaluje corela bo sfiksował .....
Tyle na temat ..... w moim domowym corelu wszystko śmiga jak należy.Ot i dowód,że z tym jest coś nie tak ...
_________________ |
|
|
|
 |
|
|