Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
corel R.A.V.E. odpowiednik w Corel x3
Autor Wiadomość
tomczy_twsm
Doradca

Wysłany: 9 Listopad 2009, 23:07   corel R.A.V.E. odpowiednik w Corel x3

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=1704 chciałbym wykonać coś podobnego ale nie wiem jak mam to wykonać w pakiecie CorelDrawX3 nie ma RAVE tak jak w wersji 12...
wie może ktoś jak to zrobić za pomocą X3??

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Listopad 2009, 11:50   

Mozna to zrobic bez Corel R.A.V.E.
W CorelDRAW jest taka sama funkacja metamorfozy jak w R.A.V.E.
Brakuje tylko opcji tworzenia animacji z tej metamorfozy, wiec ten etap juz trzeba zrobic na piechote rozdzielajac elementy wchodzace w sklad metamorfozy i tworzac z tego ulozone w odpowiedniej kolejnosci klatki filmu (pojedynczo zapisane gify) np: w Photo Paint.
Ta metamorfoza sklada sie bodaj z 22 klatek (rys. 1 przechodzi w rys. 2) po czym jest odtwarzana w odwrotnej kolejnosci (rys. 2 przechodzi do rys. 1) co tez mozna ustawic w PP, nie robiac juz kolejnej metamorfozy w Draw.
pozdr.

tomczy_twsm
Doradca

Wysłany: 12 Listopad 2009, 12:42   

to jak to zrobić w corelu? a i czy jest możliwość zakupienia lub ściągniecia osobno tego RAVE ??

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Listopad 2009, 16:08   

R.A.V.E byl w pakiecie Corela od wersji 10 do 12, i chyba (nie jestem pewny) ale wydaje mi sie ze widzialem ten program tez osobno w wersji pudelkowej bodaj 2.0 na stronie jakiegos sklepu internetowego tyle ze to bylo wieki temu...
Byc moze mozliwy jest jakis downgrade, ale nie wiem w pomocy tech. Corela moze cos beda wiedziec.
W CorelDRAW i Photo-Paint mozna to zrobic tak jak wyzej opisalem - chyba ze z X3 z Photo-Painta tez usunieto mozliwosc robienia animowanych grafik. Wiec wtedy PP mozna zamienic na cos innego, jest troche takich programow nawet darmowych np: Gimp.
pozdr.

EDIT:
Widzialem go w jednym sklepie (wersja 2), w cenie dosc niskiej niecale 20 $, nie wiem co to za sklep bo ceny sa very cheap ;-) poszukaj w google moze cos znajdziesz jeszcze.

Odpowiedz do tematu