|
Kadrowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 10 Listopad 2010, 01:55 Kadrowanie
|
|
|
Witam.
Od czasu do czasu mi się włącza jakiś inny tryb kadrowani.
Gdy wybieram to narzędzie to za jego pomocą chce PRZYCINAĆ obraz. Czyli po prostu skrócić go o daną część.
Jednak czasami dzieje się tak, że jak objadę fragment to pozostałości nie zostają ścięte, tylko program dodaje mi w te miejsca tło. Nie mam pojęcia jak się przełącza te funkcje. Jak to się zmienia? Nie mam na to wpływu.
INNYMI SŁOWY:
Metodą na przycięcie, skrócenie obrazka, obszaru roboczego jest KADROWANIE. Moge nim zaznaczyć to do czego chcę by przycięto mi obrazek. Tam gdzie linie wejdą w obszar obrazka, tam zostaną przycięte, te linie które nie wejdą - nic się nie stanie.
Problem w tym że czasami COŚ SIĘ DZIEJE takiego, że gdy zaznacze obszar do przycięcia, to te linie nie przyweirają do krawędzi pola edycji obrazka tylko sterczą poza nim (jak na screenie) i wtedy gdy przytnę to utnie mi owszem (w tym wypadku) dół obrazka ale doda tez tło po bokach (w zaznaczeniu).
Moje pytanie jest: jak się w ogóle uruchamia i przełącza te dwie funkcje tego narzędzia? Za chiny ludowe nie wiem
jak.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 437 raz(y) 185.77 KB |
|
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 5 Grudzień 2010, 14:57
|
|
|
| Nikt nie wie? |
|
|
|
 |
peteru [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2010, 18:14
|
|
|
| to masz x4?? ja mam x3 (13) i od czasu do czasu też mi się tak dzieje.. Ponowne uruchomienie pomaga |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 22 Grudzień 2010, 15:20
|
|
|
| Tak, ale czy to jest błąd czy jakaś OPCJA? |
|
|
|
 |
peteru [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Grudzień 2010, 02:00
|
|
|
To nie bląd tylko opcja. Obrazek->wykadruj->poszerz (przełącza w tryb poszerzania)
Opcja ta jest włączona podczas kadrowania:
jeśli obszar do wykadrowania wykroczy poza obszar obrazka to miejsce to zostanie uzupełnione zdefiniowanym kolorem tła czyli tak jak napisałeś "doda tez tło po bokach" :) |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 29 Grudzień 2010, 19:44
|
|
|
Nie.
Uruchamiasz tę opcję skrótem, to masz kadrowanie "wewnątrz", dopiero jak zrobisz to:
Obrazek->wykadruj->Poszerz to wtedy możesz wyjść poza kadr obecnego obrazu. |
|
|
|
 |
|
|