Jak zrobić to? |
Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 2 Listopad 2009, 17:28 Jak zrobić to?
|
|
|
A jak mają dany obiekt bez tłą pod spodem przyciąc tło do krawędzi tego obiektu?
Rozumiecie o co mi chodzi?
Nie mam tła, a na nim mały obiekt, np. kwadrat - jak sprwić by ten kwadrat był tłem i pozbyć się tego co wokół niego. |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 2 Listopad 2009, 17:40
|
|
|
zakladasz maske na ten kwadrat i nast. Obrazek -> wykadruj -> wykadruj do maski. |
|
|
|
|
Mozzie
Praktyk
|
Wysłany: 6 Listopad 2009, 14:46
|
|
|
jeszcze prościej zlapac obiekt strzaleczka, przeciagnac za ramke az sie otworzy w nowym oknie i dac *zapisz jako* |
|
|
|
|
aa
Początkujący
|
Wysłany: 7 Listopad 2009, 20:27
|
|
|
Niestety nic nie rozumiem z tego o czym piszecie, a mam ten sam problem. Jak zostawić sam przedmiot na zdjeciu w jpg, a zlikwidować tło. Jak ładuje maskę to mi wszystko znika...
Nie ma pojecia o Corelu, umiem tylko zmniejszyć rozmiar zdjecia, zmienić rozdzielczość, obrócic i tyle. Pomózcie proszę.
Ola |
|
|
|
|
Mozzie
Praktyk
|
Wysłany: 7 Listopad 2009, 20:49
|
|
|
zalezy jakie masz zdjecie i do czego chcesz je wykorzystac.. no i którą masz wersję Corela - jesli jest to jpg, to albo kadrujesz - zaznaczasz narzedzie do kadrowania - taki niby kwadracik z przekatna i ze smiesznymi haczykami w rogu - powinien byc 3-ci od gory w przyborniku. musisz zaznaczyc obszar do kadrowania i nacisnąć enter. jeśli masz fotkę przedmiotu za ktorym znajduje sie niejednorodne tlo, którego chcesz się pozbyć, to musisz się pobawić narzędziem do wycinania (drugi od góry w przyborniku) po dŁuższym przytrzymaniu przycisku rozwija się dodatkowe menu, z którego wybierasz trzeci przycisk z nieregularnym kształtem - zaznaczasz obszar, którego nie chcesz i go kasujesz (delete albo gumka, która wymazuje tylko zaznaczony obszar)..
ewentualnie powiedz co chcesz i wyslij fotke, to ci ją przerobię |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 9 Listopad 2009, 22:46
|
|
|
aa napisał/a: | Niestety nic nie rozumiem z tego o czym piszecie, a mam ten sam problem. Jak zostawić sam przedmiot na zdjeciu w jpg, a zlikwidować tło. Jak ładuje maskę to mi wszystko znika...
Nie ma pojecia o Corelu, umiem tylko zmniejszyć rozmiar zdjecia, zmienić rozdzielczość, obrócic i tyle. Pomózcie proszę.
Ola |
Więc użyj opcji WYKADRUJ i tym narzędziem wskaż pożądany rozmiar. >Enter< Przytnij obrazek. |
|
|
|
|
|