|
Utrata jakości plików jpg. |
| Autor |
Wiadomość |
lukasz996
Początkujący

|
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 20:58 Utrata jakości plików jpg.
|
|
|
Zmieniłem Corela 12 na X4.
Przy otwieraniu plików w nowej wersji Corela obiekty jpg. zawarte w pliku dramatycznie straciły jakość. Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 21:10
|
|
|
Takie właśnie są jotpegi, bo to format samopakujący. Nieodpowiednio zrobiony jotpeg niszczy piksele, a każde jego otwarcie i zapisanie wzmaga ten efekt. Przerób jotpegi na tify (np. w PhotoShopie albo w PhotoPaincie) i zassaj tify do Corela. |
|
|
|
 |
lukasz996
Początkujący

|
Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 14:57
|
|
|
| Dzięki za podpowiedź. Wyjaśnij na czym polega dobre przygotowanie pliku jpg. ? |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 15:57
|
|
|
Dobrze, wyjaśnię, ale proszę, nie używaj ich w Corelu. Format jpg używany jest wylko na stronach internetowych, gdzie jakość ma drugorzędnw znaczenie, zaś ważna jest przede wszystkim wielkość pliku. A poza tym jotpeg moze być co najwyżej RGB, ale nigdy CMYK - wprawdzie w Photoshopie można zrobić jotpega cmykowego, ale żaden program poza PS go nie otworzy - zgłosi błąd jotpega.
Jeśli chcesz dobrze przygotować jotpega, to stosuj podczas zapisu w PS opcję maximum albo high - wtedy jotpeg nie będzie mocno skompresowany i utrata jakości będzie niewielka. |
|
|
|
 |
lukasz996
Początkujący

|
Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 20:13
|
|
|
Dziękuję za wyjaśnienia.
Nawiązując do mojego pierwszego pytania, to ponownie zainstalowałem Corela 12 i obiekty, które straciły jakość w wersji X4, są nie zmienione w wersji 12.
Być może nie potrafię odpowiednio ustawić nowej wersji ? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 08:14
|
|
|
tzn co sie zmienia w tych plikach , kolory, rozdzielczosc?
Wklej screena z otwartego menu widok.
ps.
Pliki jpg oczywiscie moga byc cmyk i posiadaja 4 kanaly tak jak i pliki tif. Mozna je rowniez otworzyc lub zaimportowac do wielu programow. |
|
|
|
 |
lukasz996
Początkujący

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 08:28
|
|
|
Zmniejsza się rozdzielczość, obiekty jpg. są w trybie szarości, stąd nie zależy mi na kolorach.
Obecnie odrysowuję mapę katastralną z XIX w., a skopiowane obiekty jpg. są podstawą rysunku. W wyniku utraty jakości linie, które były wcześniej bardzo czytelne, teraz są rozmyte. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 08:34
|
|
|
Wklej screena z tego menu... a te zmiane to po czym stwierdzasz na oko czy we wlasciwosciach mapy bitowej to inne wartosci np: 24 dpi zamiast 300?
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|