Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z drukiem
Autor Wiadomość
Morr
Początkujący

Wysłany: 8 Styczeń 2007, 09:37   Problem z drukiem

Witam
Mam taki dziwny problem. Pracuje w Corelu 11. Podczas drukowania niektórych plikow wychodza jakies dziwne kreski których nie ma na podgladzie wydruku (chodzi o drukowanie plikow cos na wzor kreski z cada), nieraz dodaje jakies inne kolory przykladem jest mapa jaka drukowalem ostatnio ze na wodzie dodal czarna plame. Nie wiem jak sobuie z tym poradzic i czym to jest spowodowane. Jedyne co moge zrobic to zamienic na Tifa i tak wydrukowac (poprawnie) ale nieraz to trwa za dlugo.

Ayek 
Początkujący
webmaster

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Styczeń 2007, 23:49   Czasami dziwny jest ten Corel

Bywa, że najstarsi Indianie nie wiedzą o co kaman. Tobie też nie radzę łamać sobie tym głowy.
Swego czasu, jak pracowałem na 11-tce to miałem takie praktyczne przyzwyczajenie: Coś grubszego do druku? - Grzecznie zapisywałem plik (bo często po naciśnięciu Ctr+P następował crash :evil: ) i z menu: Bitmapa > Zamień na bitmapę... i drukowałem dopiero tę bitmapę. Przynajmniej na spokojnie ją sobie interpretował.
...czyli to co sam wypraktykowałeś! Po prostu uznaj to jako najodpowiedniejszą metodę :-/
Roztropnie dobieraj rozdzielczość, żeby nie fundować sobie przerwy na zaparzenie kawy :lol:
Na czym moja jedenastka najczęściej dostawała świra przy Ctrl+P:
- soczewki - przezroczystości
- w szczególności na bitmapach
- inne skomplikowane efekty, np. głębia

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 10 Styczeń 2007, 02:48   

Ayek napisał/a:
Na czym moja jedenastka najczęściej dostawała świra przy Ctrl+P:
- soczewki - przezroczystości
- w szczególności na bitmapach
- inne skomplikowane efekty, np. głębia

Hi! ja pracuje obecnie na X3 ale ta tez ma problemy (moze mniejsze niz 11-stka), szczegolnie z cieniem. Nadal musze rozdzielac grupy i zamieniac cien w bmp:(

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 10 Styczeń 2007, 13:55   

jagna napisał/a:
Hi! ja pracuje obecnie na X3 ale ta tez ma problemy (moze mniejsze niz 11-stka), szczegolnie z cieniem. Nadal musze rozdzielac grupy i zamieniac cien w bmp:(

Ten problem występuje w KAŻDYM programie - nieważne czy to Corel, InDesign, Illustrator czy jakikolwiek inny. Po prostu postscript nie potrafi poprawnie zinterpretować PRZEŹROCZYSTEJ bitmapy na wypełnieniu WEKTOROWYM. Jeżeli ten cień jest na bitmapie, wszystko powinno być OK.

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 12 Styczeń 2007, 13:09   

co racja to racja, w końcu od tych efektów są programy rastrowe:)

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 13:01   soczewka a wygląd w druku

niestety Corel nie radzi sobie chyba z soczewkami, w druku potrafią wyjść nie oczekiwane efekty. Czy to tylko Corel czy też inne aplikacje mają takie problemy? Jak narazie zamieniam wszystkie soczewki w bitmapy z obawy przed niespodzianką. Czy też może ktoś ma jakąś propozycje na inne rozwiązanie problemu? Podobno Illustrator nie ma takich problemów, niestety nie miałam okazji sie przekonać, ale może ktoś inny miał...

Odpowiedz do tematu