|
Małe pyt. - orientowanie przesuwanych prowadnic |
| Autor |
Wiadomość |
LokoDeus
Początkujący

|
Wysłany: 17 Wrzesień 2009, 13:58 Małe pyt. - orientowanie przesuwanych prowadnic
|
|
|
Witam użytkowników Corela co wiedzą więcej niż inni.
I jak większość piszących 1-szy post mam do Was „wielką-małą” prośbę, a właściwie pytanko.
Może ktoś mi powiedzieć czy przesuwanie prowadnic na określoną odległość zawsze się odbywa w odniesieniu do początku układu współrzędnych, który umiejscowiony w lewym dolny narożu używanego formatu papieru? Głowę bym dał że przed reistalacją Corela u mnie występowało to (że tak nazwę dynamicznie) od miejsca gdzie się znajduje istniejąca już prowadnica. Jeśli istnieje możliwość jakiegoś „odznaczenia”, zmiany tej funkcji, czy coś w tym stylu byłbym b. wdzięczny bo już dostaje gorączki, a pewnie jeszcze potrwa zanim się przyzwyczaję do „nowego”.
Mam nadzieje że opisałem swój kłopot dość sensownie i wyraziście, Dzięki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam L.
PS. Sry jeśli w nieodpowiednim miejscu. |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 17 Wrzesień 2009, 14:46
|
|
|
Włącz/Wyłącz dynamiczne prowadnice: (Alt+Shift+D)
Właściwości: tools -> options -> workspace -> dynamic guides
To rozwiązuje problem wymiarowania (dystans, kąt) od punktu przeciągania. Mam nadzieję, że o to chodziło.
pzdr. |
|
|
|
 |
LokoDeus
Początkujący

|
Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 07:11
|
|
|
Nie zupełnie mi chodziło o prowadnice dynamiczne.
Może opisze posiłkując się obrazkiem . Zadając przesunięcie prowadnicy o np. „-10” zostaje ona zorientowana względem układu współ. mającego swój początek w lewym dolnym rogu kartki.
Czy istnieje możliwość jakiś zmian w ustawieniach żeby po zadaniu tego samego przesunięcia prowadnica przesunęła się o tą wartość, ale od miejsca gdzie znajdowała się do tej pory.
Sprawa mnie ciekawi bo dałbym lewą rękę że przed „reinstalem” Corela właśnie tak mogłem zrobić tylko nie pamiętam gdzie to mogłem ustawić
Pozdrov
rys.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 282 raz(y) 70.19 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 07:36
|
|
|
Ustaw sobie skok podsuwania na 10, lub inny - taki jak potrzebujesz zaznacz prowadnice i strzalkami z klawiatury przenos w dowolnym kierunku.
pozdr. |
|
|
|
 |
LokoDeus
Początkujący

|
Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 09:29
|
|
|
Dzięki Panowie za podpowiedzi z których korzystam i będę korzystał dalej, lecz odnajdę sposób na przesunięcie prowadnicy (o wartość wbitą z palca w pasku) od miejsca w którym znajduje się ona dotychczas, bowiem wydaje mi sie to szybszym rozwiązaniem od ustawienia skoków.
Jeszcze raz dzięki.
Jakby były jeszcze jakieś inne porady to ja zawsze chętnie
Pozdrov. |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 09:35
|
|
|
| Możesz ustawić "punkt zerowy" w dowolnym miejscu strony, może być nawet poza formatem, w tym celu z punktu łączenia się miarek wyciągasz, jak to nazwać, dwie linie x,y, punkt przecięcia wyznacza punkt zero, od tego momentu możesz przesuwać dowolnie miarki, obiekty, pamiętaj też że w okienkach służących do wpisywania współrzędnych możesz wykonywać proste działania np. 10+5+4. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 09:43
|
|
|
Najlepsze w tych dzialaniach jest to ze program moze pelnic role prostego kalkulatora bo program reaguje rowniez na mnozenie - znak*, dzielenie - znak /, odejmowanie....super sprawa
pozdr. |
|
|
|
 |
LokoDeus
Początkujący

|
Wysłany: 18 Wrzesień 2009, 09:58
|
|
|
ooo nice, faktycznie wykonywanie tych prostych działań jest super.
Wielkie dzięki bo na to że istnieje taka możliwość w życiu bym nie wpadł |
|
|
|
 |
|
|