Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel GS 12 - wydruk seryjny
Autor Wiadomość
kacper
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2010, 10:17   Corel GS 12 - wydruk seryjny

Witam,

Mam wydałoby się prosty problem, a bynajmniej tak mi się wydaje, ale za nic nie mogę znaleźć jak to rozwiązać.
Jest sobie dokument a w nim identyfikatory o wymiarach powiedzmy 80mm/50mm (jest ich 10 na 1 stronę), na każdym z nich potrzebuję wstawić nazwisko (jest ich koło 150).
Robię wydruk seryjny, tworzę plik rtf (bo w txt jest jakiś problem z kodowaniem), format pliku :

Kod:

1
\Nazwiska\
\Jan Kowalski\
\Andrzej Nowak\
\Marian Marianski\
\Łukasz Kowal\

wstawiam pole tekstowe do każdego identyfikatora, w zasadzie robię to w jednym i kopiuje resztę na stronę.
Niestety na podglądzie wydruku jest to samo nazwisko na całej stronie, we wszystkich 10 identyfikatorach, a ja chce żeby szło kolejne, niepotrzebne mi 10 identyfikatorów z tym samym nazwiskiem.

Jak mogę zrobić aby na każdym identyfikatorze było kolejne nazwisko?[/code]

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Maj 2010, 12:53   

Jak kopiujesz to pole kilka razy to co sie dziwisz ze dostajesz to samo nazwisko.
Robisz to inaczej, przynajmniej w wersji 12 w nowszych bodaj to narzedzie rozbudowano.
Ustawiasz jeden identyfikator na stronie - strona ma wielkosc 80 na 50 ewent. plus spad i ustawiasz tylko jedno pole na nazwisko... a na wydruku dostaniesz 150 roznych identyfikatorow o wymiarach 80 na 50. Jesli chcesz miec kilka identyfikatorow na jednym arkuszu to uzywasz modulu do impozycji w opcjach druku.
pozdr.

kacper
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2010, 13:49   

wawel napisał/a:
Jesli chcesz miec kilka identyfikatorow na jednym arkuszu to uzywasz modulu do impozycji w opcjach druku.
pozdr.

Właśnie znalazłem twój wcześniejszy post w którym dokładniej wyjaśniasz jak to ustawić ( http://corel.wodip.opole....opic.php?t=2306 ), ale niestety u mnie przy rozmieszeniu za pomocą tego modułu na podglądzie wydruku widać, że identyfikatory są dużo mniejsze niż normalnie.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Maj 2010, 13:59   

To nie do konca wlasciwy watek z tego linka tam jest kilka sposobow na wizytowki plus makro i prosty skrypt ktory zrobilem, co do modulu wbudowanego w Corela to jesli ustawisz wlasciwa ilosc tych uzytkow na arkuszu to napewno te identyfikatory sie nie zmniejsza. Tam mozna ustawic ile ma byc kolumn, rzedow, rozsuniecia, dodac spady i linie ciecia albo przy kazdym identyfikatorze albo tylko na zew.
Musisz ustawic tyle uzytkow na stronie aby pomiescily sie na arkuszu. To dobrze dziala nie raz tego uzywalem.
pozdr.

Odpowiedz do tematu