Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CMYK
Autor Wiadomość
Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 4 Maj 2010, 13:57   CMYK

Po latach pracy z Corelem zaczynam mieć lekką schizofrenię... Może ktoś z fachowców mi odpowie na pytanie - czy nowe wersje Corela (X3, 14, 15) gorzej sobie radzą z zamianą bitmap na CMYK (niż starsze, np. 12,11), czy mi się tylko wydaje?
Bitmapy drukuję w drukarni sporadycznie w odróżnieniu od prac wektorowych i mam wrażenie, że te ostatnie są jakie były a bitmapy teraz zaczynają się psuć - są szare i wyblakłe. Tego efektu z poprzednich lat jakoś nie pamiętam... Zaznaczam, że mówię o CMYKu bezpośrednio wykonanym z Corela do Corela a nie o eksporcie i korekcie do EPS, PS czy PDF.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Maj 2010, 14:27   

Wiele nie napisze bo nie uzywalem X3-X5 i brak doswiadczen na w/w wersjach, ale poniewaz interesuje sie tym tematem to moge napisac ze, w Corelu X4 i X5 nie wiem jak w X3 dolozono mozliwosc uzycia silnika CMM konkretnie Adobe Color Management Module (CMM) i on w oparciu o dany profil (wazne tez jaki) konwertuje dane z RGB do CMYK-a.
W Corel 12 byl Kodak CMM i alternatywnie Microsoft CMM. W ustawieniach samego zarzadzania kolorem tez w tych wersjach pow. 12 moglo sie cos zmienic i zmienilo sie i to duzo w X5 na lepsze. Byc moze tez uzywasz innego profilu do konwersji, inaczej masz ustawione profile tam jest duzo mozliwosci zmiany ustawien bo sa wzgledne kolometryczne, percepcyjne itd. zmieniajac te ustawienia juz mamy cos innego po konwersji. W darmowych prog. typu Gimp (plus wtyczka do takiej konwersji) jest uzywany do konwersji do cmyka litte cms plus profile i tez to bedzie inaczej ost. wygladalo.
Tyle ja, zawsze mozna zrobic test i spr. na konkretnym zdjeciu wartosci kolorow po konwersji w corel 12 i np corel X4.
pozdr.
ps
Najwiekszym bodaj specjalista od zarzadzania kolorem w prod. Corela jest David Milisock autor oficjalnej ksiazki dot. zarzadzania kolorem w Corelu, i dost. rozwiazan szkoleniowych dla Corela, mozesz go spotkac na oficj. ang. forum corela i dopytac o wiecej informacji.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 5 Maj 2010, 08:48   

Dziękuję za uwagi, ale starałem się w opisanych wyżej przypadkach nie używać konkretnego profilu ponieważ nie wiedziałem z góry kto i jak będzie drukował. Był to jedynie "ogólny profil dla druku offsetowego". Niepokoi mnie fakt, że np. plakat wyszedł OK a folder zawierający zmniejszenie tego plakatu już nie. Ten sam Corel, ta sama drukarnia, itd... Czasem obrazki zmienione na CMYK wyglądają na ekranie "zwyczajnie" a czasem po ponownym otwarciu programu sprawiają wrażenie wyblakłych. Nie wiem czy to działanie samego podglądu - raz działa tak raz tak, czy to nawala "istota sprawy" czyli konwersja.
"Nie mam jasności w temacie Marioli..."

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 5 Maj 2010, 09:57   

Ten ogolny profil jest zupelnie nieodpowiedni ...ale to tak na marginesie...
Jak nie wiem jaki profil to trzymam zdjecie w rgb do momentu oddania pliku.
No i moze byl juz wybrany Adobe CMM a nie Kodak?
Nie piszesz nic czy drukarnia dostala otwarty plik cdr i co sie dzialo po drodze do momentu wydruku, a tam ktos mogl przydzielic jakis profil lub go usunac.
Sa tez takie drukarnie ze potrafia zrobic w jednym nakladzie rozne kolory. Ciezko pow. w takim wypadku gdzie jest problem.
Mozna sprawdzic wartosci kolorow czy sie zmieniaja czy tylko wyswietlanie. Zalaczam plik gdzie mozna to latwo zrobic - plik rgb bez profilu, - jest troche kolorow poza zakresem cmyka, mozna tez spr. jak go konwertuja wersje 12- X5.
Roznice w zal. od wybranego profilu, na tym przykladzie z zalacznika beda drastyczne.

