Przesunięty przez: JarekDRAW 9 Wrzesień 2009, 20:42 |
problem z cięciem z corela |
Autor |
Wiadomość |
rasti
Początkujący
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2009, 09:44 problem z cięciem z corela
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam wersję corela 9 i 12 z czego 12 zainstalowana i słuzaca do wycinki ploterem roland PNC-1000. System zainstalowany XP ze sterownikiem ze strony rolanda. I teraz problem... Ploter wycina ale tylko w rozmiarze 470mmx470mm nie mogę ustawic cięcia na rozmiar jaki posiada ploter czyli 470mmx1600mm (rozmiar widoczny w ustawieniach plotera). Obracanie obszarem roboczym ani ustawieniem rozmiaru i orientacji strony na ploterze nic nie daje zawsze 470x470. Czy ktos miał juz taki problem i może go rozwiązał? Może przeinstalować na corel12? Będę wdzięczny za każdą sugestię.pozrawiam |
|
|
|
|
borubar
Bywalec
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2009, 11:23
|
|
|
Ploter smiga bezpośrednio z Corela? A nie importujesz tego np do softu załaczonego do plotera? |
|
|
|
|
rasti
Początkujący
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2009, 12:38 bezpośrednio
|
|
|
tak bezpośrednio z corela jako drukarka.... |
|
|
|
|
borubar
Bywalec
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2009, 12:39 Re: bezpośrednio
|
|
|
rasti napisał/a: | tak bezpośrednio z corela jako drukarka.... |
Może w tym cały problem? |
|
|
|
|
rasti
Początkujący
|
Wysłany: 10 Wrzesień 2009, 07:52 Re: bezpośrednio
|
|
|
borubar napisał/a: | rasti napisał/a: | tak bezpośrednio z corela jako drukarka.... |
Może w tym cały problem? |
No właśnie w tym cały problem.... że nie tnie całego rozmiaru. Akurat plotery roland tną jako drukarka na samych sterownikach. mi sie wydaje że chodzi tu o jakies ustawienia...tylko o jakie? |
|
|
|
|
printer1
Bywalec
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2009, 06:28
|
|
|
Skoro jest tak jak piszesz (nie znam rolanda) to problem jest w ustawieniach drukarki. Logiczne. Zmień je na takie, żeby drukowało/cięło wszystko. |
|
|
|
|
rasti
Początkujący
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2009, 17:13
|
|
|
printer1 napisał/a: | Skoro jest tak jak piszesz (nie znam rolanda) to problem jest w ustawieniach drukarki. Logiczne. Zmień je na takie, żeby drukowało/cięło wszystko. |
No właśnie problem w tym że właśnie nie wiem jak to ustawić.... próbowałem ustawiac orientacje strony i w corelu i drukarki (plotera) i nic ciagle tak samo. Wielkość strony z plotera komputer odczytał na podstawie sterowników i jest on taki jak powinien. a drukuje po swojemu.... |
|
|
|
|
Andziek
Bywalec
|
Wysłany: 5 Luty 2010, 08:34
|
|
|
Ja mam 2 plotery i oba tna spod Corela. Kiedys dawno mialam podobny problem ale pamietam ze gmyralam cos w ustawieniach drukowania. Jeszcze to sprawdze jak mi sie uda i dam znac :) |
|
|
|
|
Walker
Początkujący
|
Wysłany: 20 Lipiec 2010, 01:41
|
|
|
we wlasciwosciach drukarki jest przycisk parametry drukowania - tam sa sterowniki plotera z ktorych kozystasz w corelu - sprawdz jakie tam masz ustawienia wielkosci strony, rodzaju papieru i orientacji |
|
|
|
|
|