Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnica w kolorach po eksporcie z Corela
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 8 Kwiecień 2010, 00:50   Różnica w kolorach po eksporcie z Corela

Witam (siemano!).
Sprawa wygląda fatalnie.
Projektuję coś w Corelu...
Eksportuję na dysk, na dysku kolory wyglądają inaczej. W moim przypadku są znacznie żywsze - jaskrawe, jasniejsze.
Jak to zrobić aby było w porządku?
Kiedy tą samą grafikę importuję do Corela, kolor wraca do normy (taki jaki widziałem wcześniej w programie).

SCREEN:
(symulacja)
http://i42.tinypic.com/2ur7dde.jpg

Wiem, że kiedyś działo się podobnie. Miałem to gdzieś ustawione i nie było problemu z eksportem. W systemie pliki były widziane prawidłowo. Jednak jestem po reinstalacji programu i wszystko od nowa muszę konfigurować. Może jakieś opcje kodaka kolorów?

A RÓŻNICA JEST MASAKRYCZNA! To nie jest różnica drobny odcień. To jest różnica pokroju GRANATOWY -> JASNONIEBIESKI

Odnalazłem coś o tym w tym temacie:
http://corel.wodip.opole....highlight=kolor

Ale jak pomogło mi kiedyś, tak teraz nie pomaga!
Przestawiam te profile monitora i nic. Obrazek na dysku jest jasnoniebieski a u mie w Corelu jest granatowy.
KTÓRY KOLOR JEST WIĘC PRAWDZIWY?

Poza tym, po eksporcie na literach pojawiają się jakies takie paski, o:
http://i42.tinypic.com/ilhic4.jpg
Co dziwne, wgrałem na serwer i różnica zniknęłą, ale na dysku widzę w programie irfan View gorszą jakość.

Sprawa wygląda tak: robiłem spokojnie projekt. Wszystko było okej. Wywaliło mi wiadomość o jakichś bzdurach - reinstal programu, dzisiaj siadam do nowo postawionego Corela i wszystko jest za przeproszeniem zjebane...

WEŹ PROSZĘ ściągnij projekt mój: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=toYKPNxr
Zapisz u siebie i po zapisaniu zobacz jaki kolor masz otwierając plik z dysku i zerknij do okienka obok - do projektu Corela, aby porównać czy masz taki sam.

Edycja: chyba się uporałem...

Rozwiązałęm to, teraz wszystko wygląda u mnie na monitorze tak samo - i w Corelu i z plików na dysku. Udało mi się usuwając strzałke od drukarki i dodając ją ze środka do monitora. I wybierając także w nim profil kodaka:

Pytanie teraz, jak takie coś wyszłoby w wydruku? KTÓREMU UFAĆ?!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Kwiecień 2010, 10:34   

Tyle razy juz bylo na ten temat. Co z tego ze ustwisz to tak jak wyzej skoro i tak druk w drukarni bedzie z 4 kolorow cmyk a nie 3 rgb a te przestrzenie kolorow sie nie pokrywaja.
Podglad powinien byc z drukarki i z konkretnego profilu zal. od papieru i miejsca druku, i napewno nie warto ogladac kolorow w proj. do druku w programach typu infranView. Nie po to w programach do dtp wprowadzono zarzadzanie kolorem aby je pomijac i ogladac mapy bitowe w jakis darmowych przegladarkach zdjec.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 23:16   

wawel napisał/a:
Tyle razy juz bylo na ten temat. Co z tego ze ustwisz to tak jak wyzej skoro i tak druk w drukarni bedzie z 4 kolorow cmyk a nie 3 rgb a te przestrzenie kolorow sie nie pokrywaja.
Podglad powinien byc z drukarki i z konkretnego profilu zal. od papieru i miejsca druku, i napewno nie warto ogladac kolorow w proj. do druku w programach typu infranView. Nie po to w programach do dtp wprowadzono zarzadzanie kolorem aby je pomijac i ogladac mapy bitowe w jakis darmowych przegladarkach zdjec.
pozdr.

No dobrze, pozwólmy sobie na dygresję. A jeżeli robię projekt w RGB a potem przekształcam do CMYKa pod druk i różnica w kolorach (ciut jaśniej, ciut ciemniej) mi odpowiada to chyba wszystko jest dobrze? Prawda? Bacząc na to, że różnica lekka zawsze jest.

A dlaczego to mówię?

Dlatego ponieważ od początku tworząc projekt w palecie CMYK w Corelu PP - nie można korzystać z wielu filtrów. Czemu? Nie mam pojęcia. Więc robię RGB a potem przekształćam do CMYKa i jak jest w miarę okej to zostaje.

Odpowiedz do tematu