Corel juz z obsluga Adobe CMM powinien sobie poradzic tak samo jak ps z konwersja do CMYK-a. A nawet jesli zrobi to minimalnie inaczej to nie powinny to byc duze roznice w proc. - przy tych samych profilach.
Skoro darmowy Gimp przy pomocy separate+ potrafi przy wlasciwych ustawieniach zamienic mape bitowa tak jak ps co do 1 % to moze Corel w tych nowszych wersjach tez.

kolorytest.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 442 raz(y) 248.77 KB

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 5 Maj 2010, 14:38   

Bardzo dziękuję. Drukarnia twierdziła, że CMYK powinienem (zakładając, że posyłam im dokument Corela) poprawić, zwiększając ponownie dynamikę, kanał purpurowy, itd. Trochę patrzę na to sceptycznie, bo moje poprawki nadal widzę na monitorze RGB czyli robię trochę w ciemno. Oczywiście można by sprawdzać kolory wzornikiem ale trzeba by mieć pełny wzornik kolorów a nie te kilkaset barw jakimi dysponuję w małym wzorniku. Tym niemniej jestem wdzięczny za pomoc, będę z konieczności studiował temat i może uda mi się to kiedyś robić bardziej świadomie...

brunette6 
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2010, 18:07   

Witam wszystkich!
Mam problem z kolorami w corelu X3 i potrzebuje wszej pomocy... Chodzi o to, że niewiedzieć czemu raz na jakiś czas corel się buntuje i kolory w palecie CMYK zmieniają się na "żarówy" i wyglądają tak jak po eksporcie do TIFFa i otworzeniu ich np w Picasie. Nie wiem co mam z tym zrobić bo problem jest tylko z corelem... Dodam że profil ustawiony to profil domyślny. Nie wiem co z tym zrobić bo wcześniej jak miałam taki problem to ustawiłam na profil dla jakości poligraficzej i później na profil domyślny i wszystko wracało do normy a teraz nic się nie zmienia :-|

brunette6 
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2010, 20:18   

Wiem że było już dużo na forum w tym temacie ale u mnie nic nie pomaga :( wciskam F8 przy włączaniu programu i nic, zmieniam profil kolorów i nic, włączam drugi raz komputer i też nic.... sama już nie wiem co mam zrobić... jak nic nie pomoże to muszę zainstalować drugi raz corela i modlić się że to pomoże i nie będę musiała robić formatu.... ;/

brunette6 
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2010, 21:00   

właśnie przed chwilą zainstalowałam drugi raz corela i niestety nie pomogło.... :-? :roll:

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Maj 2010, 08:40   

Wklej screena z zarzadzania kolorem jesli to nie cos z programem lub czy cos na lini corel system to powinno to byc do ustawienia.
pozdr.

brunette6 
Początkujący

Wysłany: 8 Maj 2010, 09:49   

Przesyłam screena i proszę o pomoc bo ja już tego nie ogarniam. wczoraj robiłam jeszcze pełne skanowanie i defragmentacje bo podejrzewałam wirusa... jak włączyłam dziś komputer to coś wyskoczyło jeszcze.... dziś mam do zrobienia projekty ale się nie da bo z tymi kolorami jest tragedia, nie da się pracować... :roll:

print.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 567 raz(y) 102.19 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Maj 2010, 09:55   

Objaw jest taki jakby zarzadzanie bylo wylaczone, patrze na tego screena i tak jest, Wlacz zarzadzanie, musza byc strzalki powlanczane miedzy tymi elementami i jesli do druku robisz to napewno nie ustawiaj tak jak tam wyzej pisalas.
pozdr.

brunette6 
Początkujący

Wysłany: 8 Maj 2010, 10:04   

jak mają być ustawione? tak jak na pierwszym czy na drugim? bo próbowałam to zmienić ale ni cholery....

print2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 532 raz(y) 115.5 KB

print1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 483 raz(y) 109.05 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Maj 2010, 10:06   

Zobacz ile ustawien (zal. drugi) - managment.gif odpowiada za zarzadzanie kolorami, podglad musi byc z drukarki wyciagow barwnych na monitor. A teraz tego nie masz ustawionego.

Korygujac te twoje ustawienia na twoim screenie to to trzeba jeszcze zazn. bez wchodzenia juz glebiej w to zarzadzanie. (profile, papiery, CMM itd)
pozdr

managmenttwo.gif
Pobierz Plik ściągnięto 545 raz(y) 26.04 KB

managment.gif
Pobierz Plik ściągnięto 568 raz(y) 45.57 KB

brunette6 
Początkujący

Wysłany: 8 Maj 2010, 10:27   

POMOGŁO! :mrgreen: dziękuję Ci bardzo :) niby prosta rzecz ale jednak potrafi namieszać...
Jeszcze raz wielkie dzięki!

