Przesunięty przez: roland 26 Maj 2011, 07:43 |
Automatyzacja Corel - skrypty |
Autor |
Wiadomość |
changela
Znawca
Pomogła: 14 razy Wiek: 44 Dołączyła: 09 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11 Luty 2010, 19:16 Automatyzacja Corel - skrypty
|
|
|
Proszę o pomoc na powyższy temat. W sieci znalazłam tylko jedną książeczkę, żadnych informacji ...
z góry dziękuję |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 11 Luty 2010, 19:55
|
|
|
Te skrypty sa do Corel 9.
Bylo pare ciekawych np: skrypt do robienia zalewek, uzytki, numerowanie etykiet itp.
Jezyk skryptow sie zmienil i raczej sa nie do uruchomienia na nowych Corelach.
U mnie zaden nie dziala. Ksiazka jest z 2004 roku.
W edytorze Visual Basic w Corelu w podpowiedziach znajdziesz wiele z tego co w tej ksiazce. Juz do tej wersji programu ktora posiadasz.
Mozna tez odwiedzic strone wydawnictwa i sciagnac pliki zip (przyklady skryptow) ktore sa dolaczone do ksiazki i sprawdzic czy to jest to czego szukasz. Bo tez nie wiem jaka wersje Corela posiadasz i czego oczekujesz po tej ksiazce.
pozdr. |
|
|
|
|
changela
Znawca
Pomogła: 14 razy Wiek: 44 Dołączyła: 09 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11 Luty 2010, 20:59
|
|
|
dzięki, ma x4, uczę się jej od czerwca i kiedy zauważyłam tą książkę chciałam dowiedzieć się czegoś więcej o skryptach. Dobrze że jej nie kupiłam. Czy można do corela wpisywać jakieś formuły?algorytmy itp. ? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 11 Luty 2010, 21:24
|
|
|
Mozna duzo zrobic uzywajac skryptow, zautomatyzowac ciag powtarzajacych sie czynnosci, nie raz tu na forum byly pytania i odpowiedzi pod konkretne problemy.
Sa tez strony z gotowymi makrami do Corela z ktorych mozna korzystac.
Jest tez anglojezyczne forum.
Makro moze dzialac np. tak: znajdz okreslone obiekty na warstwie x i gdy znajdziesz to wykonaj...jakas czynnosc.
Sa tez zmienne, operatory (arytmetyczne, porownawcze), instrukcje np: for, if then, else. itp
Niezbyt ciekawe, chyba ze ktos lubi informatyke to moze i dla niego pasjonujace
pozdr. |
|
|
|
|
D.K.
Doradca
Pomógł: 10 razy Wiek: 49 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 11 Luty 2010, 22:46
|
|
|
Jakie dokładnie skrypty Cię interesują?
Tu masz link do strony koleżki który napisał parę fajnych, przydatnych skryptów, jesli masz jakis pomysł na automatyzację jakiejs pracy w Karolu to napisz do niego.
http://martinez.boo.pl/?s...&b=wymiar_kolor
No i daj znać o wynikach :) |
|
|
|
|
igorazz
Początkujący
|
Wysłany: 12 Luty 2010, 16:13
|
|
|
Z poniższego linka macie do pobranie sporą pakę skryptów. Szczególnie polecam skrypt THUMBAILER do tworzenia miniaturek i skrypty do kalendarzy.
http://www.rabbit-studio....rel_Scripts.rar |
|
|
|
|
piodeska
Początkujący
Wersja CorelDRAW: 12
Wiek: 47 Dołączył: 19 Lut 2012 Posty: 1 Skąd: częstochowa
|
Wysłany: 19 Luty 2012, 14:20
|
|
|
Witam,
Potrzebuję zautomatyzować tworzenie katalogu w Corel. Mam gotowe zdjęcia w CPT, nazwane kodem towaru (bs-000.cpt) oraz opis w xls (kod, cena, opis). Potrzebuję przyśpieszyć złożenie jednej strony z gotowym tłem, np wstawienie 30 towarów z opisem i ceną.
Może ktoś ma gotowe rozwiązanie?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|