Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Eksport plików z pdf do corela
Autor Wiadomość
masteringame 
Początkujący
Divold

Wysłany: 20 Luty 2010, 17:55   Eksport plików z pdf do corela

Witam,

Szukając pomocy w internecie znalazłem to forum. Mam taki problem.

Dostałem reklamę w pdf od firmy, eksprtowałem ją do corela. Wszystko okey.
Po zapisaniu pliku w pdf do druku wychodzi na to, że każda literka 'l' jest jakaś pogrubiona.
Nie mam pojęcia dlaczego, w corelu wygląda to normalnie. Występuje to przy dwóch różnych reklamach z różnych firm.

Co mogę zrobić?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Luty 2010, 18:17   

To tylko wyswietlanie w przegladarce plikow pdf, przy czcionkach w krzywych i lit. i, l jak otworzysz ten pdf do druku w Corelu to powinienes zobaczyc ze wszystko jest jak trzeba.
pozdr.

masteringame 
Początkujący
Divold

Wysłany: 20 Luty 2010, 22:00   

Dobrze, ale ja chce to dać do druku więc chyba w takiej formie nie mogę prawda?
Wysyłam im przecież plik pdf z ustawieniami drukarskimi.

Proszę o wyjaśnienie.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Luty 2010, 23:01   

Jesli to problem tylko z wyswietlaniem, a tak z opisu wyglada, to nie ma to znaczenia dla druku.
Czesto litery "l", "i" w przegladrace wyswietlane sa jako pogrubione, wystarczy jednak albo dac powiekszenie lub zmienic przegladarke pdf (jest ich kilka) na inna i wszystko jest ok.
Rowniez jesli po otworzeniu tego pliku w Corelu wszystko jest ok (to juz musisz sam spr.) to tez bedzie to potwierdzeniem ze to jest ten problem z wyswietlaniem przez program (czyli krzywe w tych literach nie sa zmienione po zamianie do pdf)
pozdr.

masteringame 
Początkujący
Divold

Wysłany: 21 Luty 2010, 08:48   

W takim razie jaką polecasz przeglądarkę oprócz Adobe 9.3?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Luty 2010, 09:47   

Nie polecam zmiany tylko z tego powodu, bo tak jak wyzej pisalem wystarczy albo powiekszyc podglad zeby spr. czy wszystko jest ok, lub nie przejmowac sie tym, bo to tylko problem z wyswietlaniem skrzywionych liter l, i.
Mozna jeszcze obejsc ten blad, majac to w Corelu przed publikowaniem do pdf przez wbicie wezla w dowolnym miejscu na krzywej budujacej litere l. bo problemem w wyswietlaniu sa figury o 4 wierzcholkach.
pozdr.

masteringame 
Początkujący
Divold

Wysłany: 21 Luty 2010, 12:43   

Czy jeśli biorę PDF z ustawieniami drukarskimi i zaznaczam 'eksportuj wszystkie teksty jako krzywe' to wtedy w każdym tekście całego dokumentu "l" zamienia się na grubsze. Dopiero po dużym powiększeniu widać, że wszystko jest w porządku.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o krzywej danej literki? Czy miałby zmieniać ręcznie wszystkie krzywe literek w całym dokumencie?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Luty 2010, 13:41   

Dlaczego wszystkie krzywe liter (dot. lit l) i dlaczego w calym dokumencie skoro piszesz ze to wystepuje w 2 reklamach?
Wbij jeden wezel na jednej z liter l, w jednej z tych reklam, zrob pdf i zobacz czy to cos zmienilo na tej konkretnej literze w podgladzie pdf. To zrozumiesz o co chodzi.

W zalaczniku sa 2 napisy ten czerwony ma dodatkowe wezly przy literach "l" i wyglada w przegladarce ok.
Jak ktos ma malo tych liter i koniecznie chce miec w przegladarce wyswietlone te litery jako watle to moze tak zrobic.
To jest dosc stary problem i wiem ze Adobe mialo cos z tym zrobic, ale czy ostatecznie im sie to udalo nie wiem, nie uzywam najnowszych przegladarek od nich.
Zreszta skoro problem w druku nie wystepuje to szkoda sobie nim zawracac glowe, chyba ze ktos to lubi ;-)
pozdr.

litery.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 211 raz(y) 7.17 KB

Odpowiedz do tematu