|
Wypełnienie obiektu kolorem |
| Autor |
Wiadomość |
everlasting2
Praktyk

|
Wysłany: 7 Październik 2009, 08:14 Wypełnienie obiektu kolorem
|
|
|
Chcę uzyskać taki efekt jak na obrazkach niżej - wykonanych w Photoshopie. Oczywiście chcę to zrobić za pomocą Corelax4.
Wypełnienie tonalne nie sprawdza się, metamorfoza też.
Jak dwoma kolorami równomiernie wypełnić dany obiekt?
efekt2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 426 raz(y) 17.13 KB |
efekt1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 411 raz(y) 23.78 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 7 Październik 2009, 08:24
|
|
|
Te miekkosci w przejsciach tonalnych charakterystyczne dla map bitowych do uzyskania w Corel Draw nie zawsze beda proste.
Ale to nie znaczy ze sie nie da nic zrobic, jest kilka sposobow
Jeden z nich to interakcyjny obrys (tu mozna ustawic ilosc krokow, i kolory - zakres przejscia tonalnego)
Drugi to uzycie wypelnienia siatkowego.
Trzeci to posilkowanie sie rozmytymi w Corelu mapami bitowymi z ksztaltow wektorowych.
Niestety programy inkscape czy xaralx radza sobie lepiej z takimi miekkosciami, one tam beda zawsze wektorami a efekt wtopienia czy rozmycia jest tam w pelni odwracalny.
pozdr.
ps
Jesli nie zalezy Ci aby to bylo akurat zrobione na wektorach to mozna tez zrobic w photo paint program jest w pakiecie corela razem z Draw. |
|
|
|
 |
everlasting2
Praktyk

|
Wysłany: 7 Październik 2009, 11:23
|
|
|
Pokombinowałam z obrysem, choć z dopasowaniem kolorów, trzeba było się pomęczyć.
Rezultat w załączniku - trochę podpatrzony (uczę się na tutkach z Internetu, a jak wiadomo dla Photoshopa jest ich znacznie więcej).
Z wypełnieniem siatkowym nie dałam rady...
A trzecia opcja niewiele mi mówi - przydałoby się trochę więcej informacji - takich krok po kroku
Mam Photo Painta.
Dzięki!
efekt3.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 375 raz(y) 25.16 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 7 Październik 2009, 13:15
|
|
|
W zalaczniku jest objasnione o co chodzi w punkcie 3.
Co do photo painta to taki photoshop wiec tutoriale ktore sa zrobione dla ps-a beda b. czesto pasowac i do photo painta, gimpa i innych, tam tylko narzedzia beda w innym miejscu i czasem nazwa moze byc troche inna, ale zasada pracy na tych programach bedzie podobna, czy to photoshop, photo-paint, gimp itd...to programy ktore maja podobne funkcje.
pozdr.
aples.gif
|
Pobierz Plik ściągnięto 370 raz(y) 46.63 KB |
|
|
|
|
 |
PawelM
Początkujący

|
Wysłany: 23 Październik 2009, 12:41
|
|
|
| nie chce zakładac nowego wątku, mam również problem z wypełnieniem teksty . Wypełniam go nie jednolitym kolorem a teksturą , i w corelu wygląda to tak jakbym chciał , natomiast po zapisaniu to jpeg awypełnienie to sie zmienia, nie wiem czmeu , jak sobie z tym poradzic ? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 23 Październik 2009, 14:19
|
|
|
...a co sie zmienia uklad we wzorze, kolor czy cos innego? I ktory Corel?
Najlepiej wstaw pliki, jpg i cdr w wersji nie wyzszej niz 12
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|