Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z Corelem X3
Autor Wiadomość
Michał Zet 
Początkujący

Wysłany: 19 Czerwiec 2010, 11:43   Problemy z Corelem X3

Witam!

Czy ktoś coś poradzi? Od początku: na całkiem nowym sprzęcie, dość wypaśnym: 4 rdzenie, Windows 7, 4 GB RAM zainstalowałem X3 i się zaczęło - podczas "scrolowania", czyli powiększenia obrazu pola roboczego reakcja była z totalnym, niedopuszczalnym opóźnieniem, jak na sprzętach z 2003 :). Po wszelkich modyfikacjach, nic... zgodziłem się na downgrade do XP, na zmianę płyty głównej i procesora na dwurdzeniowy i nadal to samo, choć minimalnie lepiej... Czy u Was w X3 "scrolowanie" pola roboczego działa płynnie? Co jest nie halo z tym kompem? Dodam, że X5, w wersji trialowej działa pięknie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Michał

jsq 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: 19.1
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 12:48   

Tak się dzieje tylko w corelu czy innych programach też?
Jakie masz sterowniki od karty graficznej? Od producenta czy Microsoftowe?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 10:15   

Myślę, że downgrade było błędem.
Jakieś lipne sterowniki albo inne coś... ale trzeba było iść w Win7, itd...

dekored 
Praktyk

Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 11:26   Re: Problemy z Corelem X3

Michał Zet napisał/a:
Witam!

Czy ktoś coś poradzi? Od początku: na całkiem nowym sprzęcie, dość wypaśnym: 4 rdzenie, Windows 7, 4 GB RAM zainstalowałem X3 i się zaczęło - podczas "scrolowania", czyli powiększenia obrazu pola roboczego reakcja była z totalnym, niedopuszczalnym opóźnieniem, jak na sprzętach z 2003 :). Po wszelkich modyfikacjach, nic... zgodziłem się na downgrade do XP, na zmianę płyty głównej i procesora na dwurdzeniowy i nadal to samo, choć minimalnie lepiej... Czy u Was w X3 "scrolowanie" pola roboczego działa płynnie? Co jest nie halo z tym kompem? Dodam, że X5, w wersji trialowej działa pięknie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Michał

Podałeś parametry wszystkiego co ważne, ale o karcie grafiki nic nie piszesz. A to jest ważne. Masz dedykowaną czy zintegrowaną.

nerc 
Początkujący

Wysłany: 22 Luty 2011, 21:53   

Witam,
mam dokładnie ten sam problem. Athlon X640, 8GB ramu, na XP tak samo jak na WIN7, grafika GT220 (może to z nią jest problem, może powinny być inne sterowniki?)
przybliżanie o opóźnianie działa bardzo wolno, czy ktoś znalazł już rozwiązanie? Corel X3 SE

chezare 

Wysłany: 22 Luty 2011, 22:06   

Piszecie o jakichś abstrakcyjnych wielkościach RAM, z którego Windows nie ma żadnego pożytku, i 120 rdzeniowych procesorach, z których X3 nie umie skorzystać. Na tym forum jest mnóstwo postów o problemach z najnowszym wynalazkiem Microsoftu. Z Corelem to samo, czym nowszy, tym więcej z nim kłopotów. Jak się te dwie marnie działające aplikacje połączy do kupy, to dobrze być nie może. Koledzy wspominali o grafice, to może być dobry kierunek, tylko na co wymienić?

maroQ 
Doradca

Wysłany: 23 Luty 2011, 21:23   soa: U mnie działa :)

Ja mam Intel Core Quad (4 rdzenie 64bit) i u mnie Corel Draw X3 działa. Wyższych wersji nie sprawdzałem bo X3 mam legalnego. Tyle że ja zrezygnowałem z Windows 7 bo HP dał mi wersję 32bitową a ona wykrywa max. 3,5GB RAM. Siódemka została na dysku, ale przeważnie używam PC-BSD (prostsza wersja FreeBSD) i WindowsXP na VirtualBox. Przydzieliłem sobie 48MB z karty graficznej i 3,5GB RAM dla wirtualnej maszyny. Wszystko hula że aż miło. W trybie pełnoekranowym działa tak jak zwykły XP. Obecnie dla potrzeb wirtualnej maszyny działa tylko jeden rdzeń, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zagonić do pracy dwa pozostałe lub nawet (jesli zrezygnuje się z KDE) można używać 4 rdzenie i ponad połowę RAMu z karty graficznej.
Jeśli macie karty Nvidia lub Intelowskie to PC-BSD może być dla was. Jeśli macie ATI, Matroxa lub inne karty to nie polecam. Szczególnie z Matroxem są problemy z pracą na większej niż jeden ilości monitorów.

Odpowiedz do tematu