skowroma 
Praktyk
corel9

Wysłany: 8 Maj 2010, 12:54   

Forelowicze pomocy !!
mam nie lada problem przygotowałem sobie ciekawe tło w corelu9 i po wyeksportowaniu go do TIFFa zmienia mi kolory na nieakceptowalne dla mnie dodam że zdarzyło mi się to po raz pierwszy poniżej przesyłam pliki CDR TIFF i PNG na wszelki wypadek do podglądu być może będzie to coś błahego ale nie mam już czasu na dalsze próby na poniedziałek muszę mieć już w drukarni
błagam

mały.zip
Pobierz Plik ściągnięto 419 raz(y) 209.59 KB

baner.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 374 raz(y) 12.35 KB

orginal.png
Pobierz Plik ściągnięto 398 raz(y) 102.43 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Maj 2010, 13:32   

tiff jest w cmyku - 4 kolory i inny model kol.
a w Corelu to tlo to rgb - 3 kolory i inny model kol.
i to jest powod.
Zmien na cmyk-a w Corelu to wyp. tonalne.
pozdr.

skowroma 
Praktyk
corel9

Wysłany: 8 Maj 2010, 19:06   

d z i ę k i W a w e l
po raz kolejny mi pomogłeś coś widzę że można na was liczyć teraz jest okey
pozdrowienia

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 13 Maj 2010, 09:52   

Problem z kolorami CMYK nadal istnieje, ale drukarnie zaczęły publikować informacje o sposobach przygotowania publikacji do druku. Ponieważ wszyscy posługują się niestety paskudnym żargonem zawodowym trzeba te informacje jakoś przetłumaczyć. Generalnie warto zauważyć, że obiekty wektorowe w CMYK to dla drukarni INNY PROBLEM niż zdjęcia w CMYK. Wektorów (rysunków, krzywych, czcionek) można w zasadzie nie ruszać - należy za to poświęcić czas przekształceniom zdjęć i obrazków w dokumencie. Jedną z lepszych instrukcji na ten temat można znaleźć pod adresem:
www.comernet.pl/media/manual/manual_1-1.pdf

Niedawno dostałem z drukarni następującą instrukcję:
"Wszystkie użyte zdjęcia muszą być skonwertowane profilem w PhotoShopie
następnie zapisane bez profilu i zamieszczone w Corelu i wypuszczone jako pdf z ustawieniami drukarskimi bez profilu." Po głębokim namyśle stwierdziłem, że to jednak ma sens...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Maj 2010, 10:20   

Nie do konca sie zgadzam z tym co tam w tej instrukcji jest. I tez nie jest tak ze bez photoshopa nie mozna poprawnie przeniesc pliku (zdjecia rgb do cmyk-a)
Uzywajac wlasciwego profilu mozna to zrobic i w zaleznosci od profilu mozna tak ustawic w corel 12 aby ta konwersja byla b. zblizona do tej w ps-a. np przy euroscale Coatedv2 do 2-3% W nowszych Corelach byc moze juz w oparciu o Adobe CMM mozna to zrobic juz do 1% Tak jak w Gimpie zreszta.
Co do zalacznia profili to tez bywa roznie zalezy od wymagan drukarni, a robiac proofa to profil trzeba zalaczyc.
A konwertowanie zdjecia w Corelu rgb do cmyka przy wylaczonym icc powoduje przeklamania kolorow i zdjecie jest zupelnie inne.
Ten profil jest niezbedny do konwersji. I utrzymania TIL.

pozdr.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 13 Maj 2010, 10:37   

Nie wiem co to jest TIL... Sednem sprawy jest konwersja zdjęć do CMYKa. Jak widać wg. wszelkich ekspertów konwersja powinna być zawsze dokonywana w obecności profilu. Ja zrobiłem tak jak drukarnia chciała, tzn fotografie zapisałem jako TIF, skonwertowałem do CMYKa w PS i wstawiłem z powrotem do Corela. Prawdopodobnie mógłbym konwersję wykonać w CorelDraw lub PhotoPaint czy czymś innym, tylko kto ma możliwości żeby te wszystkie eksperymenty wykonać, wydrukować i porównać wyniki?
A adres różnych profili do ściągnięcia dostałem taki:
www.eci.org

