Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem ze scaleniem 2 krzywych
Autor Wiadomość
eardamage 
Początkujący

Wysłany: 8 Luty 2010, 08:32   problem ze scaleniem 2 krzywych

Witam. Robię grafikę wektorową w CorelDraw wersja 11. Mam dwie krzywe z około 3000 węzłów i nie mogę tego scalić. Corel daje mi komunikat, że przekracza to 64 kilobajty. Mogę oczywiście usunąć wiele z tych punktów, ale wolałbym jak najdokładniej wykonać to co zaplanowałem.
To moje pytania. Czy może być to wina starszego komputera ? Czy wyższa wersja CorelDraw poradzi sobie z tak dużą ilością punktów ? A może są jakieś darmowe aplikacje, które potrafią to wykonać. Jeśli nie to prosiłbym o podpowiedź jaki program to zrobi i czy to może być problem w aplikacji, czy w sprzęcie.
Przepraszam, za tak błahe pytanie, ale jakiekolwiek graficzne wykorzystanie komputera jest dla mnie nowością.
Bardzo dziękuję za ewentualną odpowiedź.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Luty 2010, 09:21   

Zamiast laczyc mozna spawac np. 2 zamkniete krzywe.
Alternatywa moze byc tez program inkscape napewno polaczy krzywe ktore beda mialy razem 9 000 wezlow, a moze i wiecej - tego nie sprawdzalem.
Tyle tylko ze tworzenie takich zlozonych elementow to jest dosc niewygodne i niebezpieczne, bo wolno sie pracuje, a pozatym jesli np. taka krzywa bylaby w ps level 1 to juz bedzie problem, na naswietlarce tez moga byc z nia problemy jesli na nia by docelowo trafila.
Nie wiem jakie jest zastosowanie/przeznaczenie tego. Ale warto zrobic takie zlozone elementy z kilku krzywych stycznych a niekoniecznie z jednej.
pozdr.

eardamage 
Początkujący

Wysłany: 8 Luty 2010, 09:52   

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Właśnie bawię się spawaniem. Podaną przez Ciebie aplikację, również wykorzystam w innym czasie. Ta praca, którą wykonuję to szablon, który chcę wyciąć ploterem, bądź laserem. Potem przyłożę to do jakiejś tkaniny i będę miał piękny wzór z Frankensteinem. Dzięki i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu