|
Corel GS 12 - wydruk seryjny |
| Autor |
Wiadomość |
kacper
Początkujący

|
Wysłany: 11 Maj 2010, 10:17 Corel GS 12 - wydruk seryjny
|
|
|
Witam,
Mam wydałoby się prosty problem, a bynajmniej tak mi się wydaje, ale za nic nie mogę znaleźć jak to rozwiązać.
Jest sobie dokument a w nim identyfikatory o wymiarach powiedzmy 80mm/50mm (jest ich 10 na 1 stronę), na każdym z nich potrzebuję wstawić nazwisko (jest ich koło 150).
Robię wydruk seryjny, tworzę plik rtf (bo w txt jest jakiś problem z kodowaniem), format pliku :
| Kod: |
1
\Nazwiska\
\Jan Kowalski\
\Andrzej Nowak\
\Marian Marianski\
\Łukasz Kowal\
|
wstawiam pole tekstowe do każdego identyfikatora, w zasadzie robię to w jednym i kopiuje resztę na stronę.
Niestety na podglądzie wydruku jest to samo nazwisko na całej stronie, we wszystkich 10 identyfikatorach, a ja chce żeby szło kolejne, niepotrzebne mi 10 identyfikatorów z tym samym nazwiskiem.
Jak mogę zrobić aby na każdym identyfikatorze było kolejne nazwisko?[/code] |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 12:53
|
|
|
Jak kopiujesz to pole kilka razy to co sie dziwisz ze dostajesz to samo nazwisko.
Robisz to inaczej, przynajmniej w wersji 12 w nowszych bodaj to narzedzie rozbudowano.
Ustawiasz jeden identyfikator na stronie - strona ma wielkosc 80 na 50 ewent. plus spad i ustawiasz tylko jedno pole na nazwisko... a na wydruku dostaniesz 150 roznych identyfikatorow o wymiarach 80 na 50. Jesli chcesz miec kilka identyfikatorow na jednym arkuszu to uzywasz modulu do impozycji w opcjach druku.
pozdr. |
|
|
|
 |
kacper
Początkujący

|
Wysłany: 11 Maj 2010, 13:49
|
|
|
| wawel napisał/a: | Jesli chcesz miec kilka identyfikatorow na jednym arkuszu to uzywasz modulu do impozycji w opcjach druku.
pozdr. |
Właśnie znalazłem twój wcześniejszy post w którym dokładniej wyjaśniasz jak to ustawić ( http://corel.wodip.opole....opic.php?t=2306 ), ale niestety u mnie przy rozmieszeniu za pomocą tego modułu na podglądzie wydruku widać, że identyfikatory są dużo mniejsze niż normalnie. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 11 Maj 2010, 13:59
|
|
|
To nie do konca wlasciwy watek z tego linka tam jest kilka sposobow na wizytowki plus makro i prosty skrypt ktory zrobilem, co do modulu wbudowanego w Corela to jesli ustawisz wlasciwa ilosc tych uzytkow na arkuszu to napewno te identyfikatory sie nie zmniejsza. Tam mozna ustawic ile ma byc kolumn, rzedow, rozsuniecia, dodac spady i linie ciecia albo przy kazdym identyfikatorze albo tylko na zew.
Musisz ustawic tyle uzytkow na stronie aby pomiescily sie na arkuszu. To dobrze dziala nie raz tego uzywalem.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|