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Maj 2010, 16:54   

TIL to max limit koloru - nafarbienia b. istotna sprawa. Tak jak profile bo innego uzyjesz do gazety na papierze gazetowym a innego na kredzie itd.
Inny jest przyrost plamki na papierze gazetowym a inny na powlekanym. To wszystko jest wazne bo potem mozna sie zdziwic czemu jasne zdjecie nagle jest o np: 40% ciemniejsze.
Gazety podaja te informacje i to czasem b. dokladne dot. przyrostu punktu dla konkretnego koloru.
Ta strona ktoro Ci podano jest znana i na tym forum juz w dziale z ciekawymi str. byla tak jak kilka innych, profile tez znajdziesz na stronie Adobe i w samych programach.
Nie jedno wydawnictwo - gazeta ma wlasne prof.
Konwertowac do cmyka mozna tez przy robieniu pliku pdf umozliwiaja to rozne programy Corel, ID, Quark. Sa rozne sposoby aby takie zdjecie zamienic na cmyka, ale ten z zamiana w photoshop i importem do corela jest b. czesto uzywany.
Jesli masz dostep do ps-a to mozna to tak robic z powodzeniem. Nie ma co sie oszukiwac, ps jest liderem jesli chodzi o prace z mapami bitowymi. I zarzadzanie kol. dziala w nim b. dobrze. Jesli masz wlasciwy profil i przy jego pomocy dokonasz konwersji majac podglad z niego na monitor to wiesz jak dane zdjecie bedzie wygladac po wydrukowaniu. Natomiast podobno (bazuje na opiniach) w Corel X5 tez to zarzadzanie jest na b. wysokim poziomie i nawet dziala lepiej w pewnych elementach niz u Adobe. Dlatego nie bardzo wiem czemu masz problem z ta konwersja w Corelu, napewno jest to duzy krok do przodu nowego prod. Corela w stosunku wersji Corel 12.

Co do innych programow to jesli ktos pracuje w prog. x czy y to jak wie jak to sie odbywa i ma swiadomosc co robi, to pewnie mu to nie przeszkadza, a tylko pomaga w pracy.
Jest troche milosnikow Linuxa i dla nich taka konwersja przy uzyciu Gimpa czy Krity nie bedzie niczym odkrywczym. I nie musza zastanawiac sie jak robi to np: Photo-Paint.
pozdr.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 14 Maj 2010, 13:51   

Zauważyłem b. ciekawą rzecz.
Na stronę dokumentu Corela wstawiłem dwa JPGi (fotografie). Następnie wyeksportowałem je oddzielnie do PhotoShopa, skonwertowałem profilem CMYKowym do druku offsetowego i zapisałem jako TIFy bez profilu.
Dodałem te dwa TIFy do poprzednich zdjęć na stronie. Całość zmieniłem na PDFa z reprezentacją kolorów jako CMYK.
Otóż na stronie Corela widziałem b.dobrze wyglądające fotografie RGB i bardzo źle wyglądające, "żarówiaste" CMYKi. Natomiast w PDFie zobaczyłem dawne RGB jako mdłe, szare CMYKi a konwertowane CMYKi wyglądały równie dobrze jak dawne JPG w Corelu. Miałem wrażenie, że oglądam podgląd wydruku na ekranie co jest chyba teoretycznie niemożliwe?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 14 Maj 2010, 14:47   

Typowy objaw przy wylaczonym badz zle ustawionym zarzadzaniu kolorem w corelu.
Pliki cmyk nie powinny "swiecic" powinny wygladac podobnie lub tak samo jak w photoshopie. Profil do wyswietlania pow. byc taki sam w corelu jak i w photoshopie.
Po wygenerowaniu pliku pdf te zdjecia rgb sa konwertowane do cmyka ale bez uzycia profilu icc bo go nie ustawiles co daje wlasnie taki efekt bladej fotografii.
Nie wykluczam tez ze te roznice o ktorych piszesz biora sie z tego ze w nowszych Corelach masz odznaczona te opcje icc przy konwersji do cmyka... lub nie ustawione zarzadzanie kolorem i takie sa efekty. W Acrobacie juz jest zarzadzane kol. Adobe wiec zdjecia cmyk wygladaja ok, a w corelu masz to nie poustawiane.
pozdr.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Maj 2010, 12:50   

Jako uzupelnienie dot. konwersji zobacz te 2 pliki przy roznych ustawieniach (z boku obrazkow wszysto jest opisane.)
Mozna pipeta sprawdzic skladowe kolorow i porownac jak ta konwersja zostala przeprowadzona.
Jesli masz corela ktory ma juz Adobe CMM mozesz sam tez sprawdzic i porownac wyniki.
pozdr.

profileporownanie2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 387 raz(y) 215.07 KB

profileporownanie1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 410 raz(y) 206.86 KB

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 16 Maj 2010, 22:04   

Dziękuję za przykłady, choć muszę z żalem przyznać, że wielkim trudem zauważam jakieś zdecydowane różnice pomiędzy przykładami. Gdyby praktyka polegała na tak niewielkich błędach nie byłoby problemu. Przy konwersji zdjęć uzyskiwałem drastycznie dużą różnicę pomiędzy CMYKiem konwertowanym profilem a tym z konwersją bez profilu.
Twarz ludzka (np. oko na testowym pliku) jest w wersji "nieudanej" szaro-popielata czego na Twoich przykładach nie jestem w stanie zauważyć.
Tym niemniej poczyniłem starania o zakup dobrego wzornika CMYK...

Odpowiedz do tematu