Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel nie otwiera wszystkich eps-ów
Autor Wiadomość
małowielki 
Początkujący

Wysłany: 12 Sierpień 2009, 19:28   Corel nie otwiera wszystkich eps-ów

Witam
Mam problem z otwarciem niektórych eps-ów ze stron internetowych.
Często pojawia się komunikat
"wystąpił błąd podczas przetwarzania pliku"
Może znacie jakiś "myk" na to żeby je otworzyć.
Przykładowy link:

http://www.eurobasket2009...2009.html#logos

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Sierpień 2009, 20:37   

Interpretacja plikow eps zalezy od oprogramowania oraz jego wersji. Nie wiem jaka wersja Corela dysponujesz ale im nowsza wersja tym wieksza szansa aby plik otworzyc.
Mozna otwierac tylko podglad lub jako plik interpretowany, to tez moze byc roznica bo niekoniecznie plik uda sie zinterpretowac.

spr. jeden z tych plikow interpreter ps pokazuje ze to jest plik z Adobe Illustrator 12 czyli bodaj CS2 czyli zapewne taka wersja lub nowsza to otworzy bez problemu.
Z tym plikiem moga byc problemy bo sa gradienty, i 2 pantony i rozne programy moga to roznie potraktowac. Kazdy eps bedzie inny i do kazdego mozna roznie podejsc i duzo zalezy od oprogramowania bo programow ktore otwieraja pliki eps jest duzo i platne i darmowe...Kiedys niektore wydawnictwa np: nie przyjmowaly plikow eps z Corela..bo mialy z nimi problemy.
pozdr

nev555 
Znawca

Wysłany: 13 Sierpień 2009, 12:30   

Sciągłem sobie tego eps'a, zmieniłem rozszerzenie na .ps, potraktowałem PDFcreatorem (albo Distiller jeżeli masz) i otwierasz w Corelu. Wszystko wygląda ok.
Akurat w tym przypadku te gradienty były spłaszczone więc nie było stresu ale rzeczywiście jeżeli coś było robione w Adobe to Corel może mieć problem.

Odpowiedz do tematu