Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
łączenie ścieżek
Autor Wiadomość
kincho2 
Bywalec

Wysłany: 25 Lipiec 2009, 16:43   łączenie ścieżek

Witam. Jestem początkującym użytkownikiem Corela i mam następujący problem. Chcę stworzyć mapkę składającą się z regionów (regionalizację Polski). Mam podkład w postaci mapy jpg. Zaczynam od rysowania pierwszego regionu. a robię to tak, że wybieram pióro i kreślę ścieżkę po granicy pliku bazowego. Gdy objadę dookoła wypełniam deseniem. następnie chcę obrysować drugi region i tu pojawia się problem. Bo jeżeli obrysuję granicę drugiego regionu, to nie wypełni mi obszaru deseniem, gdyż nie jest on zamknięty (brakuje granicy wspólnej z pierwszym regionem). Czy istnieje jakaś możliwość łączenia takiej niepełnej granicy z już istniejącą, by domknięciem tej drugiej był fragment pierwszej?
prostym sposobem jest zamknięcie drugiej granicy przez poprowadzenie ścieżki po pierwszym obszarze, a następnie przesunięcie jej na spód. Jednak muszę zastosować przezroczystość i wtedy ta metoda odpada.
Proszę, pomóżcie. Jestem zielony w Corelu, a muszę to wykonać:(

JarekDRAW 

Wysłany: 25 Lipiec 2009, 19:44   

Kurcze nie mam teraz przed soba programu ale wejdz w Rozmieszczene na samym dole masz funjce pozamykaj najbliższe węzły.

Pozdrawiam

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 25 Lipiec 2009, 20:15   

Niestety ta funkcja owszem łączy i domyka moją granicę, ale tylko po linii prostej lub łukiem. Niestety nie łączy po już namalowanej granicy:(

JarekDRAW 

Wysłany: 26 Lipiec 2009, 12:26   

No dobrze to użyj funkcji spawaj Rozmieszczenie / Kształtowanie /Spawaj/ przy wcisniętym Shift klikasz w obie lini i dajesz właśnie spawaj. :-)Myślę że oto chodzi .

pozdrawiam

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 26 Lipiec 2009, 14:35   

Spawanie łączy obie granice, ale nie mogę wypełnić obu obszarów różnym deseniem:(. Wypełniają się jednym kolorem i powstaje biała przestrzeń, jakby ta druga granica była poprowadzona linią prostą po obszarze pierwszym. Ta biała przestrzeń pojawia się między "wspólną granicą" i tą linią.

JarekDRAW 

Wysłany: 26 Lipiec 2009, 14:47   

Załącz plik tak będzie najszybciej :-) podejrzymy i zobaczymy ..

Pzdr
P.s Zapis do X3 lub niższej

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 26 Lipiec 2009, 18:02   

Zamieszczam plik zapisany wersji 11. Obrysowałem w nim jeden region, oraz niedomkniętą granicę drugiego.
http://rapidshare.com/fil...4/Mapa.cdr.html

JarekDRAW 

Wysłany: 26 Lipiec 2009, 18:38   

No właśnie tak się nie da ale wymyśliłem coś innego.
W plik masz przykład przed przycieciem i po przycięciu

Pozdr

mapka.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 182 raz(y) 15.09 KB

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 26 Lipiec 2009, 18:59   

Jak przycinam, to domyka mi ładnie drugą granicę tak jak chcę, ale znika pierwszy obszar. Rozwiązałem to poprzez zduplikowanie pierwszego obszaru. Wtedy po przycięciu jeden znika, ale drugi pozostaje :mrgreen: . I mam to o co mi chodziło. Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam

JarekDRAW 

Wysłany: 26 Lipiec 2009, 19:06   

Na moje to chowa się pod mapą :-)Pracujesz na warstwach? w tym przypadku bym polecał znacznie to ułatwia prace przy dużej ilości obiektów .
http://corel.wodip.opole.pl/warstwy/warstwy.htm
http://corel.wodip.opole....korzystanie.htm
Pod pierwszym linkiem masz omówienie , a pod drugim korzystanie .
Shift Page down dla bitmapy i już jest pod spodem :-) potem prawy klik, i blokujesz mapę to też ułatwia pracę.

Pzdr

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 27 Lipiec 2009, 06:31   

Dzięki. Na pewno przyda mi się to przyda. Często pracuje na warstwach. nie chowa mi się pod mapą:). Ale mam inny problem teraz. Otóż gdy za pierwszym razem skorzystałem z polecenia Edycja/duplikuj to pojawiło mi się okienko w którym mogłem wpisać wartość o jaką zostanie przesunięta nowa warstwa względem pierwszej. Domyślnie było x=5mm i y=5mm. Ja oczywiście wpisałem po ) gdyż chciałem by nowa była bezpośrednio na pierwszej. Teraz z kolei gdy korzystam z tego polecenia to nie pyta się mnie o ile ma przesunąć nową warstwę, tylko domyślnie dodaje ją przesuniętą. jest jakaś opcja by można było przywrócić to okienko z zapytaniem? Albo inny sposób na duplikowanie?

JarekDRAW 

Wysłany: 27 Lipiec 2009, 06:43   

Crtl J /Dokument/Ogólne w oknie dialogowym lub gdy wszystko zawodzi F8 przy odpaleniu Corela reset.

Rysunek1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 209 raz(y) 102.41 KB

kincho2 
Bywalec

Wysłany: 27 Lipiec 2009, 14:54   

Dzieki wielkie. Wszystko już działa jak należy. Pozdrawiam:)

Odpowiedz do tematu